Betlémy k adventnímu a vánočnímu času neodmyslitelně patří. Dávno už je nenajdete jen v kostelích, ale objevují se i na veřejných místech… Nebo třeba v obchodních domech.  Přinášíme několik zajímavých tipů, kam se vyrazit na betlémy podívat. Budeme rádi, když nám do komentářů přidáte tipy na betlémy ve vašem okolí.

Betlém v Hoješíně 2022. Foto: Stanislav Kotek, Člověk a víra

Mohelnický betlém

Můj nejoblíbenější betlém jsem našla vlastně úplnou náhodou. Byla jsem na návštěvě u kamaráda v Mohelnici, dávali jsme si punč ve městě... Ani jsem nevěděla, co mají v Mohelnici zajímavého, když tu si najednou kamarád uvědomil, že mají v kostele nádherný vyřezávaný betlém, který by mě mohl zajímat. Tenkrát jsme tam doběhli asi dvě minuty před zavřením, ale ještě nás pustili dovnitř a trpělivě čekali, než si všechno prohlédneme. A jelikož je mohelnický betlém opravdu velký, chvilku nám to zabralo.

Mohelnický betlém vyřezávaný z lipového dřeva se nachází v kostele svatého Tomáše Becketa z Canterbury. U jeho vzniku stál lidový řezbář Josef Nedomlel ze Starého Města u Bruntálu, který na něm pracoval třicet let. I po jeho smrti se betlém neustále rozrůstá a rozšiřuje ho jeden z jeho tří synů František Nedomlel. Součástí betléma jsou například přesné kopie hradu Bouzova a Karlštejna, farního kostela sv. Tomáše Becketa a dalších budov. Na pozadí betléma se pak nachází reliéfy hradu Mírov, Svatý Kopeček, katedrála sv. Václava v Olomouci a další.

Více informací.

 

Muzeum řemesel v Letohradě

Muzeum řemesel v Letohradě v Pardubickém kraji otevírá 10. prosince velkou vánoční výstavu historických betlémů. Najdete tu exponáty z různých materiálů, ať už se jedná o těsto, sklo nebo dřevo. Právě dřevěné betlémy z oblasti Králík tu mají velké zastoupení. Na návštěvníky tu čeká na čtyřicet betlémů od králických řezbářů.

Zajímavostí je v Letohradě sto let starý pohyblivý betlém, nebo největší kostelní betlémy. Dalšími unikáty jsou dva originály třebíčských betlémů. Autorem jednoho z nich je Antonín Čeloud, jehož betlém byl vybrán i na světovou soutěžní výstavu betlémů v Itálii.

Výstava bude otevřena od 10. do 31. prosince 2021, v čase od 10.00 do 17.00, s výjimkou zavíracích dnů muzea (24. a 25. prosince).

Více informací.

 

Památková rezervace Betlém v Hlinsku

Výstavu s názvem Betlém vánoční můžete navštívit v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku od 7. prosince 2022 do 8. ledna 2023. V roubených domcích, které se nacházejí téměř ve středu města, je připravena výstava o tom, jak Štědrý den slavili naši předkové. Součástí výstavy jsou i betlémy lidových tvůrců, mezi nimiž nechybí mechanický betlém s postavičkami od různých řemeslníků, pašijový betlém nebo betlémy ze dřeva či slámy.

Více informací.

 

Betlém klub Roztoky

Od roku 2000 pořádá Betlém klub Roztoky v areálu kostela Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí na Praze 1 tradiční výstavu, která mapuje současnou tvorbu betlémů v rozmanitých provedeních a z různých materiálů. Výstavu doplňují i betlémy historické. Největším lákadlem bude pravděpodobně mechanický betlém Jiřího Votruby, který je 4,5 metru dlouhý a postavený podle Třešťských betlémů.

Výstava je otevřena od 26. listopadu 2022 do 4. ledna 2023.

Více informací.