Ve dnech od 20. listopadu do 18. prosince 2022 probíhá velká mezinárodní sportovní událost - Mistrovství světa ve fotbale. Již 22. světový šampionát v kopané pořádaný organizací FIFA se tentokrát bude netradičně konat v Kataru. Díky tomu se samotný turnaj odehraje v nezvyklém zimním termínu místo klasického data (červen-červenec), a to kvůli vysokým letním teplotám panujícím v této arabské zemi. Pojďme si nyní trochu podrobněji přiblížit tuto akci, kterou budou sledovat stovky milionů fanoušků po celé planetě.

Zdroj: Flickr

Nejprve se ve zkratce podívejme na zemi, která hostí letošní MS. Katar - stát v jihozápadní části Perského zálivu v západní Asii, nacházející se na Arabském, resp. Katarském poloostrově. Po celé své jižní hranici sousedí se Saudskou Arábií, zbylou hranici tvoří kolem dokola moře. Jedná se o asi třímilionový emirát, ve kterém panuje již od roku 1825 dynastie Ál Thání, v současnosti vládnoucím katarským princem je Tamím bin Hamad Ál Thání. Jelikož má Katar třetí největší zásoby ropy a zemního plynu na světě, je nesmírně bohatý. Na druhou stranu, je to islámská země s velmi přísnými náboženskými zákony, v nichž se nedodržují lidská práva. Tak např. za odpadnutí od víry a homosexualitu hrozí trest smrti, za nemanželský sex nebo konzumaci alkoholu může dotyčný dostat trest bičováním a kamenováním.

Zdroj: Flickr

Už jen z tohoto pohledu bylo zvolení Kataru v roce 2010 překvapivé a FIFA samozřejmě schytala velmi tvrdou kritiku, když si vezmeme, že o pořadatelství se ucházely země jako Spojené státy americké, Austrálie, Jižní Korea a Japonsko. Není ani divu, že se téměř od počátku mluví o korupci při získání šampionátu pro Katar. V minulých dnech dokonce sám bývalý šéf světové fotbalové asociace Sepp Blatter, za jehož působení byl Katar zvolen hostitelem mistrovství, veřejně přiznal, že svěřit pořadatelství této zemi bylo chybou. Stát byl kritizován za postoj ke vztahům osob stejného pohlaví, dodržování lidských práv a zacházení s pracovníky z jiných zemí. Britský deník The Guardian dokonce spočítal, že od začátku zvolení Kataru v roce 2010 zemřelo při stavbách souvisejících s turnajem, včetně výstaveb stadionů, infrastruktury či hotelů, přibližně 6 500 osob, naopak oficiální vyjádření katarských zdrojů uváděla čísla o několik řádů nižší. 

Zdroj: Flickr

Nicméně pořadatelé zvou všechny fanoušky bez ohledu na rasu, pohlaví nebo sexuální orientaci, s tím, že během šampionátu budou zákony pozastaveny. Pro LGBT+ návštěvníky nehrozí stíhání třeba za držení se za ruce, ačkoli zároveň organizátoři žádají, aby cizinci respektovali místní kulturu. Ti, kteří se rádi napijí alkoholu, nebudou rovněž sankcionováni, ale budou to mít o poznání těžší. Prodej alkoholu na stadionech bude zakázán (výjimku tvoří pouze VIP boxy). Fanoušci si budou moci zakoupit alkohol pouze v licencovaných hotelových restauracích a barech a ve vybraných fanouškovských zónách. Pro ty, kteří se dostanou ke konzumaci alkoholu a budou mírně řečeno „unaveni“, by měly fungovat speciální zóny, kde budou moci vystřízlivět.

Zdroj: Flickr

Turnaj bude v mnoha ohledech jiný a nový než předchozí ročníky i co se týče technologických a inovativních řešení, která by měla pomoci rozhodčím. Poté, co se v roce 2018 na MS ve fotbale v Rusku zavedl systém VAR (video asistent rozhodčího), se nyní spustí poloautomatický systém, jenž bude poukazovat na postavení mimo hru. Každý katarský stadion bude opatřen dvanácti kamerami pod střechami a zároveň fotbalisté budou padesátkrát za sekundu snímáni prostřednictvím dvaceti devíti bodů na těle, kterými mohou eventuálně překročit ofsajdovou linii. V kombinaci se senzorem v míči, který posílá informace o poloze pětsetkrát za minutu, poté nasbíraná data vyhodnotí umělá inteligence a vytvoří 3D animaci. Pokud vznikne ofsajd, upozorní videorozhodčího a diváci na stadionu uvidí danou animaci na velkoplošných obrazovkách. Konečné rozhodnutí by se mělo zkrátit na pětadvacet vteřin místo dříve průměrných sedmdesáti.

Zdroj: Flickr

Světový šampionát bude rozhodovat a zkoumat na videu třicet šest rozhodčích, šedesát devět asistentů a dvacet čtyři videoasistentů. Poprvé v historii budou řídit zápasy také i tři ženy z Francie, Rwandy a Japonska jako hlavní rozhodčí, navíc další tři budou stát na postranních čarách jako asistentky.

Tak uvidíme, zda turnaj proběhne v pořádku a nenastanou žádné vážnější situace a problémy. V dalším článku se již zaměříme na samotný fotbal, resp. na týmy a hráče, kteří mají šanci dosáhnout úspěchu.

Zdroje:
https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/fotbal/ms/mistrovstvi-sveta-2022/turnaj-vykoupeny-velkym-utrpenim-a-lidska-prava-v-pozadi-myslete-na-fotbal-apeluje-fifa/63654a0cafe18939c977a19b

https://www.irozhlas.cz/sport/fotbal/mistrovstvi-sveta-katar-lgbt-vlajky-zakony_2209221345_bac

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-fotbal-ms-ve-fotbale-prisny-katar-slibuje-gay-fanouskum-ze-se-mohou-vodit-za-ruce-218355

https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/fotbal/ms/mistrovstvi-sveta-2022/kam-kraci-fotbal-v-kataru-nechybi-milimetrove-neuprosna-umela-inteligence-a-poprve-budou-piskat-zeny/636d5d20afe18939c9cf107a

https://cs.wikipedia.org/wiki/Katar

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-alkohol-na-stadionech-v-kataru-bezny-fanousek-nesmi-vip-host-muze-40414895?