O projektech Godzone píšeme pravidelně. Náš kolega Albín Augustín Balát se jich účastní pravidelně. Letos prvně se tam vydal jako dobrovolník, tak jsme se ho zeptali, jestli to považuje za dobrý nápad a jak se liší prožitek obyčejného účastníka a někoho, kdo je na turné pracovně. 

Zdroj: Godzone

O turné Godzone jsi pro Magazín psal už loni. Tehdy jsi tam byl jako běžný účastník?

O evangelizačním projektu Godzone jsem se dozvěděl od mé sestry Terky, která se ho zúčastnila v roce 2015 v Praze. Tour nesla název Změna atmosféry. Slyšel jsem, že se na tomto večeru sešlo mnoho mladých lidí, kteří jsou jak věřící, tak nevěřící, a všichni společně chválili Boha. 

I nevěřící chválili Boha? Nebo je program tak zajímavý, že je motivací i pro lidi, co k Bohu nemají vztah?

Viděl jsem jednu maminku s holčičkou, co říkaly jednomu knězi, že jsou nevěřící, ale během chválových písniček si zpívaly s ostatními. Během programu totiž bylo na každé straně vždy velké plátno s textem písně, tudíž i nevěřící lidé se mohli zapojit zpěvem. Program byl celkově zajímavý a zpestřením byl také křesťanský rap mladých kluků z uskupení TowMeot a Isaac Records. Mladí lidé v dnešní době poslouchají rap a ten křesťanský je velice zajímavý. 

Letos jsi na celém turné jako dobrovolník. Oslovili tě organizátoři, nebo ses přihlásil sám?

Letos jsem se přihlásil do týmu kulisáři. Vždycky jsem viděl a oceňoval jejich práci, jak jsou schopni během třiceti sekund změnit celou stage a vytvořil nový pohled divákům. Nakonec jsem letos zase jen koukal na jejich skvěle odvedenou práci. Pár týdnů před Godzone tour mi napsal Ivo Petro z projektu Godzone, zda bych nechtěl pomoci v média týmu, a tak jsem kývl a udělalo mi to nesmírnou radost. 

Zdroj: Godzone

Kdy začala tvoje práce? Až s prvním večerem, nebo jsi měl něco na starost už předtím?

Moje práce začala ještě před Godzone tour. Měl jsem předtím jeden video-call s týmem Godzone, kde jsem se vlastně dozvěděl, co mě čeká, řekl jim, čeho jsem schopen a pod. Překládal jsem tiskové zprávy, komunikoval s médii, dávali jsme dohromady live-streamy, které běžely každý večer živě z míst, kde se konal evangelizační koncert. 

Co všechno tvoje práce obnášela?

Moje práce obnášela postavení provizorního studia ve všech arénách, kam jsme přijeli. Měl jsem u sebe parťáka Tomáše, který zabezpečoval především technické věci a přenos. Musím mu složit obrovskou poklonu, protože někdy to byl fakt stres. Moje práce dále obnášela obvolávání hostů do večerního streamu, vytvoření scénáře a také videomedailonky dobrovolníků, kteří nám říkali, co pro ně znamená letošní motto Nevzdávej to

Práce bylo dostatek pro všechny. Všichni si navzájem pomáhali. Například během dne jsme pomáhali vybalovat GodzoneShop nebo pomáhali v týmu SBS apod. 

Co je SBS?

SBS je něco jako security služba. Každý tým má vždy certifikovaného vedoucího, který nás podrobně seznámí s únikovými východy, kdyby například nastala mimořádná událost. V každé aréně byla certifikovaná SBS služba, se kterou jsme komunikovali přes vysílačky. Udržujeme pořádek během celé akce, aby probíhala hladce. Například schodiště musí být volně průchozí kvůli úniku v případě nebezpečí. Každá hala má svoji kapacitu, takže jsme kontrolovali pásky, které účastníci dostali na registraci, aby povolený počet účastníků nebyl překročen. 

Zdroj: Godzone

Co bylo na dobrovolnické práci nejtěžší?

Myslím, že pro všechny asi spánkový deficit. Každý večer po koncertě všechno balíme a pak všichni přejíždíme do rodin na ubytování, kde nás vždy přijali velice laskavě. Spali jsme také v klášteře a dokonce jedna hostitelská rodina byla v zahraničí, tak jsme přespali u nich v rodinném domku.

Byl silnější zážitek zúčastnit se večera v klidu a moci si ho užít, nebo mají dobrovolníci naopak nějaké prožitky navíc?

Já jsem celý program nemohl nikdy vidět celý. Vím, že někteří dobrovolníci viděli program na generální zkoušce v Liptovském Mikuláši, ale ostatní pak mají službu a věnují se lidem, kteří přicházejí na tour. Já osobně jsem si vždycky udělal čas na kousek z posledního worshipového úseku, kde se zpívala například známá skladba Zdvihni svoj hlas nebo Svitanie

Jaké části programu se ti letos nejvíc líbily?

Godzone tour není jen o večerním koncertu, ale také o evangelizaci na náměstích, kde dobrovolníci zvou širokou veřejnost, ať se přijde podívat a nebo také dobročinné aktivity v městě. Letos dobrovolníci v každém městě, kde byla zastávka tour, navštívili hospice, střediska pro lidi bez domova, kde jim rozdávali obědy a také pracovali na zahradách nebo umývali okna. Dobrovolníci, kteří pomáhali na těchto dobročinných aktivitách, mají velice otevřené srdce a naslouchali příběhům lidí, kteří mají nějaký hendikep. Samozřejmě všechny spojila modlitba. 

Nic konkrétního, co jsi letos sám zažil, nezmíníš? Na co bys lidi nalákal, aby se zúčastinili příští rok?

Nevím, co nás čeká příští rok. Ale mně osobně se nejvíce líbila celkově atmosféra v halách. Přece jenom, když například v Prešově přišlo přes pět tisíc lidí, kteří přišli oslavovat jméno Ježíš, byl to pro mě osobně velmi silný zážitek, když celá hala zpívá worshipové písně. Cílem projektu Godzone není nějaká světelná show… Myšlenkou celého projektu Godzone je nejen přinášet evangelium, ale je to nástroj, jak vytvořit živé společenství ve tvém městě nebo vesnici, odkud pocházíš. Je super mít okolo sebe lidi, se kterými se pravidelně budeš potkávat, modlit se a mít v nich druhou rodinu.  

Zdroj: Godzone

Co ti tvoje práce nejvíc dala?

Dala mi to, že jsem především mohl poznat nové lidi, kteří jsou zapálení pro Ježíše. Ono to asi moc nevypadá, ale během celého týdne jsme prožili taky plno duchovního programu. Každý den pro všechny dobrovolníky byla třikrát sloužena mše svatá, byla možnost svátosti smíření, modlitební tým celý den obcházel teamy a modlili jsme se společně. Byla možnost každý den s lokálními dobrovolníky zažít společné chvály. Získal jsem také plno zkušeností v komunikaci a jsem rád, že projekt Godzone nabízí nejen mladým lidem možnost zdokonalovat se v tom, co nás baví, a můžeme tak společně svoje znalosti a síly dát do jednoho velkého společenství. 

Doporučil bys i ostatním, aby se přihlásili jako dobrovolníci?

Určitě. Je to super zkušenost a obrovská výzva. Nejdůležitější je, že tu najdete skvělé kamarády, kteří jsou naladěni na jedné vlně a pak už ta práce je jenom zábava. Týmů je mnoho, například registrace, kde evidujete každého účastníka koncertu, dáte mu pásku. Welcome tým, kde se neustále pohybujete a vítáte všechny příchozí. Kluci mají možnost stát se součástí týmu stavba - staví podium a dávají do kupy celou stage, nebo týmu SBS - kde jsou něco jako security a hlídají unikové vchody a dohlížejí na plynulý chod celé akce. Každý si tu najde svoje. Pokud se budete chtít příští rok zapojit, nebojte se ozvat. A pokud nebudete moci například na celou tour, je možnost se přihlásit jako lokální dobrovolník :-)