V létě jsem podnikla svou vysněnou cestu do Stockholmu. Seznam toho, co musím vidět, zažít a stihnout byl snad nekonečný, takže se mi samozřejmě nepodařilo zvládnout všechno, ale aspoň mám důvod se tam ještě někdy vrátit. Během dvanácti dnů jsem toho přesto zvládla hodně a tady je několik tipů na zajímavá místa, která byste si ve Stockholmu neměli nechat ujít.

Výměna palácové stráže ve Stockholmu. Foto: Martina Mátlová

Po příletu do Stockholmu vedly moje první kroky do městské knihovny, ve které se nachází úžasný kruhový sál s ochozy a několika patry s policemi plnými knih. Jako správný knihomol jsem si něco takového určitě nemohla nechat ujít. Návštěva první stockholmské zajímavosti ovšem ani trochu neproběhla podle plánu. Knihovna byla zrovna v rekonstrukci a obložená lešením. Knihy se tu sice daly vypůjčit a podle internetu bylo tedy otevřeno, ve skutečnosti byl ale kruhový sál nepřístupný a zavřený ještě další měsíc, takže jsem místo prohlídky knihovny skončila v nedalekém parku u fontány. Hned první den jsem tak věděla, že se budu muset do Stockholmu ještě někdy vrátit.

Městská knihovna Stockholm. Foto: Martina Mátlová

Stortorget a Gamla Stan

Po neúspěšné návštěvě knihovny jsem nasedla zpátky do metra a zamířila do centra Stockholmu navštívit klasická turistická lákadla. Pro Stockholm jsou typické barevné historické domy, které najdete na všemožných suvenýrech. Tato ikonická řada domů stojí na náměstí Stortorget na ostrově Gamla Stan, což je nejstarší náměstí ve Stockholmu. Náměstí bylo mnohem menší, než jsem čekala, a plné turistů, kteří si všichni fotili tu stejnou řadu domů. To už jsem čekala.

Pokud jste ve Stockholmu, skočte se sem mrknout. Bylo by to jako být turista v Praze a vynechat Staromák a orloj. Potom doporučuju ztratit se v úzkých historických uličkách na tomto ostrově, ve kterých je už o poznání méně turistů, a užít si staré město. Pokud chcete uličky prozkoumávat systematicky, doporučuju třeba průvodce z webu happiestoutdoors.ca, podle kterého jsem šla i já. Alespoň do té doby, než mě něco zaujalo a byla jsem úplně někde jinde. Nevynechte třeba uličku Mårten Trotzig Gränd, která má na šířku pouhých 90 cm.

Náměstí Stortorget na ostrově Gamla Stan. Foto: Martina Mátlová

Královský palác a katedrála

Na ostrov Gamla Stan jsem se vracela několikrát, protože je to takové centrum Stockholmu a byla by škoda ho neprozkoumat trochu víc. Kousek od náměstí Stortorget se nachází Katedrála svatého Mikuláše (Storkyrkan) a královský palác.

Moje štěstí na probíhající rekonstrukce pokračovalo u stockholmské katedrály, jejíž průčelí i věž byly obložené lešením a obalené igelitovými plachtami. Pohled zvenčí proto nebyl příliš záživný. Zaplatila jsem si alespoň vstupné, abych se podívala dovnitř a prohlédla si například čestná místa pro královskou rodinu nebo sochu svatého Jiří.

Socha svatého Jiří v Katedrále svatého Mikuláše ve Stockholmu. Foto: Martina Mátlová

Těsně před polednem jsem opustila katedrálu a zaujal mě opodál stojící dav, který se několik vojáků snažilo udržet na chodníku, aby ulice zůstala průchozí. Jako správný turista jsem se přidala k davu, i když jsem si nebyla úplně jistá, co se tu bude dít. Chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomila, že jsem v ulici vedoucí ke královskému paláci a právě má probíhat výměna palácové stráže.

Výměna palácové stráže pro mě osobně byla největším zážitkem ze Stockholmu. Nebudu lhát, byla jsem tam během svého pobytu třikrát, abych si ji pořádně užila. Výměna tu probíhá jenom jednou denně ve 12 hodin. Doporučuju být tu s minimálně půlhodinovým předstihem, pokud chcete stát vepředu a něco vidět; pokaždé se tu shromáždí davy. Zapomeňte na výměnu stráží na Pražském hradě, protože Švédové z výměny palácové stráže udělali jedinečný zážitek doprovázený pochodovou kapelou. Výměna stráží trvá asi 45 minut a pokud chcete malý tip, po skončení výměny odpochoduje kapela za roh k obelisku Gustava III., kde ještě chvíli hraje, než nasedne do autobusu a odjede.

Výměna palácové stráže. Foto: Martina Mátlová

Samotný královský palác také stojí za pozornost. Jelikož královská rodina v paláci nepřebývá a využívá ho jen při zvláštních příležitostech, můžete si ho prohlédnout kompletně celý. V rámci prohlídek se tak dostanete například do pokladnice, do reprezentačních sálů a dalších pokojů.

Pokud si kupujete vstupenku do královského paláce, můžete si ji koupit ve variantě, která zahrnuje vstup do kostela Riddarholmskyrkan. Stojí opodál a je tu pohřbena většina švédských králů od 17. století až do roku 1950. Kostel patří k nejstarším stockholmským památkám a jeho historie sahá až do třináctého století, takže určitě stojí za vidění.

Muzeum na každém rohu

Stockholm je plný muzeí a po té, co jsem obešla klasické pamětihodnosti, byly častým cílem mých toulek po městě právě muzea. Milovníci legendární skupiny ABBA určitě ocení ABBA muzeum, na náměstí Stortorget se nachází Muzeum Nobelových cen… Velké množství muzeí ve Stockholmu má vstupné zdarma, což ocení ti, kdo chtějí ušetřit. Patří sem například Muzeum moderního umění (Moderna museet), Národní muzeum, Muzeum historie (Historiska museet), Muzeum přírodní historie (Naturhistoriska Rikmuseet) a spousta dalších muzeí věnovaných historii, přírodě, architektuře a umění. Seznam muzeí, do kterých je volný vstup, najdete například zde.

Severské muzeum ve Stockholmu. Foto: Martina Mátlová

Jelikož mám ráda historii, nemohla jsem si odpustit návštěvu Muzea historie, kde samozřejmě nechyběli vikingové a starověké nálezy. Mým nejoblíbenějším muzeem se stalo Muzeum Vasa, i když se v něm nachází jenom jedna jediná loď.

Muzeum Vasa

V roce 1628 poprvé vyplula z přístavu královská válečná loď Vasa. Kvůli konstrukční chybě se hned při své první plavbě potopila asi kilometr od přístavu. O víc jak 300 let později ji Švédové vyzvedli z moře, zakonzervovali a postavili okolo ní muzeum, ze kterého je dnes jedna z největších turistických atrakcí ve Stockholmu.

Vrak lodi Vasa. Foto: Martina Mátlová

Muzeum je vlastně takový obrovský hangár postavený okolo jedné lodi, ale nudit se tu určitě nebudete. Myslela jsem, že tu strávím jen chvilku, podívám se na vrak a půjdu dál, což mi za 190 SEK přišlo jako docela málo. Nakonec jsem tam strávila bez přehánění několik hodin. Na vrak lodi se tu můžete podívat zespodu, seshora, zepředu, zezadu… Navíc tu nechybí podrobné prezentace o tom, jak se loď vyzvedávala z mořského dna a jak se konzervovala, můžete si tu vlézt do repliky jedné z kabin, abyste si udělali představu, jak byla velká, nebo se můžete podívat na modely tváří mužů a žen, kteří při potopení lodi zemřeli.

Pokud chcete ušetřit, můžete si koupit kombinovanou vstupenku do Muzea Vasa a do Muzea vraků, které stojí nedaleko. Já jsem navštívila jen první zmíněné, protože tak moc mě vraky lodí nezajímaly.

Vrak lodi Vasa. Foto: Martina Mátlová

V poslední části stockholmského putování vám příští týden představím několik míst, kam můžete vyrazit, pokud chcete vypadnout z úzkých uliček přeplněných turisty, užít si přírodu, zvířata i moře.