Na 24. prosince připadá svátek Adama a Evy. To mnoho lidí ani neví a tak ho ani neslaví, ale všichni tento den slavíme jako Štědrý den. Štědrý den je zvláštní svojí atmosférou, která se dotýká snad každého, kdo není příliš zahleděn sám do sebe, nebo není příliš zraněn něčím zlým. Tajemství dobrého Boha a tajemství zla jsou v tento den těsně vedle sebe. V tento den vnímáme vzájemnou dobrotu jako způsob překonání zla okolo nás a také v nás. Ale vnímáme i zlo, které chce vypadat jako vše ovládající.

Před několika lety jsem viděl výmluvný obraz ke Štědrému dni: Marie utěšuje Evu.

Obraz je zasazen do rajské zahrady, která byla místem setkání Adama a Evy s Bohem, ale zároveň i místem první tragédie. Teplá zlatá záře v pozadí obrazu odkazuje na božskou přítomnost.

Postavy obklopují větve s listy a plody fíkovníku a připomínají situaci, kdy si Adam a Eva vyrobili zástěry z listů tohoto stromu, aby zakryli svoji nahotu.

Eva se zdá zpočátku smutná, v obličeji se jí zračí vědomí hříchu a ubohosti, ale pohled na očekávané dítě ji naplňuje nadějí. Panna Maria ji něžně hladí, nechává ji, aby se dotkla jejího těhotného břicha a ruky. Tím připomíná, že Pán je skutečně přítomen v jejich středu a že je vykoupí.

Eva má vlasy červenohnědé barvy – to odkazuje na jméno Adam. „Adam“ znamená v hebrejštině „člověk“, souvisí s výrazy „krev“ a „červený“, tedy „člověk (z červené hlíny)“. Eviny dlouhé vlasy jako by nahrazovaly její oblečení. Jsou spleteny do kudrnaté koruny, která připomíná trnovou korunu Ježíšovu.

Eviny nohy jsou propletené hadím tělem a ocasem. Hadova hlava přetočená temenem dolů je přitlačena Mariinou levou nohou a nevykazuje nad ní žádnou moc: Maria hadovi vládne. Obraz odkazuje na Genesis 3,15: „Nepřátelství ustanovuji mezi tebou a ženou, mezi potomstvem tvým a jejím. Její potomstvo ti rozdrtí hlavu, zatímco ty budeš šlapat po jeho patě.“

Přeji vám utěšující pohled Panny Marie. Ať tam, kde se nás dotýká zlo, tak ať tam dokážeme vnímat i Boží dobrotu - štědrost.

Přeji vám krásný Štědrý den.

Roman Kubín

 

Obraz používáme s laskavým svolením autorky sestry Grace Remington z trapistického opatství Mississippi Abbey v Dubuque ve státě Iowa v USA. Copyright to Sister Grace Remington.