Arcidiecézní charita Olomouc pořádá sbírku Vánoční balíček pro Ukrajinu, v rámci které mají lidé možnost přispět sociálně potřebným dětem z dětských domovů a chudých rodin na Ukrajině a letos také dětem uprchlým z východních částí Ukrajiny. Darovat je možné do 23. listopadu 2022.

Vánoční balíček pro Ukrajinu 2020. Foto: darek.charitaproukrajinu.cz

Na seznamu dětí, které obdrží dárky v rámci projektu Vánoční balíček, jsou děti ze sociálně slabých rodin, z dětských domovů, děti nemocné nebo ty, které mají nějaký druh postižení. Letos na seznam přibyly také děti, kteří jsou uprchlíky z Východních částí Ukrajiny. O každém dítěti, které je do projektu zařazené, má charita zjištěné informace potřebné k nakoupení správných dárků, jako je např. velikost oblečení, a jeho osobní vánoční přání. Tyto informace najdou dárci na webu www.darek.charitaproukrajinu.cz, kde si vyberou dítě, které chtějí obdarovat. Dárce podle údajů připraví balíček a předá ho Charitě, která zajistí jeho doručení ke konkrétním dětem.

„Nacházíme děti, pro které to bývá často jediný dárek, který za celý rok od někoho dostanou,“ uvedla Kateřina Biolková, koordinátorka projektů Arcidiecézní charity Olomouc na Ukrajině, a dodala, že již od roku 2008 každý rok vozí charita plné nákladní auto dárků.

Podrobnější informace a pokyny k tomu, co balíček může a nesmí obsahovat, najdete na webu Arcidiecézní charity Olomouc.