Přihlašování na Světové dny mládeže bylo spuštěno. Mladí lidé z celého světa se první srpnový týden v roce 2023 sejdou s papežem Františkem v Lisabonu. Program ovšem začíná už 26. července, kdy se mladí sejdou v portugalských diecézích.

Papež František na Světových dnech mládeže v Panamě, 2019. Foto: Anička Vrhelová - Člověk a víra

Světové dny mládeže jsou mezinárodní setkání určené pro mladé ve věku 18 až 30 let, které se koná jednou za dva až tři roky v různých zemích. Tradici těchto setkávání započal papež Jan Pavel II., který v roce 1978 směrem k mladým prohlásil: „Vy jste naděje církve a světa. Vy jste moje naděje.“ Naposledy se setkání konalo v roce 2019 v Panamě. O tři roky dříve proběhlo setkání v polském Krakowě s hojnou českou účastí.

Jedná se o setkání, na kterém se scházejí mladí lidé z celého světa a při setkávání různých kultur tu panuje jedinečná atmosféra. Celou akci provází bohatý (nejen) duchovní program a účast na takové to akci je zážitkem na celý život!

Do Lisabonu se nyní můžete přihlašovat na českém webu svetovednymladeze.cz. Na výběr jsou balíčky s dopravou i bez dopravy a na předprogram v diecézích, nebo jen na samotné setkání v Lisabonu. Je třeba zaplatit nevratnou zálohu 5 000 Kč a při platbě zálohy do 17. 12. budete mít doplatek zlevněný o 1 000 Kč. Další informace včetně toho, co se dá dělat, pokud je pro vás setkání finančně náročné, najdete na webu www.svetovednymladeze.cz.

Každé světové dny mládeže mají své logo a hymnu. Mottem letošního setkání je biblický citát „Maria se vydala na cestu a spěchala“ (Lk 1,39). Ve svém poselství ke Světovému dni mládeže papež František vysvětlil: „Maria se mohla po zvěstování soustředit na sebe, na obavy a úzkosti vyplývající z jejího nového stavu. Ne, namísto toho zcela důvěřuje Bohu. Myslí spíše na Alžbětu. Vstává a vychází na sluneční světlo, kde je život a pohyb. Přes šokující andělovo oznámení, které způsobilo „zemětřesení“ v jejích plánech, se mladá dívka nenechá ochromit, protože v ní je Ježíš, síla vzkříšení. Nosí již v sobě obětovaného, ale stále živého Beránka. Vstane a vydá se na cestu, protože má jistotu, že Boží plány jsou ten nejlepší možný projekt pro její život. Maria se stává Božím chrámem, obrazem církve putující, církve, která vychází a dává se do služby, církve coby nositelky dobré zvěsti!“ Celé poselství najdete ke stažení v českém překladu na webu cirkev.cz.

Hymnu setkání „Há Pressa no Ar“ napsal kněz João Paulo Vaz a hudbu složil Pedro Ferreira, učitel a hudebník, oba z diecéze Coimbra ve střední části Portugalska. Aranžmá provedl hudebník Carlos Garcia.