„A až se naposledy nadechneš, pochopíš, že tvůj život byl pouhou kapkou v nekonečném oceánu! Co je však takový oceán jiného než spousta kapek?“
O některých knihách se říká, že jsou nezfilmovatelné, a tvrdilo se to i o knize Davida Mitchella s poetickým názvem Atlas mraků. To ale nezastavilo Toma Tykwera a sourozence Wachowské, kteří se rozhodli složitý příběh převést na filmové plátno. A nutno dodat - povedlo se jim to skvěle. 

Zdroj: csfd.cz

Jak popsat snímek, který slučuje šest různých příběhů v šesti různých časech? Asi to bude nejlepší postupně. První z dějových linek se odehrává v 19. století a sleduje osud mladého muže (Jim Sturgess), který poznává odvrácenou stranu otroctví na Novém Zélandě, hrdinou druhé je mladý hudebník Robert Frobisher (Ben Whishaw), který v roce 1936 píše sextet Atlas mraků v domě svého učitele. Další vlákno příběhu se odehrává v roce 1973, kdy novinářka (Halle Berry) vyšetřuje podezřelé okolnosti v jaderné elektrárně. Náročný příběh odlehčuje linka z roku 2012 a Timothy Cavendish (Jim Broadbent) a jeho parta nedobrovolně zavřená v domově důchodců. Následující skok je podstatný, a to až do Koreje roku 2144. Příběh se zde točí kolem jídlonošky Sonmi-451 (Bae Doo-na) a jejího útěku. A celé to končí postapokalyptickou velmi vzdálenou budoucností a zbabělým venkovanem Zacharym (Tom Hanks). Mimo tato zvučná jména se na obrazovce objeví například Hugo Weaving (Elrond či agent Smith), James D'Arcy (Dunkerk), Hugh Grant nebo Susan Sarandon. A tito všichni se objeví hned několikrát, v nejrůznějších rolích, všichni se prolínají příběhem stejně jako některé detaily. 

Když jsem Atlas mraků viděla poprvé, byla jsem jen hrozně zmatená. Jenže pak mě napadlo se k němu vrátit ještě jednou - a nakonec to nebylo jen jednou. Dohromady jsem ho viděla (zatím) pětkrát a pokaždé najdu něco nového, co jsem posledně přehlédla, nový detail, novou myšlenku. Není to film na jedno shlédnutí, pokud se chcete dostat za skvělé herecké výkony a nádherný soundtrack, musíte si to pustit rozhodně víckrát a opravdu ho sledovat, nahlížet do uliček příběhu, který je spletitý jako celé město. 

Takže pokud vás baví filmy, které nejsou jednoduché, neváhejte a ponořte se do mraků. 

A i kdyby vás film nezaujal, ta hudba vás bavit určitě bude. Skvělé k učení nebo četbě za dlouhých zimních večerů!