V pondělí 31. října od 17:30 proběhne v Paláci knih Luxor na Václavském náměstí v Praze křest povídkové sbírky Historky ze tmy. Sborník povídek vydává nakladatelství YOLI, které se zaměřuje na literaturu pro mládež, a pokřtí ho kolektiv autorů.

Ve sborníku Historky ze tmy najdete jedenáct hororových a thrillerových povídek. Mezi autory, kteří přispěli svými texty, je například Pavel Renčín, autor mnoha knih v žánru městské fantasy a magického realismu; Kateřina Šardická, autorka knih Zmizení Sáry Lindertové a Noci běsů, které se dočkaly anglického překladu I Shall Awaken; Anna Musilová, autorka knih Černooká a Tamařino souhvězdí; nebo Martina Mátlová, autorka knihy Virtuální realita a redaktorka Magazínu Signály.

Sborník strašidelných povídek se skvěle hodí k halloweenské atmosféře. A pokud tento svátek neuznáváte, nevadí. Historky ze tmy vám určitě zpříjemní nejeden sychravý podzimní večer. Tedy pokud se rádi bojíte. Na stránkách knihy na vás čekají texty, které vás zavedou třeba na opuštěná místa, na pohřeb, nebo do zrcadlového bludiště. Samozřejmě v povídkách nechybí ani Mikuláš a čerti a každou povídku skvěle doplňují ilustrace Terezy Basařové, která je zároveň autorkou obálky knihy.

Jedenáct autorů vytvořilo různorodé texty, v nichž si každý čtenář najde to své, protože každý text je něčím jedinečný. Možná pro vás bude těžké vybrat si tu svoji nejoblíbenější povídku. Čekají tu na vás příběhy, které zpracovávají klasická hororová témata i témata nová a neobvyklá, u kterých by vás nejspíš ani nenapadlo, že se budete bát.

Nakladatelství YOLI dává ve svých sbornících prostor novým literárním talentům. Díky povídkové soutěži se v knize Historky ze tmy objeví texty jejích tří finalistů – Richarda Hotového, Lenky Poláčkové a Mária Itsamiho. První povídková soutěž se uskutečnila již v roce 2020, kdy vyšel sborník vánočních povídek Nejkrásnější dárek, kde se taktéž objevily povídky finalistek povídkové soutěže.

Kniha Historky ze tmy vyšla 21. října, takže se jedná o čerstvou novinku, která bude symbolicky pokřtěna a představena veřejnosti 31. října na halloween. Na akci budou přítomni někteří autoři povídek a nebude chybět ani autogramiáda. Akci bude moderovat Karolína Skácelová, alias bookstagramerka @penny_and_books.

Anotace:

"Sbírka young adult povídek českých autorů plná děsivých příběhů, které vám nedají spát. S jejich hrdiny se ztratíte v podivném labyrintu, prozkoumáte pár opuštěných budov v honbě za přízraky, vydáte se uprostřed noci zakopat mrtvolu, kterou jste vůbec zakopávat nechtěli, a nebude chybět ani boj o holý život. Vedle zavedených autorů a autorek nejen literatury pro mládež, jakými jsou například Anna Musilová, Kateřina Šardická nebo Magdalena Mintová, najdete v knize i povídky trojice vítězů literární soutěže. Z jejich příběhů budete mít zaručeně husí kůži... Doporučený věk 13+."

V případě zájmu si na webu Luxor.cz můžete přečíst ukázku z knihy a objednat knihu se slevou při zadání slevového kódu MARTINA15.

Ukázka z povídky Něco za něco Martiny Mátlové:

Kolikrát rodiče Kryštofovi opakovali, že strašidla neexistují? Mockrát. Jenže se mu nikdo nemohl divit, že jim to po těch letech strašení čerty ani trochu nevěřil.

"Povíš mi básničku?" zachraptěl čert.

Kryštof ani nedokázal zakřičet. Kontrolu nad jeho tělem konečně převzal pud sebezáchovy. Vyskočil na nohy. Vzal schody po dvou, vyděšeně lomcoval s klikou a bušil na zamčené dveře, i když moc dobře věděl, že ho v prázdném domě nikdo neuslyší.