Tento týden vládla v naší zemí radost. Čeští hokejisté přivezli po deseti letech medaili z mistrovství světa v hokeji. Na Ukrajině vládla také radost, protože ukrajinská kapela Kalush Orchestra vyhrála Eurovizi a dražila svou cenu. Vydražila ji za 900 000 dolarů a zakoupí za ně drony pro ukrajinskou armádu. I přes všechny neblahé a bolavé události se dějí situace, které do každého z nás vloží naději a radost, a to se přesně dělo v průběhu tohoto týdne. Mimochodem víte, co udělalo obrovskou radost lidem ve Vídni, že kvůli tomu stáli dlouhé řady? To se dočtete níže. 

Obsah obrázku osoba, sport, skupina, lidé

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: iRozhlas.cz

Týdenní přehled 27. 5. – 2. 6.

Z domova

Kandidaturu na prezidentku oznámily již čtyři ženy. Naposledy to byla Danuše Nerudová

Danuše Nerudová, Alena Vitásková, Denisa Rohanová a Klára Long Slámová, to jsou potvrzené kandidátky z řad žen na prezidentku České republiky. Naposledy svoji kandidaturu ohlásila ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Země podle ní potřebuje hlavu státu, která má schopnosti a energii stát v této nelehké době na straně lidí. Další kandidátkou je Alena Vitásková, která zastávala funkci předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Svou kandidaturu oznámila již v lednu roku 2022 a řekla, že chce být oporou lidu. Denisa Rohanová, ředitelka České asociace povinných, oznámila kandidaturu v dubnu, a to rovnou na apríla. Dlouhodobě pomáhá lidem v dluzích a exekucích a chtěla by změnit systém k lepšímu a spolu s ním i životy ostatních. Poslední ženskou kandidátkou je Klára Long Slámová, která je advokátkou a političkou a byla krátce i poslankyní v Poslanecké sněmovně. Na své kandidatuře pracuje s předstihem a oznámila ji v květnu minulého roku. Kandidátní listina musí být doručena na Ministerstvo vnitra nejpozději 66 dnů před volbou prezidenta republiky, které se konají na začátku roku 2023. Všechny dočasné kandidáty si můžete prohlédnout na E15.cz. Zatím jich je dvacet.

Církev

Světové dny rodin mají své patrony. Budou to blahoslavení manželé Quattrocchiovi

V pondělí oznámil římský vikář, že manželé Luigi a Maria Beltrame Quattrocchiovi budou patrony desátého Světového setkání rodin, které se bude konat od 22. do 25. června v Itálii. Je to vůbec poprvé v církevních dějinách, kdy budou patrony manželé. Tento den byl také představen program celého setkání. Světové setkání rodin zahájí večerní Festival rodin, kterým účastníky provede moderátor Amadeus s manželkou Giovannou a vystoupí zde řada hostů. Následně od čtvrtka do soboty proběhne pastorační kongres, který bude postavený na setkání, naslouchání a konfrontaci mezi pracovníky působícími v rodinné a manželské pastoraci. Přednášející budou manželské páry ze sedmnácti různých zemí a tři kněží. Další informace o Světových dnech rodin si můžete přečíst na zpravy.cirkev.cz.

Sport

Bronzovou medaili z mistrovství světa v hokeji vybojoval český tým. Zlato získalo Finsko

Čeští hokejisté v neděli vybojovali po deseti letech na mistrovství světa v hokeji medaili. Získali bronz v zápase s Američany, nad kterými zvítězili 8:4. Z osmi gólů patří tři Davidu Patrňákovi. K výhře je dovedl nový finský trenér Kari Jalonen, který nahradil odvolaného Filipa Pešána. V pondělí se následně konalo finálové utkání mezi Kanadou a Finskem, které zvítězilo 4:3 a stalo se mistry světa v hokeji v roce 2022. Nyní už se ví, kdy a kde se bude konat 87. ročník mistrovství světa v hokeji v roce 2023. Termín je stanoven od 12. května do 28. května 2023 a znovu ho bude hostit Finsko, tentokrát ale společně s Lotyšskem. Hrát se bude znovu v Nokia aréně v Tampere a v Aréně Riga v hlavním městě Lotyšska. Česká republika bude také hostit mistrovství, a to v roce 2024. Další informace o hře mezi USA a Českem se dozvíte na Českých novinách a o konání dalšího mistrovství si více přečtete na Seznam Zprávy

Věda

V Rakousku vykvetla největší rostlina na světě. Její list je velký jako strom

V zahradách vídeňské univerzity vykvetla největší květina světa, a to zmijovec titánský. Rostlina pocházející z indonéských pralesů, přesněji ze Sumatry, může mít květenství vysoké až tři metry. Ředitel univerzitní botanické zahrady Michael Kiehn sdělil, že rostlina má v zemi hlízu, ze které každý rok vyroste list nebo květenství. Mají ji v zahradách již tři roky a teď je to poprvé, co vůbec vykvetla. Rostlina není zvláštní pouze svou velikostí, ale také odporným zápachem, který se z ní line. Lidé ho přirovnávali ke krmivu pro ryby, hnijícímu masu nebo psím granulím. I přes zápach se čekala desítky metrů dlouhá fronta na to, aby lidé mohli spatřit květ zmijovce. Ten totiž kvete pouze 72 hodin. Vědci popsali zmijovec poprvé v roce 1878 a aktuálně jej řadí mezi ohrožené druhy. Detailnější informace o květině, způsobu opylování a zápachu naleznete v článku od iRozhlas.cz.

Zdroj: iRozhlas.cz

Ve čtvrtek začal Veletrh vědy. Návštěvníci mohou zkusit pitvat švába

Přes sto expozic Akademie věd, univerzit a inovačních firem vyplní Výstaviště v pražských Letňanech na dobu tří dní – od čtvrtka do soboty. Veletrh vědy představí novinky z přírodních, humanitních i společenských věd. Je zadarmo a každému návštěvníkovi nabízí možnost prozkoumat různá zákoutí vědy a bavit se přitom. Na vlastní kůži si budou moct vyzkoušet laserové bludiště, písařskou dílnu, ovládání jaderného reaktoru nebo chemickou únikovou hru. Mohou také vejít do tibetského slavnostního stanu nebo do boranové molekuly. Nadšení biologové a milovníci přírody si tady také přijdou na své. Je zde pro ně připraven svět hmyzu a odvážní se budou moct zapojit do pitvy švába. Na programu jsou také připraveny panelové diskuze s Václavem Moravcem, přednášky o vesmíru a debaty o budoucnosti plodin. Veletrh vědy myslí i na ukrajinské uprchlíky a má pro ně připravené výstavy v ukrajinštině. Více se o Veletrhu věd dočtete na Novinky.cz.

Kultura

Zemřel herec Jaroslav Vízner

Pár dní před svými 85. narozeninami zemřel herec Jaroslav Vízner. O této zprávě informovala jeho dcera. Jaroslav se narodil v Praze roku 1937. Od roku 1958 byl asistentem produkce a režie Dokumentárního filmu Praha. Nejprve se angažoval v divadle Semafor, potom přešel do oblastních divadel do Uherského Hradiště, Českého Těšína a na Kladno. Poté ho Jan Grossman přizval do Divadla Na zábradlí. Nejvíce ho proslavila role ve filmové sérii příběhů dětského detektiva Dr. Martina. V roce 1968 herec emigroval do Švýcarska a vrátil se až na začátku nového století. Hereckou štafetu poté po něm převzal bratr Oldřich. Po návratu si Jaroslav Vízner ještě zahrál v zahraničních filmech Van Helsing a Iluzionista. Další informace o zesnulém herci se dočtete na deník.cz.

Ukrajinští výherci Eurovize prodali trofej, aby pořídili drony proti Rusům

Ukrajinská hudební skupina Kalush Orchestra vyhrála letošní Eurovizi s písní Stefania. Trofej ve formě křišťálového mikrofonu již skupina nevlastní. Vydražili ji na Facebooku dohromady s ikonickým růžovým kloboukem frontmana za 900 000 dolarů (20,6 milionu korun). Získané peníze půjdou na nákup dronů PD-2 pro ukrajinskou armádu. Právě drony se totiž osvědčily jako nejúčinnější zbraň proti ruským jednotkám. Mikrofon připadne společnosti Whitebit, jež se specializuje na obchodování s bitcoiny. Výhra ukrajinské kapely zaplavila Ukrajinu nadšením a nadějí. Ukázala jim, že svět při nich stojí, a že je možné vyhrát. Již zmíněná vítězná píseň Stefania se stala symbolem ukrajinského utrpení a hymnou hrdinství zároveň. Kalush Orchestra se stali pro Ukrajinu národními hrdiny. Více si přečtěte na Seznam Zprávy

Zdroj: iRozhlas.cz