Do Třebíče můžete zavítat na jednodenní výlet, nebo se tam zastavit po cestě za dalšími památkami nebo výlety v okolí. Před deštěm i horkem se můžete schovat do zámku, který vám nabízí hned čtyři stálé expozice.

Zámek. Zdroj: zamek-trebic.cz

Z původního benediktýnského kláštera vystavěného v roce 1101 v následujících stoletích postupně vznikla pevnost, která měla chránit původní stavbu před útoky nepřátel. Jednalo se totiž o centrum vzdělanosti s relativně dalekým vlivem. Do dneška je z původního kláštera zachována bazilika svatého Prokopa s nově vystavěným barokním průčelím. Po sporech mezi evangelíky a katolíky padl objekt v šestnáctém století do rukou Ostrovským z Doubravice, kteří jej přestavěli na renesanční zámek. Ten následně ještě získal barokní úpravu. V posledních několika desetiletích prošel celý objekt rozsáhlou revitalizací, která jej více uzpůsobila turistickému a muzejnímu využití, neboť v jeho prostorách sídlí již od padesátých let Muzeum Vysočiny. 

Barokní průčelí. Zdroj: commons.wikimedia.org
Minerály. Zdroj: www.zamek-trebic.cz

Muzeum momentálně nabízí čtyři stálé expozice, které jsou velmi různorodé a nabízí pro všechny něco zajímavého. První z nich s názvem Svět neživé přírody přibližuje geologický náhled na vývoj Třebíčska v kontextu proměn celé Země. Druhá, Svět portálů a bran, umožňuje nahlédnout do prostor původního kláštera, jeho vývoje a celkově do církevních poměrů v regionu v průběhu let. Expozice neopomíjí ani temnou komunistickou éru, především pak vykonstruované procesy okolo číhošťského zázraku. Předposlední výstava se zaměřuje na valdštejnskou éru Třebíče a přibližuje zařízení zámku na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Prohlídka je možná pouze s průvodcem a v omezeném počtu patnácti účastníků. Čtvrtá prohlídková trasa se zaměřuje na propojení člověka s různými činnostmi v běžném životě napříč staletími. Ukazuje vztah k víře, k práci a přírodě. Postupně více odkrývá tvář Třebíče jako průmyslového centra Moravy. 

Svět portálů a bran. Zdroj: zamek-trebic.cz

Samotná Třebíč je jako cíl jednodenní návštěvy ideální, jedná se o kulturní město s velkým výběrem aktivit. Za návštěvu stojí mimo jiné třeba židovská čtvrť se hřbitovem nebo Strážná hora, vrch s vyhlídkou nacházející se přímo ve městě. V okolí města se nachází mnoho naučných stezek a cyklostezek, jedna z nich vede i na Pekelný kopec, kde se tyčí architektonicky velmi zajímavá rozhledna. 

Lidé místa osudy. Zdroj: zamek-trebic.cz
  1. Autorem textu je Petr Junek.
Pekelný kopec. Zdroj: mapy.cz