Při slově rutina se spoustě lidem pravděpodobně vybaví nuda. V době neustálé zábavy a dobrodružství to vypadá, že na pravidelné opakování určitých činností není místo. Právě naopak nám ale rutina v mnoha ohledech usnadňuje život a šetří čas. A teď nemáme na mysli tu ranní rutinu, v rámci které beauty vlogerky prezentují svoji ranní péči o pleť ve dvaceti krocích.

Zdroj: Pixabay.com

Během školního roku není zase tak složité dodržovat rutinu. Rozvrh hodin nekompromisně nutí každého studenta vstávat v určitou dobu a dodržovat jakousi denní strukturu. Prázdninové dny ale povětšinou jakoukoliv pravidelnost a řád postrádají a je tak snadné sklouznout do chaosu, lenošení, nestíhání a nic nedělání. Proč je tedy důležité mít v životě strukturu a pravidelnost?

Úspora času a organizovanost

Spousta malý návyků vytváří rutinu. Rutina nám pak pomáhá nastavit mysl k tomu, že teď je čas pracovat, čas končit práci apod. V době, kdy se na nás valí nespočet podnětů a kdy máme dojem, že musíme být neustále extrémně výkonní, dává rutina pocit zvládnutelnosti. Pokud si například vytvoříme rutinu spočívající v tom, že okamžitě po příchodu do práce (a po uvaření kávy) vyřídíme všechny nahromaděné emaily, nebudeme muset po zbytek dne myslet na to, že máme někomu odpovědět, a budeme se moci soustředit na další práci. Takovým způsobem nám rutina dokonce pomůže odbourat třeba zlozvyk odkládání určitých věcí.

Rutina nám také šetří čas. Mít zautomatizované ráno znamená, že stihneme vše, co potřebujeme pro správný start dne, a včas odejdeme, nebo se v případě home office pustíme do práce. Pokud máme například jasně dané, jak bude vypadat náš čas po večeři, ušetří nám to přemýšlení a snáze se tak vyhneme tomu, že do postele ulehneme extrémně pozdě, protože jsme se ještě do něčeho pustili.

Další výhodou, kterou rutina nabízí, je možnost zahrnout věci, které jsou pro nás důležité, do našeho každodenního programu. Pokud je pro nás proto například důležitá četba, ať už beletrie či Písma, modlitba nebo třeba studium cizího jazyka, ale máme problém si na tyto činnosti najít dostatek času, není nic snadnějšího, než je zahrnout do večerní rutiny. Sportovní a jiné pohybové aktivity zase jistě najdou své místo po příchodu ze školy či práce. Rutina nám také může pomoct nenásilně zařadit do našeho dne věci prospěšné pro naše tělo, jako může být například (rychlá) ranní rozcvička a zdravá snídaně.

Ráno je základ

Jak se ráno probudíme, pravděpodobně ovlivní to, jak bude vypadat celý náš den. Právě ranní rutina nám může značným způsobem ulehčit, protože nebudeme muset ještě v polospánku přemýšlet, co to teď vlastně máme dělat a válet se ještě půl hodiny po zazvonění budíku v posteli.

Spousta lidí, především z řad celebrit, nedá dopustit na ranní rutinu spočívající ve vstávání v 5:00, nebo jinou podobně brzkou hodinu, cvičení, běhání, meditování… Pokud je to něco, co vám vyhovuje a nabíjí vás energií, je to skvělé. Jelikož je ale každý člověk jiný, nemá smysl se nutit do něčeho, co sice funguje ostatním, ale nám ne. Existují lidé, pro které je vstávání za rozbřesku a následná fyzická aktivita opravdu utrpení. A rutina nám má život usnadňovat, ne přidávat další stres, že jsme dnes ráno nebyli běhat, jako to dělá naše kamarádka nebo nějaká celebrita.

Rutina proto u každého bude vypadat jinak. I když vaše ranní rutina bude spočívat „pouze“ v tom, že se naučíte automaticky vstát na první zazvonění budíku, ustlat postel, nasnídat se, provést hygienu a odejít včas z domu, značně vám usnadní start dne.

S rutinou úzce souvisí pravidelnost, která se nám tak dostává do denního režimu. Například u spánku je podle vědeckých studií pravidelnost velmi důležitá a chodit spát a vstávat každý den ve stejnou dobu se proto stává dobrým zvykem prospěšným našemu zdraví. Právě rutina může pomoct vytvořit si návyk, abychom jeden den neponocovali do dvou do rána a nevstávali v poledne a další den neusínali v deset a neprobouzeli se v šest.

Každý je jedinečný. Někdo proto nedá dopustit na to, aby měl celý den naplánovaný a rutinní. Někomu bude naopak vyhovovat rutina jenom v některých částech dnech, protože mu možná ani charakter práce neumožňuje větší pravidelnost. I malá rutina však může usnadnit život, odbourat alespoň část všudypřítomného stresu a vnést strukturu do našich dní.

Rutina a děti

Důležitost rutiny se objevuje i při výchově dětí. Rutina dítěti umožňuje samostatnost, protože ví, co bude následovat. Dítě tak může předvídat a jednat. U dětí (ale i u dospělých) je rutina způsobem, jak nezapomenout na některé úkony. Díky zajeté rutině dítě nezapomene, že si má ráno a večer vyčistit zoubky, po vstávání následuje stlaní postele apod. Vytvoření ranní rutiny pomůže zvládnout chaotická rána, večerní rutina zase dítě snáze připraví na to, že je čas jít spát.

Zdroje:

https://www.skilledatlife.com/18-reasons-why-a-daily-routine-is-so-important/

https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/health-benefits-of-having-a-routine

https://montessorikurz.cz/jak-vytvorit-rutiny-aby-fungovaly/

https://motherclub.cz/jak-na-klidne-rano-s-detmi-vytvorte-si-ranni-rutinu-ktera-funguje/