Všechno začalo před čtyřiceti dny v Teheránu úmrtím dvaadvacetileté kurdské ženy Mahsy Aminiové. Zemřela po zásahu mravnostní policie, která ji zadržela z důvodu porušení povinnosti nosit hidžáb a cudného odívání. Touto událostí započaly protesty, které se v zemi stále vyostřují.

Zdroj: msnbc.cz

Protestující ženy si stříhají vlasy, které musejí v islámské kultuře skrývat. Stříhání vlasů je symbolem smutku, ale i odporu. Také pálí hidžáby, o kterých říkají, že mají být volbou, nikoliv být vnucovány. Protestujícím se dostává podpory ze všech koutů světa. Ženy jiných národností si také stříhají vlasy a využívají sociální sítě, aby se zprávy o tom dostaly až do Íránu. Íránský systém je světem kritizován. Vedení Akademie věd ČR se k situaci vyjádřilo na svých webových stránkách.

Íránský režim před víkendem hlásil, že vzpoura už je pomalu u konce, a že ji zvládnul potlačit, nepokoje ale stále pokračují. Včera se shromáždily stovky protestujících u hrobu Mahsy Aminiové, protože čtyřicátým dnem podle íránské tradice končí období truchlení. Davy se snažily dojít do kurdského města Saqqez, kde leží tělo zemřelé, ale střetly se s bezpečnostními složkami, které podle kurdské organizace na ochranu lidských práv střílely do davu ostrými náboji i slzným plynem.

Pro získání více informací o celé situaci si přečtěte či poslechněte články a rozhovory našich i zahraničních novinářů. Dozvíte se, jak došlo ke smrti Mahsy Aminiové, jak přesně to v Íránu vypadá, a jak situaci komentují specialisté na Írán.

Heroine: Írán: Země v troskách. Vybublávají dlouho potlačené frustrace, ženy všech generací se spojily

Deník: Smutek, protest, revoluce. Proč si íránské ženy stříhají vlasy a pálí hidžáby

Forbes: Íránská bouře má více tváří. Pro leckoho je větší hrozbou rozpad země, říká znalkyně

Voxpot: Hidžáby hoří a sny o svobodě jsou palivem. Boj za lepší budoucnost v ulicích Íránu pokračuje

Aktuálně.cz: Protesty v Íránu jen tak neskončí. Smrt ženy byla rozbuška, frustrace roste už dlouho

Podcast 5:59: „Máme toho dost.“ Írán rozbouřila smrt ženy po zásahu mravnostní policie

Seznam Zprávy: Davy Íránců se střetly s policií cestou k hrobu ženy, jejíž smrt vše začala

Český rozhlas: Hidžáb jako rozbuška. „Za nepokoji v Íránu jsou hlubší problémy, ale režim se nejspíš udrží,“ myslí si expert