V roce 1986 natočil režisér Tony Scott akční podívanou Top Gun o špičkových letcích amerického námořnictva, ze které se stala klasika 80. let. V ní se v hlavní roli objevila vycházející hvězda, Tom Cruise. Po dlouhých 36 letech se hollywoodský herec vrací ke stejné postavě, aby znovu oživil rebelujícího pilota Peta “Mavericka” Mitchella ve filmu Top Gun: Maverick v režii Josepha Kosinského se kterým spolupracoval již na sci-fi Nevědomí z roku 2013. A lépe to dopadnout snad ani nemohlo. Je velmi znát, že Cruise je stále excelentní herec, ale také, jak moc se podílel na produkci samotného filmu, který jednoznačně předčil původní snímek ve všech směrech.

Zdroj:CSFD

Nový Top Gun jednak navazuje a jednak rovněž trochu kopíruje příběh prvního dílu. Ovšem nemusíte vůbec znát předchozí snímek, abyste si nejen po dějové lince, film naplno užili. Ústřední hrdina, bývalý stíhací letec Maverick, nyní testovací pilot nadzvukového letounu, je vybrán, aby se stal instruktorem elitních stíhačů z programu Top Gun a připravil je na značně riskantní, takřka až nemožnou misi na nepřátelském území. Úkol spočívá ve zdolání křivolatého údolí ve vysoké rychlosti těsně pod úrovní protiletadlových raket, zničení nepatrného krytu a továrny na zpracování uranu, překonání ohromného přetížení až 9G a nakonec uniknutí ze vzdušeného prostoru, který hlídkují modernější a vybavenější letecké stroje. To vše zvládnout za méně než dvě a půl minuty. Výcviku pilotů takového poslání se může zhostit pouze nejlepší pilot ze všech – Maverick.

Zdroj:CSFD

Je to stále ve své podstatě stejný člověk jako před lety. Miluje rychlost na zemi i ve vzduchu ve všech podobách. Nemá rád autority, ani dodržování přesných pravidel. Na druhou stranu už to není žádný nerozvážný mladík. Jeho charakter se proměnil, ačkoli zůstal tak trochu uvězněn v minulé době. I přesto dokáže nové rekruty předčít v odvaze, rychlosti i manévrovacích schopnostech stíhaček F-18. Tím nejtěžším je však pro něj jeho vnitřní boj. Boj, který zápolí se synem zesnulého přítele a kolegy Goose, “Roosterem“, který se rovněž uchází o místo v téměř nesplnitelném úkolu. Právě s jeho otcem byl Maverick na misi, když zahynul. Maverick si stále vyčítá smrt Goose, zatímco Rooster ho za to nenávidí. V tomto ohledu dokáže Tom Cruise, i ve svém věku, stále zahrát roli opravdově a přesně tak, jak ho vede scénář od Christophera McQuarrieho, jenž je mimochodem Cruisovým dvorním scénáristou. Společně spolupracovali na Valkýře, Na hraně zítřka nebo na několik posledních dílech ze série Mission: Impossible. Ovšem ani Miles Teller v roli Roostera příliš nezaostává a působí věrohodný dojmem.

Zdroj:CSFD

Film se zaměřuje především na již zmíněný výcvik pilotů, avšak nalezneme v něm mnoho prvků, které se pojí s prvním dílem. Jsou to totožné či obdobné scény a záběry jako např. Maverickova jízda na své motorce Kawasaki, zpívání v baru, rivalství mezi mladými letci, společné utužování kolektivu při americkém fotbalu, který vystřídal plážový volejbal z původního snímku nebo stejná úvodní píseň Danger Zone v podání Kennyho Logginse, jenž má navodit správnou atmosféru. Ještě podstatnější součástí jsou však setkávání Mavericka s dalšími postavami s minulosti. Znovu se potká s někdejším sokem, dnes již přítelem, Icemanem (Val KIlmer) nebo s dávnou láskou Penny (Jennifer Connelly), jejichž romantická linka tvoří opravdu nepatrnou část oproti Top Guna z roku 1986. Jednoduše řečeno jede se na velké vlně nostalgie, která ovšem vůbec nepůsobí kýčovitě, ale v celkovém kontextu skvěle zapadá do pojetí filmu.      

Zdroj:CSFD

Snímek může po příběhově stránce působit na někoho až příliš prostě, čím však film diváka naprosto odrovná je audio-vizuální, technická a akční podoba filmu. Pokud jste si před zhlednutím mysleli, že jste už viděli spoustu dobrých leteckých záběrů ve filmu a nic vás již nemůže překvapit, jste na omylu. Budete ohromeni a zároveň vtaženi do leteckých soubojů, ze kterých se tají dech a které jsou nejvíce pohlcující v poslední vzrušující třetině filmu. Důraz na zachycení reality je velký a vy se budete cítit jako v kokpitu stíhačky a jen doufat, že právě vás nesestřelí nepřátelský bojový letoun. Na tom všem má obrovskou zásluhu samotný Tom Cruise, jenž vymyslel letecký trénink pro všechny herce, který trval měsíce. Herci tedy létají ve skutečných stíhačkách F-18 Super Hornet, na kterých bylo nainstalováno šest IMAX kamerek, jenž herce snímají, zatímco zkušení piloti stroje ovládají. 

Zdroj:CSFD

Top Gun Maverick je nejen výborným blockbusterem posledních let, ale také úžasným diváckým zážitkem, pro ty, kteří milují film jako takový.

Top Gun Maverick (2022)_6.jpg

Top Gun: Maverick                                    Hodnocení: 90%

USA, 2022, 131 min

Režie: Joseph Kosinski
Scénář: Christopher McQuarrie, Ehren Kruger, Eric Warren Singer, 
Kamera: Claudio Miranda
Střih: Eddie Hamilton 
Hudba: Harold Faltermeyer, Hans Zimmer
Hrají: Tom Cruise (Maverick), Miles Teller (Rooster), Jennifer Connelly (Penny), Jon Hamm (Cyclone), Monica Barbaro (Phoenix), Glen Powell (Hangman), Danny Ramirez (Fanboy), Jay Ellis (Payback), Bashir Salahuddin (Hondo), Charles Parnell (Warlock), Lewis Pullman (Bob), Ed Harris (Hammer), Val Kilmer (Iceman), aj.