Světová populace dosáhla v úterý 15. listopadu počtu osm miliard lidí, tuto zprávu přineslo OSN. Lidstvu trvalo dvanáct let, než se rozrostlo o další miliardu. Relativní meziroční tempo růstu obyvatelstva pomalu klesá, nyní je pod jedním procentem. Další miliarda se očekává až za patnáct let.

                                                                                           Zdroj: ekolist.cz

Denně se na naší planetě za jednu minutu narodí dvě stě šedesát novorozeňat a zemře sto třicet lidí. Největší nárůst populace se přičítá rozvojovým zemím, z nichž se většina nachází v subsaharské Africe. Mezi nejlidnatější regiony světa v letošním roce patří východní a jihovýchodní Asie s 2,3 miliardy a střední a jižní Asie s 2,1 miliard. Napomáhá tomu i to, že v těchto regionech leží nejlidnatější státy světa, a to Indie a Čína. Oba státy mají přes 1,4 miliard obyvatel. Změny ve složení a velikosti populace jsou předvídatelné, díky demografickým procesům, které se rozvíjejí po desetiletí.

Proč je růst populace problém? Jaký je výhled růstu do budoucna? To můžete zjistit, buď na videích, které připravilo OSN nebo v mediálních výstupech.

Video: The World Population Has Reached 8 Billion – Now What? | Global Focus

Video: 8 billion strong – infinite possibilities for people and planet

United Nations: Day of Eight Billion

Podcast: Studio N: Je nás osm miliard. Není to moc?

Seznam Zprávy: Analýza: Osm miliard lidí Země dlouhodobě neuživí. Musíme začít jíst jinak

Novinky.cz: Počet lidí na světě dosáhl osmi miliard

iDNES.cz: Počet lidí překoná 8 miliard, počítá OSN. Milník platí už přes rok, tvrdí Čech

Refresher: Na Zemi je už 8 miliard lidí. Kolik nás bude v roce 2100?