Neděle, 14. srpna 2022. Poslední den celostátního setkání mládeže. Bylo to intenzivních pět dní setkávání s druhými, s Bohem, s povzbuzením, s novými podněty. Rozsévač svá semena rozsel, na nás je, abychom o ně pečovali dál a roznášeli je do svých rodin, domovů, škol…

Co vidíte, když vám ukážu malé semínko z jablka? Obyčejně člověk odpoví, že semínko. Oči mi otevřel nový pohled, že v jednom tom semínku můžeme spatřit les jabloní. Umíte si představit, kolik takových jablečných sadů může po návratu z Hradce vyrůst?

Zdroj: clovekavira.cz

Teď ale zpátky k neděli, pořád ještě jsme v Hradci. Přijde mi povzbuzující potkat se s vlastní diecézí, vědět, že je nás mnohem víc a že nejsme daleko od sebe. Chvály, modlitba, a nakonec mnoho pozvánek, které přicházejí od otce biskupa i několika mladých. V listopadu je světový den mládeže, na podzim začínají podzimky pro mladší, pro starší, je možné se přihlásit na animátorský kurz, dozvídáme se o možnostech letních táborů… Přidejte si ty správné stránky na instagramu, ať jste v obraze.

Zdroj: clovekavira.cz

Škoda, že na setkání máme jenom hodinu, ale čeká nás nejdůležitější bod programu, společná mše svatá u hlavní stage. Cestou na náměstí ještě stíhám nakouknout do katedrály svatého Ducha a už se přidávám k davu mířícímu k areálu UHK.

Závěrečnou mši doprovází skupina Adorare. Do srdce se mi vepisují slova biskupů Martina a Davida, kteří nás vyzývají k holiness challenge. Koneckonců k jejímu splnění jsme dostali každý den dílčí výzvy. 

„Buď tady.“ 

„Buď vděčný.“

„Buď sám sebou.“

„Buď svědkem ve světě.“

„Buď svědkem doma.“

„Buď svatý.“

Konečně poslední výzva má završit všechny předešlé. Slovy otce biskupa je výzva ke svatosti největší životní výzvou pro nás pro všechny. Připomíná nám, že svatost znamená jít v Kristových stopách. Že svatost není nic jiného než nekonečné štěstí a radost z Boha a jeho blízkosti. Být svatý není nic přízemního. Malý je ten, kdo má malý cíl. To jediné, oč je potřeba prosit, je touha po svatosti, říká Carlo Acutis, patron mládeže, jehož ostatky jsme mohli po celou dobu setkání navštěvovat. Buďme svatí. Jen se nenechat odradit tím, že to nebude na dosah ruky. A tak vstaň a buď svědkem toho, co jsi viděl.

Zdroj: clovekavira.cz

Vidíme toho stále ještě mnoho. Po pěti dnech už konečně vím, že na biskupské požehnání se odpovídá „Nyní i navěky,“ a „Neboť on stvořil nebe i zemi.“ Po mši přichází závěrečný ceremoniál. Protože už jsme byli všichni smíření s tím, že pořad Po stopách odvysílal poslední díl, jsme mile překvapeni, když se na obrazovce zobrazí Po stopách kolem dokola. Poznáváme tak zázemí celého pořadu od zvukaře až po maskérku. 

Zdroj: clovekavira.cz

Konečně dochází na poděkování celému vedení CSM, Danče, Klárce, Marušce, Milanovi, Ferrimu, otcům Kamilovi, Romanovi a Tomášovi, ale také všem dobrovolníkům, kterých bylo přes pět set. Skandujeme „Děkujem“ přes celou louku.

Pro mě je moc silným okamžikem poděkování otci Kamilu Strakovi za pět let služby v čele sekce pro mládež České biskupské konference. Symbolickým darem je obraz lodí – osm lodí zobrazujících osm diecézí a devátá uprostřed – Los Kamilos. A taky dar nadhledu, až se bude ohlížet zpětně na celé své působení, jinými slovy poukaz na vyhlídkový let. Díky, Kamile, za Tebe a všechno, cos pro nás dělal! A díky, Romane, Kamilův nástupce, kéž můžeš svou službu prožít v Boží blízkosti a požehnání! Oba dostávají požehnání od otce biskupa doprovázené modlitbou nás všech.  

Zdroj: clovekavira.cz

Závěrečné informace s naším skvělým informátorem Dannym, loučení s moderátory a velké zvolání díků Bohu. Na cestu jsme vysláni s příslibem, že se potkáme za rok na světových dnech mládeže v Lisabonu. Důvěřuj!

Autorem textu je Kristýna Šimůnková.