Za okny sněhová kalamita, v pokoji zavoní cukroví a rozzáří se stromeček. Po předvánočním shonu si konečně rodina v klidu sedne a má čas na trochu kultury. A já vám přináším pár tipů - ať už na pohodu se salátem u filmu, nebo na odpolední procházku.

Zdroj: Flickr

Začala bych, jak jinak, u filmů. Asi nikoho nepřekvapí, že většina lidí kouká pravidelně na Pelíšky, Sám doma, Lásku nebeskou nebo Popelku. Pokud ale rádi něco z jiného soudku, mám tu pro vás pár osobních tipů - co zkusit sáhnout třeba po Krakonošovi a lyžnících? Milý příběh ze zasněžených hor vypráví o nelehkém životě v příhraničí, o prvních lyžích v zemích českých a hlavně o pašeráckém pánu hor. Jako malí jsme to hltali pokaždé, když to běželo o Vánocích v televizi. Pokud máte doma puberťačky, mohla by se jim líbit Penelope. Je to vlastně taky pohádka, o zakleté dívce a nepříliš hrdinném princi, který ji zachrání a tím zachrání taky sám sebe. Jestli se vám líbily loutky ve Fimfáru, co zkusit český loutkový film Na půdě? Lábus tam hraje záporáka a je to celé roztomilé a totálně půdovité, když na to koukáte, je to, jako byste na chalupě vylezli pod střechu a štrachali v dávno zapomenutých pokladech. Já si sama pro sebe takhle mezi svátky moc ráda pustím i něco od japonského režiséra Mijazakiho - nedávno jsem například objevila Léto s Marnie, opakovaně se vracím k Zámku v oblacích. V těch filmech sice nejsou Vánoce ani vánice, ale vykouzlí vám v hlavě příjemně teskně. Zabrousím ve svých tipech i do hodně starých filmů - až po kolena se dá zapadnout se Třemi muži ve sněhu. Jestli vás prvorepublikové filmy ba, tak určitě oprašte tuhle komedii. Hrozně ráda bych vám doporučila nějakou hezkou českou novou pohádku, ale poslední roky se jim docela vyhýbám, máte tip na nějakou z poslední doby, která je povedená? 

Vstaňme ale od televize, celé svátky se u ní člověk válet nemůže. Mezi svátky a na začátku ledna se to hemží koncerty, nejčastěji Rybovkou. V Brně si ji můžete poslechnout na Boží hod na Petrově, hrát se bude i 23. prosince od pěti na Svoboďáku nebo 22. prosince v sále Milosrdných bratří či 7. ledna u sv. Augustina na Kraví Hoře. A jestli můžu doporučit jednu půlnoční se zpívanou Rybovkou, tak v líšeňském kostele sv. Jiljího. Pokud zkrátka toužíte slyšet ono dobře známé "Hej, mistře!", nebála bych se, že ve vašem městě nebo blízkém okolí není nikdo, kdo by to letos nezpíval. 

(Třeba v Praze se tradičně netradičně hraje na Hlaváku, letos 23. prosince od 13 hodin. Pozn. red..)

Pokud jste milovníci výstav, můžu vám doporučit Špilberk. Momentálně tam probíhá mimo jiné výstava zbraní, za to ale rozhodně stojí i stálé expozice. Nemluvě samozřejmě o tom, že je z hradu krásný výhled, hlavně teď, když je listí dole. Člověk se ale nemusí nikam šplhat, moravské zemské muzeum má taky pár zajímavých expozic, za mě skvělá Brno - předměstí Vídně (a nemá to vůbec nic společného s Hlavou Medusy, kdepak).

Nemusíte ale chodit jen po muzeích. Rychlá vycházka i v zimním krátkém dni je třeba do obory Holedná - mírné terény a zvířátka zaručeny. A zamířit se dá samozřejmě i do Mariánského údolí, projít se kolem rybníků a nakrmit pár kachen. Jen je třeba počítat s tím, že mezi svátky je všude tak nějak plno - hlavně proto, že docela dost stezek na majetcích ŠLP Křtiny je uzavřených. Znovu bych tu chtěla apelovat, abyste za zákazové pásky nevstupovali, jedná se o vaše bezpečí. I tak je okolí Brna k procházkám nakloněno - a je jedno, jestli brousíte kolem přehrady, nebo naopak procházíte lesy v okolí Soběšic nebo Bílovic. Brňáci, kam vás nohy nejčastěji zanesou takhle v zimě, když je brzo tma a na nějaké štreky to úplně není?

Mohla bych v tipech pokračovat dál a dál. Co si přečíst, co si pustit... ale asi se tu přece jen stopnu. Spíš mi do komentářů napište vy, co o Vánocích podnikáte? Co čtete, na co se tradičně koukáte, jakou muziku si pustíte k míchání bramborového salátu. Chodíte taky na Štědrý den před večeří na procházku? My chodíváme na Bílou Horu, a s náma vlastně půlka Brna - z kopce je vidět, jak se město pomalu rozsvěcí, a po cestě k autu za okny září rožnuté vánoční stromečky.

Tak ať pod ním najdete hlavně klid a dobrou pohodu.