V brněnské Vaňkovce byla v pondělí 26. 9. v 17 hodin slavnostně zahájena výstava s názvem Kostel ve Vaňkovce?. Šestnáctimetrový model věže kostela sv. Jakuba má za cíl přinést do tohoto prostředí něco, co tady ještě nebylo. Prostor pro zamyšlení, hluboké rozhovory, nebo jen nadhled z věže kostela. Jak řekl farář Jan Pacner, „můžeme takto veřejnosti ukázat náš kostel nejen jako vzácnou památku, ale i jako současný prostor k setkávání“. A kromě toho tedy také upozornit na probíhající rekonstrukci jedné z nejvýznamnějších brněnských církevních staveb.

Kostel v nákupním centru. Foto: archiv Jany Juráskové.

„Ačkoli se může na první pohled zdát zvláštní, prezentovat rekonstrukci církevní stavby uprostřed rušného nákupního centra, tak obě místa toho mají mnoho společného. Jsou to prostory, kde se lidé společně setkávají. Ať už záměrně či zcela náhodně,“ dodal ředitel Galerie Vaňkovka Tomáš Knop.

Expozice zahrnuje model svatojakubské věže, kde prostřednictvím panoramatické fotografie návštěvníci uvidí, co je čeká po dokončení vyhlídky v kostelní věži – z výšky 42 metrů se otevře nový pohled na městské centrum. 

„Jeden z cílů výstavy bylo citlivým způsobem přenést ducha kostela sv. Jakuba do komerčního prostředí Vaňkovky. Spojením aktuální podoby rekonstruovaného kostela, který je nyní zahalen v lešení, a inspirací umělcem Christem vznikl kreativní nápad v podobě šestnátimetrové věže. Během instalace jsme použili stavební materiály, které již byly na stavbě použity, nebo se budou v budoucnu používat. Tím jsme docílili, že celá výstava je nejen originální, ale i  udržitelná," říká o projektu Josef Rozehnal z NAHAKU.

Fotografie ze zahájení výstavy. Moderátor Vojta Jurásek a spolutvůrce projektu Josef Rozehnal z NAHAKU. Foto: Archiv Jany Juráskové

Další součástí výstavy jsou artefakty samotného kostela – poškozené trámy, které bylo nutno vyměnit, a kamenné ozdobné prvky z fasády, které jsou již také značně poškozeny. „Po demontáži gotických kamenných kytek a následných pevnostních zkouškách vimperků, na kterých kytky sedí, se ukázalo, že pískovec uvnitř se drolí v ruce. A to už není na zpevnění, ale na výměnu. Přistupujeme k nastalé situaci zodpovědně a chceme, aby se kameny nemusely za dalších čtyřicet let opravovat,“ uvádí příklad manažer projektu Aleš Taufar. Podobná situace se podle něj týká poškozených trámů krovu. „Jsou zasažené hnilobou zpravidla uvnitř po celé své délce. Poškození není vidět, ale pevnost trámu je desetinová,“ vysvětluje Aleš Taufar k výměně, která probíhá s použitím původních tesařských postupů.

Oprava střechy kostela, krovů, oken i kamenných prvků na fasádě probíhá již desátý měsíc. „Dosavadní práce odhalily, že míra poškození zejména trámů v krovech a kamenných prvků je větší, než jsme na základě původních průzkumů předpokládali. Spolu se zdražováním materiálu a prací to bohužel znamená i větší náklady, a to v řádu miliónů korun,“ přibližuje farář od sv. Jakuba Jan Pacner. 

Místo poválečného provizoria z čirého skla, jehož kovové prvky a uchycení byly ve špatném stavu, se také oknům vrací vitrážové zasklení. Farnost, která na opravy získala evropské dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a města Brna, proto hledá další zdroje financování. „Právě teď spouštíme webové stránky jakubovaokna.cz, kde mohou zájemci přispět na výměnu vitrážových okenních tabulek. Je jich devět tisíc a každý si může vybrat konkrétní místo v kostele, případně ho symbolicky darovat svým blízkým. Věříme, že to zaujme lidi, kteří mají k našemu kostelu nějaké osobní pouto,“ říká k tomu Jan Pacner. Dárci mohou symbolicky sponzorovat jednu tabulku za 500 korun, pro štědřejší sponzory jsou celé rozety.

V rámci výstavy si návštěvníci rovněž zasoutěží o vstupenky do vybraných brněnských památek a další odměny, včetně poukázky na nákup do obchodního centra.

Poškozené kamenné ozdoby kostela. Foto: Archiv Jany Juráskové