10. prosince přivezli čeští skauti z Vídně do Brna plamínek Betlémského světla, které hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě v centrální části Palestiny. Betlémské světlo představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství. Od 17. prosince budou skauti rozvážet Betlémské světlo po České republice.

Předávání Betlémského světla na Petrově v Brně. Foto: Štěpán Langášek, Člověk a víra

Plamínek z Betléma představuje symbol míru. Každý rok putuje před Vánoci letecky z Izraele do Rakouska, kam se na ekumenický obřad sjíždí delegace skautů z celé Evropy, aby poselství v podobě plamínku v lucerně šířily dál do svých mateřských zemí. V České republice Betlémské světlo skauti rozvážejí po železnici.

Pro plamínek si můžete přijít přímo na nástupiště v den rozvozu, nebo navštívit další místa (např. skautské klubovny, kostely, náměstí, knihovny…), na která skauti Betlémské světlo roznášejí. Přehled míst a akcích, ze kterých si můžete odnést plamínek Betlémského světla, najdete na webu www.betlemskesvetlo.cz.

Mít doma Betlémský plamínek a nenechat ho zhasnout po dlouhé cestě znamená stát se součástí nekonečného řetězu míru a radosti. “Letos více než kdy jindy vnímáme Betlémské světlo jako poselství míru a jsme v myšlenkách se všemi lidmi, na které dopadají důsledky válečných konfliktů ať už na Ukrajině nebo kdekoliv jinde na světě,” uvedl hlavní koordinátor Betlémského světla Jiří Dorazil. Zapojit se může každý, ať už je věřící nebo ne. Jde především o ono poselství míru, a tedy o propojování komunit skautů, neskautů, farností a další široké veřejnosti.

Předávání Betlémského světla na Petrově v Brně. Foto: Štěpán Langášek, Člověk a víra

Myšlenka Betlémského světla byla poprvé realizována v roce 1986. Do České republiky se tato tradice dostala po pádu komunismu, kdy se v roce 1990 se s myšlenkou Betlémského světla seznámili brněnští skauti na mezinárodním setkání skautů a připravili českou verzi, kterou chystají dosud.

Kořeny této myšlenky předávání světla však sahají až do 11. století do období křížových výprav. V roce 1099 se z křížové výpravy do Svaté země vracel italský voják s hořící svící, který slíbil, že pokud tažení přežije, přinese domů plamen ohně z betlémské baziliky. Přinesl ho i navzdory obtížím. O mnoho staletí později se s převážením světla z betlémské baziliky pokračuje, ačkoliv se už pro cestu s plamínkem z Izraele do Evropy používá letecká doprava.

Více informací najdete na www.betlemskesvetlo.cz.