Vždycky jsem se chtěla podívat do Švédska. Málem se mi to podařilo, ale pak přišel koronavirus. Letos v červenci už jsem ale doopravdy sebrala odvahu, koupila si letenky, zarezervovala Airbnb a pak poněkud vyděšeně vyrazila. Sama. Ať už jedete sami, nebo s někým dalším, tady je pár tipů, které vám usnadní cestu.

Náměstí Stortorget. Foto: Martina Mátlová

Stockholm byl dlouho moje vysněná destinace. Severská atmosféra, krásná architektura a místo, které si na letní dovolenou rozhodně nevybere každý. Měla jsem nachystaný itinerář, aby stihla navštívit to, co mě lákalo nejvíc. Některé dny jsem plánovala nechávala náhodě, protože občas objevíte nádherné věci jen díky tomu, že někde vystoupíte z metra a jdete se podívat, co zajímavého je v okolí.

Když cestujete sami…

Většinou cestujeme s rodinou, partnerem nebo partou kamarádů. V takovém případě není potřeba se stresovat. Pokud ztratíme peněženku, mobil nebo kartu, vždycky je tam s námi někdo, kdo nám pomůže situaci vyřešit, kdo se podívá na internet, kudy se jde na ambasádu. V případě, že cestujete sami, je potřeba se trochu připravit.

Před cestou jsem si zašla do banky otevřít druhý účet a zařídit k němu kartu. To je potřeba udělat s předstihem, protože vydání karty nějakou dobu trvá. Chtěla jsem mít jistotu, že v případě odcizení své primární karty nebo ztráty peněženky budu mít zálohu a nezůstanu v cizině bez prostředků. Samozřejmě jsem nic z toho nakonec nepotřebovala, ale jistota je jistota.

Peníze a placení

Ve Švédsku se od placení hotovostí upouští. Kartou tady zaplatíte úplně všude. Naopak existuje spousta míst, kde hotovost vůbec neberou a platit tam můžete pouze kartou. Svých 1 700 švédských korun, které jsem si přivezla do Švédska, jsem si pak zase vezla zpátky do Česka. Když jsem s nimi přišla do směnárny, paní za přepážkou, ve chvíli, kdy viděla, co za bankovky nesu, pobaveně prohlásila: „Nebyly potřeba, co?“ Nebyly.

Skandinávské země patří k těm finančně nákladnějším. V obchodech občas můžete mít pocit, že tam draho není, protože na cenovkách jsou na první pohled stejné ceny jako u nás, což mě osobně neustále mátlo a pořád jsem musela myslet na to, že si nemám zapomínat násobit ceny. U eura je to jasné, 3 eura prostě nejsou to stejné jako 3 koruny. U švédských korun je to horší, protože 1 švédská koruna se rovná asi 2,3 české koruny. A to, co v Česku stálo 100 korun, stálo 100 korun většinou i ve Švédsku… Akorát to byly ty švédské koruny.

Stockholm je plný muzeí. Cena vstupného do některých z nich odpovídá skandinávským cenám, na druhou stranu to kompenzuje fakt, že část muzeí je zde přístupná zdarma.

Severské muzeum ve Stockholmu. Foto: Martina Mátlová

Jak se dostat do Stockholmu?

Do Stockholmu létají spoje z Prahy, z Vídně i z Polska. Největší šanci narazit na levné letenky budete mít pravděpodobně u letech z Polska. Když se podíváte například na letiště ve Vratislavi, společnost Ryanair odtud létá obden do Stockholmu už za 39 zlotých.

Já jsem odlétala právě z Vratislavy, kam jsem se v noci dopravila Flixbusem, který jezdí z Česka až na vratislavské letiště s přestupem v Katovicích. V devět ráno mi pak letělo letadlo, v jedenáct jsem dorazila do Stockholmu a měla jsem dost času dostat se na místo ubytování a ještě jsem se ten den stihla trochu projít po městě.

Z Česka a okolí je nejpohodlnější doletět na letiště Stockholm Arlanda, které se nachází severně od Stockholmu. Do centra se odtud dostanete vlakem, autobusem i taxíkem. Osobně doporučuju využít autobusy společnosti Flygbussarna, které jezdí z Arlandy do celého Stockholmu. V centru budete asi za čtyřicet minut a zpáteční jízdenka vyjde na necelých 450 Kč.

Letět můžete i na letiště Bromma, které se nachází téměř v centru, ale letenky sem nevycházejí cenově tak příznivě jako na Arlandu a pravděpodobně vás cestou sem bude čekat přestup. Levné letenky vás naopak mohou zlákat na letiště Skavsta, ale tady pozor. Skavsta se nachází 110 km od Stockholmu a jezdí sem pouze autobusy, takže nízká cena letenek bude vykoupena dlouhou a drahou cestou do Stockholmu.

Metro ve Stockholmu je jedna velká galerie. Foto: Martina Mátlová

Jak se pohybovat po Stockholmu?

Stockholm je velké město a rozkládá se přes několik ostrovů, takže i když si připlatíte na ubytování v centru, cestování městskou hromadnou dopravou se nevyhnete. Papírové jízdenky ani možnost zakoupit jízdenky u řidičů tady nečekejte. Budete si muset vyřídit kartu nebo (což je mnohem pohodlnější) stáhnout aplikaci SL-Journey planner and tickets. V této aplikaci si pak koupíte jízdenku (75 minut, 24 hodin, 72 hodin, 7 dní…) a pak se prokazujete QR kódem. V metru a příměstských vlacích si QR kódem například otevíráte turniket nebo kód skenujete při nástupu do autobusu. V tramvajích se tu poměrně pravidelně pohybují revizoři a kontrolují lístky ve voze nebo ještě na zastávce před nástupem. V aplikaci navíc najdete jízdní řády, takže si tu můžete přehledně naplánovat svoji cestu z jednoho konce města na druhý.

Jak se tam domluvím?

Anglicky. Všichni tu mluví anglicky a jsou hrozně milí a ochotní. Stačilo říct „Sorry, I don’t speak swedish,“ a všichni automaticky přepnuli do angličtiny, jako by byli rádi, že si ji můžou procvičit. Neplatilo to jen na turisticky vytížených místech, kde se tak nějak dá předpokládat přítomnost cizinců, ale i na zapadlé pláži kus za městem jsem si hezky anglicky popovídala si velice milou paní, která měla legraci z toho, že je na mě jejich moře moc studené. Jazykové bariéry se tedy v žádném případě bát nemusíte. Právě naopak si tu hezky popovídáte anglicky.

Po praktických informacích přichází čas na objevování města. Moje nejoblíbenější a podle mého názoru nejzajímavější místa ve Stockholmu vám představím v dalším článku. Už teď prozradím, že to bude o potopených lodích, pochodové kapele, sobech a veverkách.