Občas mi přijde, jako bych žila někde mimo civilizaci. To ve chvílích, kdy objevím nějaký už starší a hodně dobrý film. A přesně ten pocit jsem měla tuto sobotu, kdy jsem do vyhledávače napsala „Apokalyptický film“ a byl mi doporučen počin režiséra Scotta Derricksona z roku 2008 - Den, kdy se zastavila Země. Jak jsem ho já, milovnice konců světa, mohla minout?

Nonton Film The Day The Earth Stood Still Tayang di JADWAL GTV Hari Ini,  Minggu 17 Juli dan Link Streaming - Demak Bicara
Zdroj

Nutno doznat, že jsem vůbec netušila, oč ve filmu půjde, a byla jsem velmi příjemně překvapena. Příběh se točí okolo podivného tělesa, které se má srazit se Zemí, konkrétně s Manhattanem (všimli jste si, že je to vždycky Manhattan?). Na pomoc jsou povoláni vědci z nejrůznějších oblastí - i Helen Bensonová (Jennifer Connelly si pravděpodobně vybavíte z Requiem za sen) je uprostřed noci posazena do letadla a má s problémem pomoct. Jenže všechno dopadne úplně jinak a ona je najednou na útěku před vládou Spojených států spolu se svým nevlastním synem a tajemným mužem (kterého výborně hraje Keanu Reeves). A víc k tomu říct nemůžu, protože nechci spoilovat.

Nemůžu se rozhodnout, jestli je to spíš sci-fi nebo katastrofický film. Jedno je ale jisté - podle konečné pointy je to film velmi soudobý. Keanu Reeves se na svou roli senzačně hodí - ono mu to stejně jde nejlíp, když jen kouká a vypadá, že nemá emoce. V těchto rolích mě vždycky bavil nejvíc. Celé je to poměrně svižné, nemáte pocit, že by se příběh nějak tahal, stopáž je tak akorát a přestože vy sami dokážete pointu odhadnout už zhruba od půlky, možná i dřív, je docela příjemné sledovat, jak celá pravda postupně hrdinům dochází. Přestože občas jsou reakce trochu nepochopitelné, ta chvilka rozčilování se dá přežít a ve výsledku budete film vypínat po závěrečných titulcích s příjemným pocitem, že jste si vybrali dobře. 

Takže pokud taky rádi zadáváte do vyhledávače „katastrofické filmy“, určitě si zastavenou Zemi nedejte ujít. Nečekají vás žádné obří destrukční scény jako v 2012 nebo San Andreas, ale na rozdíl od těchto dvou se můžete těšit na dobré herecké výkony a příběh, co má hlavu a patu.