Apokalypticko-vesmírných-sci-fi filmů vyšlo za posledních třicet let mraky. Z těch nejlépe hodnocených zmiňme třeba Marťana s Mattem Damonem (2015), trochu starší Horizont události z roku 1997 nebo cenami poprávu ověnčený Nolanův Interstellar. Pokud jste ale už všechny ty známé viděli, mám pro vás doporučení - lehce horrorově laděný Sunshine.

sunshine
Zdroj

Celý děj se točí, jak by člověk očekával, kolem Slunce. To začne v nepříliš vzdálené budoucnosti vychládat a Zemi zachvacuje doba ledová, která ovšem nemá nikdy skončit a lidstvo je tak na pokraji vyhubení. Vědci se snaží najít řešení a rozhodnou se poslat ke Slunci vesmírnou loď, která má pomocí výbuchu hvězdu znovu zapálit. První mise skončí neúspěchem - loď Ikaros přestane odpovídat a nikdo neví, co se s ní stalo. Poslední naděje lidstva je tak vložena do lodi Ikaros II a její osmičlenné posádky. A jak to celé skončí, na to už se musíte podívat sami, je ale asi každému jasné, že to nebude procházka růžovým sadem. Nebo slunečnicovým polem?

Film natočil režisér Danny Boyle, která má na kontě například Trainspotting, 28 dní poté nebo Milionáře z chatrče, a na obrazovku vám vstoupí Cillian Murphy (v poslední době jste ho mohli vidět jako fešného zloducha v Peaky Blinders), Chris Evans alias Kapitán Amerika nebo Rose Byrne, kterou si můžete pamatovat například z X-Menů nebo série Insidious. Postav je málo, budete se v nich orientovat a většina z nich vám přiroste k srdci, což je u horrorově laděných snímků dost důležité. 

Je jasné, že ve filmu najdete spooooustu vědeckých nesmyslů, ale ani mně, jakožto filmovému šťourovi, to nijak moc nevadilo. Celá ta vlastně trochu absurdní zápletka je totiž překrytá naprosto fantastickou kamerou, na tu dobu ucházejícím CGI, výbornými hereckými výkony, trochu strašidelným laděním, příjemnou hudbou a hlavně dost nečekaným koncem (a to říkám jako člověk, co u béčkového horroru předpoví pořadí, v jakém postavy umřou). 

Pokud se vám takovéhle scifárny líbí, neváhejte přivřít oči a pohlédnout přímo do Slunce.