V úterý skončila možnost podání přihlášek ke kandidatuře na prezidenta. Kandidátů, kteří podali přihlášku, bylo jednadvacet. Některé z přihlášek ale vykazují nedostatky. Ministerstvo vnitra zatím informovalo o tom, kolik kandidátů je, a jaký měli způsob podpory. Je teď známo, že tři kandidáty podpořili poslanci (Andrej Babiš, Jaroslav Blaško, Denisa Rohanová), sedm odevzdalo listinu s podpisy občanů (Tomáš Březina, Karel Diviš, Karel Janeček, Danuše Nerudová, Petr Pavel, Jiří Kotáb, Pavel Zítko) a čtyři se opírají o podporu senátorů (Pavel Fischer, Marek Hilšer, Josef Středula, Tomáš Zima). 

Zdroj: ZU Kodan

Mezi ty, kteří nesehnali dostatek hlasů, patří podnikatel a zakladatel Krtkova světa Josef Roušal, který získal pouze sedm hlasů z deseti potřebných od senátorů. Dostatek podpisů nezískal také bývalý senátor Libor Michálek a europoslanec Hynek Blaško. Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková a podnikatel Vladimír Boštík sehnali přes padesát tisíc podpisů od občanů, ale kandidaturu nakonec vzdali.

Kolik podpisů získali kandidáti, kteří splnili podmínky? Jak se kontrolují podpisy? A jak zatím vypadají nynější průzkumy prezidentských voleb 2023 ve srovnání se zářím? To se dočtete v následující mediálních výstupech.

Seznam Zprávy: Vnitro: Pět přihlášek do prezidentských voleb má zjevné nedostatky

E15: Několik přihlášek do prezidentské volby má zjevné nedostatky, uvedlo vnitro

iRozhlas: Pět z 21 přihlášek do prezidentské volby má zjevné nedostatky, uvádí vnitro. Jména adeptů nezveřejnilo

Median: Prezidentský volební model říjen 2022 

Median: Prezidenstký volební model září 2022

ČT24: V prvním kole prezidentské volby by nyní vyhrál Pavel, Nerudová posiluje, ukázal model Medianu

E15: Aktuální volební průzkumy: Petr Pavel a Andrej Babiš zůstávají ve vedení, Nerudová je třetí