Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí, která již nepočítá s kojeneckými ústavy a chce je definitivně zrušit. Už v nich nemají být ani děti s těžkým zdravotním postižením nebo větší sourozenecké skupiny. Všechny děti do tří let by tedy měly jít k pěstounům – do náhradní péče rodinného typu. Pěstounů však není dostatek.

Zdroj: Unsplash.com

K rušení kojeneckých ústavů se ministerstvo přiklání proto, že rodinná péče je pro nejmenší děti klíčová. Mnohé výzkumy ukazují negativní dopad ústavní péče na různé oblasti vývoje dítěte. Novela by měla začít platit od ledna roku 2024. Nyní se vláda snaží napravovat chyby v systému pěstounství a důchodového pojištění, aby podmínky pěstounství byly pro zájemce příznivější.

Jak to vypadá s navrženou novelou? A jak nyní probíhá pěstounství, a jaké se s tím pojí problémy? Jak moc se zvýšily za rok 2022 příspěvky? Více si přečtete ve vybraných odkazech.

iRozhlas: ‚Kojeňáky‘ nejspíš definitivně skončí. Platit nemá ani výjimka pro děti s těžkým postižením

Seznam Zprávy: V Česku chybí pěstouni, vláda se snaží napravit chyby svých předchůdců

Ministerstvo práce a sociálních věcí: Hlavní změny v důchodovém pojištění schválené v roce 2022

Novinky.cz: Za vychované dítě bude od ledna pětistovka k důchodu navíc

Peníze.cz: Příspěvky pro pěstouny a děti z náhradní péče stoupnou

Interview v Českém Rozhlase: „Pěstounů je u nás asi 19 tisíc,“ říká předseda sdružení Šmýd. Čím dál více kojenců odchází z dětských domovů do náhradní péče

Nahradnirodina.cz: Pěstounská péče