První noc a první celý den na celostátním setkání mládeže! Jak jej účastníci hodnotí? Podle našeho průzkumu náhodně vybraného reprezentativního vzorku získává tým organizátorů zatím zhruba sedm bodů z deseti. Můžou za to fronty a problematická aplikace, která letos slouží místo zápisníku. Plusové body jsou naopak za koncert Michala Horáka a za setkání tolika lidí na jednom místě. Potkala jsem tady kamarádku, se kterou jsem se dobrých sedm let neviděla! A právě tohle stojí i za ty fronty.

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz)

Den druhý

Dnešní den provázelo téma „vděčnost“. Nejprve o vděčnosti mluvil biskup Nuzík. Důležité je poděkovat hned. Protože pak na to často zapomeneme. Oč rychlejší máme dnes zprávy, informace a podobně, o to pomalejší máme reakce ve vztazích. Po katechezi proběhly diskuzní skupinky. Mluvili jsme o tom, proč jsme zaměření víc na negativní věci, proč automaticky vidíme třebas i jen jednu chybu, nehodu, špatnou věc, co se nám děje, místo toho, abychom se radovali nad všemi ostatními věcmi, někdy pro nás už všedními, ale přece zásadními, jako mít kde spát a co jíst. Možná se toto zaměření ukázalo v evoluci jako klíčové pro přežití druhu. Někteří přemýšleli, jak toto nastavení mysli změnit. Otec Pavel Glogar v naší debatě přišel s myšlenkou otočit takové to klasické „Proč zrovna mně děje to a to zlé” na “Proč zrovna já mám dneska kde spát? Proč zrovna já jsem se dnes probudil zdravý?“

Po diskuzích následovala mše svatá. Na celostátních setkáních mládeže je dost hustá koncentrace kněží a biskupů. To je klíčové pro scholu - musí si na začátek mše připravit alespoň tři písničky. Pro účastníky je to naopak signál vytáhnout mobily a ten nekonečný průvod kněží, co se hned tak nevidí, rychle natočit na památku. No, kdyby sledovali youngnoe_official, což je nový instagram TV Noe pro mladé, kde se kromě informací člověk dozví i o všech soutěžích od TV Noe probíhajících v rámci setkání, a nebo kdyby dávali pozor při ohláškách, věděli by, že mše a další program přenáší TV Noe a tím pádem nemusejí všechno filmovat sami na své iPhony. Otec Tomáš Holub v kázání mluvil o důvěře v Boha, který je milující a který nikdy nedělá nic, co by bylo proti nám. 

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz)

Po mši se hladoví účastníci rozprchli na oběd. Fronty byly nekonečné, ale to k setkání patří. Někteří zkušení účastníci se proti dlouhému netrpělivému čekání vyzbrojili kytarou a dlouhou chvíli si krátili zpěvem.

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz)

Odpoledne byl tak bohatý program, že nejeden člověk litoval, že se dosud nenaučil bilokaci. Mezi mnohými zajímavými přednáškami, workshopy a koncerty, např. kapely Alive nebo písničkáře Michala Horáka, se nedalo rozhodnout. V rámci koncertu Michala Horáka, který byl peckózní a sám Michal o něm řekl, že podobné tančení asi ještě na svém koncertě nezažil, proběhlo vyhlášení soutěže Signálů o nejoriginálnější fotku či video související s CSM. Ještě jednou gratulujeme Markétě Hladké a děkujeme všem, kdo se zapojili. A už rychle spěcháme na další program, chytit alespoň část chval kapely Alive a konec přednášky o rozlišování. A pak frr na večeři. Zase ty fronty, ale to už umíme trpělivě a s vděčností, že máme vůbec co jíst. 

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz)

Bohatý program se končil zase společně u pódia nejprve zábavným pořadem Po stopách a poté talk show moderovanou biskupem Tomášem Holubem. Den jsme uzavřeli společnou modlitbou.

Zdroj: | Člověk a Víra (clovekavira.cz)

A jak zatím hodnotí setkání ti, kdo se podíleli na jeho organizaci?

Marta: Jsem moc nadšená z toho, jak týmový duch se tady udržuje, i když věci nejsou zdaleka tak plynulý, jak by asi mohly být, a očekávání jsou veliká. Jsem vděčná za to, že se setkání koná v Hradci, protože je to překrásný město. A doufám, že budeme mít pořád tak skvělý jídlo a kněží jako do teď.

Petr: Já mám ještě takový smíšený pocity. V první řadě jsem rád za toto vybrané místo v Hradci, že je to krásné město a jsem rád za všechny lidi, kteří sem přijeli dobrovolně a snažili se připravit celý krásný týden. Vidím, že se všichni snaží ze sebe vydat to nejlepší, ale tím, že jsem v přípravném týmu, tak jsem nějakým způsobem pociťoval trochu chaos a řekl bych, že tady bylo pár věcí, který mohly být naplánovány trochu lépe a že se daly třeba dopředu připravit a tak by se předešlo problémům a tak. Ale to je teďka jenom něco, co prožívám v tuto chvíli, ale jinak se mi to tady líbí.

Zdroj: clovekavira.cz

Autorkou textu je Marta Sýkorová.

Zdroj: clovekavira.cz