Příjemná chuť prázdnin, dobrodružství a dětství. Tak by se daly popsat filmy scénáristky a režisérky Marie Poledňákové, která několika generacím dětí zajistila zábavu na vánoční prázdniny a která 8. 11. 2022 zemřela. Když se o ní mluví, máme na mysli především její filmy, kdo ale byla a co ji přivedlo k filmařině?

GALERIE: Zemřela Marie Poledňáková. Žena, se kterou Čechy bavil a bude  bavit svět | FOTO 1 | Reflex.cz
Zdroj

Marie Poledňáková se narodila v roce 1941 ve Strakonicích do rodiny univerzitního profesora. V roce 1948 se rodina přestěhovala do Prahy, padesátá léta však nebyla pro rodinu příliš šťastná. Její otec z politických důvodů přišel o místo na univerzitě a stal se z něj horník. A protože maminka měla v rodině prvorepublikového továrníka a několik členů rodiny emigrovalo, je jasné, že Marie neměla zrovna růžové vyhlídky, co se vzdělání týče. Navíc ji potrápilo zdraví - v patnácti měla autonehodu a jen o trochu později problém se srdcem, který ji na několik měsíců upoutal na lůžko. Přesto vystudovala gymnázium a po střední chtěla nastoupit na studium chemie, jak už ale bylo řečeno, kádrové důvody ji poslaly na dva roky do továrny na nádobí. Nakonec ale soudruzi usoudili, že z ní "kapitalistického ducha" vyhnali a ona mohla nastoupit na pražskou AMU. Tehdy se seznámila se svým manželem, muzikologem Ivanem Poledňákem, se kterým měli syna Petra. Manželství se ale rozpadlo a právě skutečnost, že zůstala s osmiletým synem sama, ji inspirovala k jejím nejslavnějším filmům.

Jak vytrhnout velrybě stoličku filmy | FILMTORO
Zdroj

Už během studií působila v České televizi - nejdříve jako asistentka režie a od roku 1970 jako režisérka a scénáristka. V roce 1977 se zrodil jeden z jejích nejslavnějších filmů - Jak vytrhnout velrybě stoličku. Příběh o malém Vaškovi, který by moc chtěl tatínka, si diváci okamžitě oblíbili, a tak hned v dalším roce vyšlo pokračování Jak dostat tatínka do polepšovny, které se odehrává v malebné krajině Hruboskalska, kde Vaškův nový tatínek vyrostl. Pod Českou televizí natočila ještě Kotvu u přívozu (tu mám docela ráda) a Hořkou vůni léta. A v roce 1982 přišel trhák, který ovládl plátna kin - komedie o zimní pánské jízdě, kterou se rozhodnou manželky bojkotovat a mužům přibalí děti. Ano, hádáte správně, S tebou mě baví svět

Děti z komedie S tebou mě baví svět: Jak vypadají po 34 letech a co dělají?  – eXtra.cz
Zdroj

V letech 1986-1989 pak Poledňáková působila v barrandovských ateliérech a má na kontě mimo jiné další dětský film Dva lidi v ZOO. Po revoluci spoluzaložila vydavatelství FTV Premiéra, později TV Premiéra a Studio Premiéra. Se psaním nepřestala a v roce 2006 spatřilo svět volné pokračování Vaškových příběhů Jak se krotí krokodýli. Scénář vycházel z původního, ve kterém měla hrát hlavní roli Vaškova mladší sestra a on se měl objevovat jen symbolicky. Než natáčení začalo, Holý zemřel při autonehodě a z projektu sešlo. Poledňáková ale materiály použila právě pro zmiňované krocení krokodýlů, kde roli dospělého Vaška převzal Jiří Mádl. 

Její poslední dva filmy opustily dětské publikum a zaměřily se na dospěláky. Šlo o komedie Líbáš jako ďábel a Líbáš jako Bůh, které popisují příběh gymnaziální profesorky, která má trochu potíže se soukromým životem a potýká se s řadou patálií.

V roce 2016 Poledňáková dostala mrtvici, po které ochrnula na polovinu těla a zůstala upoutaná na lůžko, její zdravotní stav se stále zhoršoval. Do konce života se o ni staral její syn Petr, inspirace jejích neslavnějších příběhů. Cenami ověnčená umělkyně zemřela 8. 11. 2022 a zanechala nám rodinné komedie, které si rádi všichni pustíme a zavzpomínáme na to, jaké to bylo, když nám bylo osm a byly prázdniny.