Na přelomu července a srpna příštího roku se v Lisabonu uskuteční Světové dny mládeže (SDM), mezinárodní setkání mladých s papežem Františkem. Na otázky, proč vyrazit a co nás na setkání čeká, odpovídal za Sekci pro mládež David Fendrych, jeden z organizátorů české výpravy do Lisabonu.

Ilustrační foto, Světové dny mládeže, Panama 2019. Foto: Vojta Pospíšil, Člověk a víra.

Můžete našim čtenářům, kteří Světové dny mládeže příliš neznají, představit, o co se jedná?

Slavení světových dnů mládeže, dále jen SDM, založil v roce 1985 papež Jan Pavel II., když pozval mladé z celého světa, aby spolu s ním oslavili v Římě Květnou neděli. Tu poté ustanovil jako světový den mládeže a vybízel biskupy, aby ten den slavili spolu s mladými ve svých diecézích. Na diecézních úrovních se slaví od té chvíle každoročně, pouze papež František v loňském roce přesunul slavení z Květné neděle na slavnost Ježíše Krista Krále.

Světové setkání s papežem se pak koná obvykle jednou za tři roky a pořádají je různé země. Je zvykem, že se střídají evropští a mimoevropští pořadatelé.

Cílem setkání je poskytnout všem účastníkům univerzální církevní zkušenost a podpořit osobní setkání s Ježíšem Kristem. Je novým podnětem pro víru, naději a lásku celého společenství hostitelské země. SDM se také snaží podporovat mír, jednotu a bratrství mezi lidmi a národy na celém světě.

A co předprogram v diecézích? Stojí za to odjet do Portugalska dříve, nebo stačí až na samotný program v Lisabonu?

Za mě rozhodně ano! Přece jen, je to už docela daleká cesta a byla by škoda, vyrazit pouze na týden. Předprogram v diecézích nabízí navíc hlubší poznání portugalského křesťanství a zažití místní kultury, oproti setkání v Lisabonu, které má už spíše všeobecný a multikulturní charakter.

Už víte, ve které diecézi budou čeští účastníci?

Tak na hlavní program budeme v Lisabonu, Setubalu nebo Santarému, ale na to se asi neptáte. Diecézi, ve které budeme na předprogramu, zatím nevíme. Portugalci mají takovou povahu, že na přípravy příliš nespěchají a narozdíl o nás to zvládají bez zbytečného stresu. :-)

V Panamě bylo českých účastníků poměrně málo, naopak do Krakowa od nás mířily tisíce mladých. Jak početnou delegaci očekáváte do Lisabonu? Třeba na základě zkušeností ze setkání v Madridu v roce 2011, které je Lisabonu geograficky blízké.

Setkání mimo Evropu se v minulosti neúčastnilo mnoho lidí. Naopak i do Madridu jelo přes 3 000 účastníků. Lisabon si stojí někde mezi tím, je to jedno z nejvzdálenějších míst v Evropě. Odhady se pohybují od 500 do 1 500 lidí. Nic přesnějšího nevíme, ale když nebude ani 800 lidí, prohraju sázku s kolegyní. :-)

Světové dny mládeže jsou sice za více jak půl roku, ale na Sekci pro mládež teď určitě probíhá intenzivní práce. Můžete nás nechat trochu nahlédnout pod pokličku toho, jak se chystá česká účast na tak velkém setkání?

Chci poděkovat svým předchůdcům za všechno co zvládli domluvit a nachystat už během jara. Práce je teď doopravdy mnoho. Nejvíce teď řešíme dopravu a celkovou propagaci akce. Potom tu máme přihlašování, které je do určité míry zautomatizované, přesto ale potřebuje občas lidský zásah. Dále již máme zprovozněný informační email, takže přes něj komunikuji s lidmi a odpovídám na mnoho dotazů. Připravujeme také setkání se spolupracovníky z diecézí, na kterém si rozdělíme úkoly už ke konkrétnímu průběhu setkání.

Ještě je zřejmě brzy na nějaké konkrétnější body programu, ale na co se obecně mladí budou moci těšit v Lisabonu?

Cílem setkání je, aby se každý mladý člověk setkal s živým Ježíšem Kristem a aby zažil živé společenství církve mezi svými vrstevníky z celého světa. Těšit se můžou na Youth festival, kde bude široká nabídka kulturního programu, sportů, přednášek, workshopů, … z celého světa. Připraven je samozřejmě bohatý duchovní program, ale také možnost usebrání a ztišení před Pánem. Vrcholem je setkání s papežem Františkem: na křížové cestě, při sobotní vigilii a na slavnostní závěrečné mši svaté.

Byl jste na nějakém SDM jako účastník? Co pro Vás osobně byl nejsilnější zážitek?

Je to trochu paradox, ale já jsem nikdy na SDM nebyl. Největší akcí pro mě bylo Celostátní setkání mládeže v Olomouci, kam jsem jel jako účastník, ale stejně jsem potom vypomáhal v přípravném týmu pořadatelů. Myslím, že největším zážitkem je to obrovské množství mladých nadšených křesťanů na jednom místě, tvořící jedno společenství. A také, pokud se poštěstí, vidět naživo papeže. :-)

Na Světových dnech mládeže je jedním z účastníků i papež, který sloužívá bohoslužby a promlouvá k mladým. Potenciální účastníky určitě bude zajímat, jak moc zblízka se s papežem budou moct setkat?

Papež se chce setkat s mladými lidmi, vždyť proto SDM vznikly. Papež během společných částí setkání projíždí mezi shromážděnými mladými, má z nás velikou radost. Zdraví lidi, kteří čekají, až půjde kolem. Samozřejmě se v tom počtu nemůže dostat na všechny, nemůžu vám slíbit, že si podáte ruku s papežem. Ale co víte…, může se to stát.

Oficiální hymna setkání se už dočkala českého překladu a demoverze v podání scholy AV21. Dočkáme se ještě nějaké finální verze?

Hymna setkání nahraná scholou AV21 je oficiální verzí. Zvítězili ve výběrovém řízení. Na finálním videoklipu se pracuje, proto je to zatím demoverze.

I když se vzhledem k destinaci a délce pobytu jedná o velmi příjemnou cenu, pro spoustu mladých budou finance hlavní překážkou v cestě na do Lisabonu. Co s tím? Probíhá nějaká koordinovaná podpora ze strany Sekce pro mládež?

Usilovně pracujeme na tom, aby se o setkání dozvědělo co nejvíce lidí. Šíříme to do farností, snažíme se oslovit věřící všech generací. Setkání je ale také výzva pro konkrétní mladé lidi. Vždyť nemusí jenom čekat, jestli jim setkání někdo zaplatí. Můžou investovat svůj volný čas, najít si brigádu, omezovat nadbytečné výdaje, domluvit se s farářem na podpoře, samozřejmě to souvisí s aktivním zapojením daného mladého ve farnosti. Velmi významně se dá ušetřit nákupem vlastní letenky.

Proč by mladí měli přijet do Lisabonu?

Je to jedinečná šance, další setkání v Evropě může být za 6 nebo 7 let, a nikdo z nás netuší, kde tou dobou bude. Myslím, že nám tato velká setkání dávají zažít zrnko nebeské radosti, že můžeme jen tak zlehka přičichnout k tomu, co pro nás Bůh připravil v plnosti. Chci říct všem mladý: Pokud máte tu možnost, jeďte na setkání. Přičiňte se v získávání prostředků, moje zkušenost je, že investované síly ještě vylepší celkový zážitek ze setkání.

Aktuality o Světových dnech mládeže sledujte na www.svetovednymladeze.cz.