Stockholm, jakožto hlavní město Švédska, je plný lidí a já jsem při své návštěvě hledala i místa, kam se dalo občas vypadnout, abych se vyhnula davům a alespoň na chvíli vyměnila ulice města za kousek severské přírody. V minulém článku jsem vám představila městské pamětihodnosti, teď se podíváme na to, kde ve Stockholmu najdete soby a kam se vydat, když se nechcete mačkat v úzkých uličkách s dalšími turisty.

Skansen ve Stockholmu. Foto: Martina Mátlová

Skansen

Stockholmský Skansen je zřejmě nejznámějším muzeem pod otevřeným nebem a jeho název dal pojmenování všem ostatním skanzenům. Máte tu možnost poznat starou švédskou lidovou kulturu, procházet se malebnými uličkami nebo se seznámit s různými tradičním řemesly. Celou atmosféru tohoto místa ještě navíc dokreslují komparzisté, jestli je tak můžeme nazvat, v historickém oblečení, kteří se po uličkách Skansenu pohybují, jako by tam žili, pracovali, nebo byli na návštěvě. Potkala jsem tu turistku z konce 19. století, která si četla v zahradě magazín pro ženy, zemědělce i učitelku.

Skansen je zároveň tak trochu zoologická zahrada, takže tu nechybí množství výběhů se severskými zvířaty. Pro mě osobně byli největším lákadlem sobi. Jejich výběh umožňoval prohlédnout si je opravdu zblízka. Udělala jsem jen tu chybu, že jsem si soba představovala jako velké a majestátní zvíře, a pak byla zklamaná, že jsou vlastně docela malí.

Skansen ve Stockholmu. Foto: Martina Mátlová

Ve Skansenu strávíte klidně celý den. Je tu spousta kaváren, kde můžete ochutnat typické švédské zákusky, i restaurace, kam můžete zajít na oběd. Osobně doporučuju zajít sem hned ráno, kdy tady ještě není moc lidí. I když je Skansen opravdu rozlehlý a návštěvníci se tu rozptýlí v různých uličkách, kolem poledne už bylo na některých místech docela rušno.

Ostrov Vaxholm

Stockholm se nachází rozprostřený na několika ostrovech a další ostrovy jsou rozeseté v jeho těsné blízkosti. Za ten nejkrásnější z nich se považuje Vaxholm. Můžete na něj dojet autobusem, protože téměř všechny ostrovy jsou propojené mosty. Pokud už ale vyrážíte na Vaxholm, doporučuju projet se lodí. Jezdí sice každou chvíli v rámci veřejné dopravy, ale lístky nemůžete koupit pomocí stockholmské aplikace na veřejnou dopravu. Koupíte si je na palubě.

Kostel na švédském ostrově Vaxholm. Foto: Martina Mátlová

Zájem o Vaxholm naprosto odpovídá jeho pověsti – je to hezký ostrov a turisté sem jezdí ve velkém, takže byly plné všechny lodě i samotný ostrov. Ostrov je celý zastavěný až k pobřeží a v přístavu je plno kaváren a restaurací. Kavárny najdete i dále od přístavu, jsou krásné, stojí hned u moře… A je v nich hlava na hlavě.

Já jsem vyrazila hlouběji do vnitrozemí, pokud se to tak dá nazvat, prohlédla jsem si kostel a hřbitov, kde naštěstí žádní turisté nebyli, prošla jsem se zapadlými uličkami a mizela z ostrova. I když bylo na ostrově Vaxholm hezky, nebyla jsem z toho tak nadšená, jak jsem čekala podle ohlasů v blogových článcích, které jsem před cestou pročítala. Mnohem víc jsem ocenila samotnou cestu lodí, protože bylo zrovna krásné počasí a z horní paluby jsem si užívala výhled na ostrovy, které jsme míjeli. Dokonce jsem ve volném moři zahlédla lachtana.

Výhled z paluby při plavně na ostrov Vaxholm. Foto: Martina Mátlová

Lodě na Vaxholm odjíždějí ze zastávky Strömkajen před Národním muzeem a při čekání na loď si odtud můžete užít krásný výhled na královský palác, který stojí na protějším ostrově.

Sigtuna

Na Sigtunu jsem narazila vlastně úplnou náhodou. Nebyla v žádném turistickém průvodci, na který jsem narazila. Našla jsem si seznam nejhezčích švédských měst a hledala, které z nich by bylo snadno dostupné hromadnou dopravou. Mohlo to být univerzitní městečko Uppsala, ale nakonec vyhrála Sigtuna, která vůbec nebyla profláknutá a byl to trochu risk, co tam na mě vlastně čeká.

Ruiny ve městečku Sigtuna. Foto: Martina Mátlová

Sigtuna je malé městečko nedaleko Stockholmu a dojedete tam s jízdenkami na stockholmskou veřejnou dopravu. Stačí se svézt příměstským vlakem do stanice Märsta a pak přestoupit na autobus do Sigtuny.

V městečku Sigtuna najdete několik ruin středověkých kostelů, runové kameny, malinké muzeum a krásné pobřeží, podél kterého se můžete procházet a zastavit se na wafle a zmrzlinu.

Pokud chcete na chvíli zmizet z města, Sigtuna bude skvělá volba, protože si sem můžete udělat celodenní i klidně jenom půldenní výlet a užít si klid. V porovnání se Stockholmem tu totiž skoro nikdo nebyl a sednout si v klidu se zmrzlinou na lavičku na pobřeží a poslouchat racky pro mě byl skvělý zážitek.

Sigtuna. Foto: Martina Mátlová

Pláže

Pokud si myslíte, že se ve Švédsku nemůžete vykoupat, tak jste na omylu. Sice si budete muset počkat na těch pár dní, kdy se v létě teploty vyšplhají ke třicítce. Stockholm má několik pláží, kam můžete vyrazit.

Já jsem zašla na pláž Hässelby Strandbad, která má tu výhodu, že se nachází jen pár minut chůze od zastávka Hässelby Strand, která je konečnou zastávkou na zelené lince metra.

Zašla jsem i na pláž Kanaanbadet, kam ale většina místních jezdí autem nebo na kole a já musela vyrazit pěšky. Jelikož ten den bylo opravdu vedro, pláž byla plná, takže jsem se vydala po cestičce vedoucí podél břehu dál, jestli náhodou nenarazím na nějaké méně vytížené místo. Nebyla jsem jediná a nakonec jsem se koupala na malinké oblázkové pláži, kam zavítaly dvě další rodiny.

Zákoutí nedaleko pláže Kanaanbadet. Foto: Martina Mátlová

Pokud budete mít podobný nápad jako já a budete se chtít vykoupat mimo vyhrazené pláže, buďte opatrní: děláte to na vlastní nebezpečí. Já jsem nakonec skončila s rozříznutou nohou, což nebyl ten nejlepší závěr dovolené.

Pláže tu ale najdete téměř na každém rohu. Stačí se podívat na mapu a projet pobřeží poblíž místa, kde se plánujete zdržovat. Určitě narazíte na nějaké hezké místo, kde se v letních měsících můžete vykoupat. A v zimě se tu na spoustě míst dá bruslit.

Skinnarviksberget

Na ostrově Södermalm se nachází park Skinnarviksparken a v něm kopec, nebo možná spíš skála Skinnarviksberget, ze které budete mít úžasný výhled na Stockholm. Byla jsem mile překvapená, protože tady oproti mému očekávání nebylo moc lidí. Zavítalo sem pár turistů, mezi nimiž jsem úplnou náhodou zaregistrovala češtinu, a místní sem jezdí na piknik.

Pokud budete mít pocit, že se na Skinnarviksberget musíte vyšplhat po kamenech, tak nemusíte. Vede tam nenápadná stezka a schody, čehož jsem si nevšimla, takže jsem nahoru lezla v teniskách po skále.

Nahoře si můžete posedět, je tam i pár laviček, udělat si piknik a pokochat se výhledem na město.