Za oknem se honí přeháňky, chvilku prší, chvilku sněží, teploty balancují kolem bodu mrazu a člověk si rád zaleze do tepla pod deku s teplým čajem a knížkou. A pokud patříte ke stejné skupině jako já, tedy do týmu "Ke čtení/uklízení/vaření si něco pustím", přináším vám pár tipů na doladění adventní atmosféry.

Jako první, když se bavíme o adventu, samozřejmě člověka napadnou roráty. Pokud máte z kostela ozpívanou naši českou verzi, určitě se zaposlouchejte do té latinské, navíc mnohohlasé. Na ráno, kdy to na roráty nestíháte, je to příjemná náhrada. (Edit: Roráty jsem pojmenovala nepřesně, pro správný výklad prosím koukněte do komentářů, kde je to vysvětleno.)

Vedle člověk rozhodně nesáhne s adventními zpěvy z vyšebrodského kláštera. Místní sbor to zpívá hezky v tempu (to já ráda, tahání mě nikdy moc nebralo) a adventní náladu máte po prvních minutách přímo ukázkovou. 

V kanceláři už asi potřetí jedeme tohle. Kolegyně donesla svíčku, takže máme předvánoční náladu skoro se vším všudy. Chybí nám k tomu už jen svařák. (Dá se uvařit v rychlovarné konvici?)

A pokud vám chybí sníh za okny (v botách, na autě, odmetání, studené vločky za krkem a tak dále), mám tu jeden extra tip pro milovníky klasiky - Louskáčka. Přiznejme si, co je zimnějšího, než balet s tancem sněhových vloček, může být?

A jakou muzikou si vyrábíte předvánoční atmosféru vy?