Zítra vyvrcholí třetí ročník Signály Awards. V Brně už stoupá nervozita, zítra vyráží tým Signálů  přes Olomouc do Ostravy do televize Noe, aby nám večer Albín s Kačkou prozradili, kdo letos vyhrál. Určitě stejně na nic jiného nemyslí, tak se jim můžeme na soutěž a všechnu práci okolo ní zeptat.
 

Zdroj: Archiv Signálů.

 Kdy se začal chystat letošní ročník? Hned po skončení toho minulého?

Albín: Loni se ani nevědělo, zda letos anketa bude. Pak jsem napsal Kačce, zda do toho půjdeme znovu a souhlasila. Přípravy započaly v srpnu. Nejdřív jsme dali call s naším novým koordinátorem Signálů Františkem a šli jsme do toho. 

Kačka: Když se Albi ozval, že do toho půjdeme i letos, byla jsem ráda; Signály Awards je přece jen nejznámější signálnický projekt.

Co je potřeba udělat napřed? Jak postupují jednotlivé úkoly?

Albín: Nejdřív je důležité dát do kupy team lidí. V Signálech je nás opravdu málo, a tak se začalo webem s termíny nominací a hlasováním. Každý, kdo byl nominován, byl pečlivě přijat. Některé nominace jsme museli bohužel odřeknout, jelikož tvůrci nereprezentovali křesťanské hodnoty a víru. Komunikace s partnery je také důležitá a hlavní je dát to celé produkčně dohromady. 

Kačka: A pak už zbývá se to jen naučit, odřídit do Ostravy a doufat, že se nic nepokazí na poslední chvíli. 

Když soutěž chystáte, máte své favority, u kterých vás těší, že jim chodí hlasy, nebo dokážete být nestranní?

Albín: Já nikdy nemám svého favorita. Jen mě baví, když sleduji ty tabulky, jak se to pořadí mění a kdo nejvíce hlasoval. Naopak mě vždy překvapí, že se najde někdo, koho absolutně neznám a říkám si, že tu tvorbu dělá kvalitně a nejde o něm slyšet. 

Kačka: Přiznám se, že jsem v anketě nehlasovala. Oproti loňským ročníkům chci k těm, kteří vyhrají a sejdou se s námi v TV Noe, přistupovat fakt nezaujatě a s čistou hlavou.

Kde sháníte sponzory? Musíte jim soutěž představovat, nebo ji znají a podporují ji rádi? Oslovili jste letos někoho nového?

Albín: Jsem rád, že se nám daří udržovat spolupráci s brněnskou firmou OnGlazz, která nám každý rok vytvoří krásné skleněné trofeje pro výherce, a také s olomouckou společnosti Kristýn Služebník, která nám věnuje vždy velké množství dárků. Těmto dvěma firmám mnohokrát děkujeme za to, že podporují mladé lidi, kteří se snaží něco dělat nejen pro nás věřící, ale celkově pro naši společnost jak v České republice, tak na Slovensku. 

Kačka: Naši sponzoři jsou skvělí, Albi mi i letos svěřil poděkování během přenosu, tak doufám, že na některé nezapomenu tak, jako se stalo loni. 

A jak jsi to vyřešila?

Kačka: Naštěstí mi to v tu chvilku došlo, takže hned po skončení živého přenosu se závěr natočil znovu a do reprízy se dostřihnul. Ale krve by se ve mně v tu chvilku nedořezal, mám pocit, že člověk vždycky zkazí to, co mu na zkouškách nejlíp šlo.

Jak probíhá spolupráce s televizí Noe?

Albín: Jsme rádi, že máme každý rok možnost s televizí Noe na tomto vyhlášení spolupracovat. Velké poděkování patří především režisérovi Pavlu Strakošovi. Je to člověk, kterého si osobně moc vážím a který se na tomto velkém díle podílí a snaží se nám maximálně vyjít vstříc. Poděkování patří také celému produkčnímu týmu od maskérky přes kameramany po zvukaře apod. Hodně si teď voláme a dáváme dohromady poslední věci.  

Kačka: Taky musím vyzvednout Pavla Strakoše a jeho tým, ostatně jako každý rok. Má s námi svatou trpělivost a dokáže nás usměrnit tak, aby to celé dávalo smysl. 

Je mezi těmi, kdo obdrželi hodně hlasů, někdo, koho jste do této doby neznali?

Albín: Ano, sestru Lamyiu jsem viděl zcela poprvé. Nevěděl jsem, že začínala na YouTube. Naopak kolegyně Káťa ji zná. Obrovský klobouk dolů této sestře salesiánce, která se nejen snaží oslovovat mladou generaci, ale také otevírá témata, o kterých se v církvi moc nemluví.

Kačka: Já celkově křesťanskou tvorbu moc nesleduju, s pár výjimkami, samozřejmě. Takže pro mě je nový většinou každý nominovaný a ráda se podívám, co dělá. No a když mě osloví, přidám si ho do svého seznamu.

A naopak, je někdo, u koho jste čekali, že dostane hlasů hodně, a on třeba vůbec není nominovaný nebo dostal hlasů málo?

Albín: Nemůžu nic prozradit, neboť výsledky se zveřejní až v úterý. Ale všechny projekty, profily nebo hudebníci, které znám, se objevili mezi nominacemi. 

Kačka: Popravdě ano, ale jmenovat určitě nebudu. Lidi, kteří jeden rok vystřelí s naprostou převahou, většinou další rok končí spíš v zadní části pelotonu. A pokud ne, znamená to, že to chytli za správný konec a netrefili se jen do nějakého pomíjivého trendu.

Zdroj: Archiv Signálů.

Stalo se vám někdy, že jste se při předávání cen s někým z výherců skamarádili a dodnes jste v kontaktu?

Albín: Když jsem byl letos na projektu Godzone tour, uviděl jsem tam kluky z projektu TowMeot, kteří v loňském roce vyhráli kategorii video roku. Pak jsme dvě noci spali na jednom pokoji v diecézním centru pro mládež. 

Z čeho máte zítra největší obavu a na co se nejvíc těšíte?

Kačka: Jako pokaždé mě nejvíc děsí cesta, navíc takhle v půli prosince, takže držte palce, ať to zvládneme. Přece jen vyklopit celý organizační tým soutěže a k tomu většinu týmu Signálů někde do škarpy by nebylo nejlepší zahájení vyhlašování ankety. A na co se těším? Na ten frmol, který vládne, než se začne, pobíhání po schodech, z maskérny a do maskérny, do studia, zakopávání o kabely, škobrtání na koberci, rozsypané kartičky a sucho v krku, celkové napětí a nervozita, to mě hrozně baví. 

Albín: Doufám, že dorazí všichni výherci a že natáčení bude probíhat v klidu. Těším se na reakce lidí. Tato anketa není o prvním, třetím nebo dvacátém místě. Jde nám o to, ukázat světu ty, kteří se nebojí hlásat Boží slovo a snaží se Krista lidem přibližovat nejen skrze sociální sítě. 

Tak vám držím palce, ať se na to dobře vyspíte a zítra vás všichni budeme napjatě sledovat a čekat, jak anketa dopadla. Zvlášť ti, kteří hlasovali a někomu fandí. Jsme napnutý jak kšandy. :-)