Komunita Sant' Egidio každoročně pořádá vánoční obědy pro lidi bez domova a další potřebné. Za pomoci desítek dobrovolníků se i letos v Praze, v Brně a v Olomouci uskuteční vánoční setkání pro ty, kteří by jinak strávili celé svátky sami.

Vánoční oběd v roce 2021 ovlivněný pandemií. Foto: Veronika Skalická, Člověk a víra

„Vánoční oběd je pro nás obvykle vrcholem naší celoroční snahy o přátelství s chudými, je to událost, u které se naši chudí hosté skutečně cítí jako součást rodiny a velice se na tuto událost těší a my také. Příprava vánočního oběda zabírá desítky hodin práce a v samotný den vánočního oběda nám pomáhají desítky, někdy i stovka dobrovolníků, takže se jedná o velkou akci se vším všudy. Kromě dobré atmosféry se snažíme zabezpečit také dobré jído, hudbu a nakonec i dárky pro každého hosta,“ uvádí komunita Sant' Egidio.

V Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí v Praze se vánoční oběd bude konat 25. prosince 2022 od 9 do 16 hodin. Do pátku je ještě možné přispět cukrovím, teplým oblečením, dekami či spacáky. Více informací najdete na webu.

V Brně se vánoční oběd uskuteční v pondělí 26. prosince 2022 v zastupitelském sále na radnici Brno-střed (vstup dvorem z ulice Dominikánská) ve dvou etapách od 11 hodin a od 14 hodin a v restauraci Živá voda pod Petrovem s obědem ve 12 hodin. Více informací najdete zde.

V Olomouci se vánoční oběd pro chudé bude konat o den později 27. prosince 2022 v paláci olomouckého arcibiskupství. Přihlašovat se již není možné, ale můžete komunitě přispět alespoň finančně. Více informací najdete na webu.

Komunita Sant' Egidio vznikla v Římě jako pokus skupiny studentů postavit na první místo ve svém životě věrnost evangeliu v přednostním vztahu s chudými a v současnosti působí v sedmdesáti zemích světa. V České republice se komunita zaměřuje na pomoc lidem bez domova, na službu romským dětem a službu starým lidem. Dobrovolníkem třeba při studiu, jelikož se komunita nachází ve velkých studentských městech, se může stát kdokoliv. Pokud nemůžete komunitu podpořit osobní přítomností, lze tak učinit i finančně na transparentní účty. Více informací o komunitě najdete na www.santegidio.cz.