Na začátku června uveřejnil Netflix novou mini sérii Modlit se, poslouchat, neodmlouvat (Keep Sweet: Pray and Obey), která pojednává o Warrenu Jeffsovi a Fundamentalistické církvi Ježíše Krista Svatých posledních dní (FLDS). Dokumentární krimi série odhaluje archivní záběry a přináší rozhovory s bývalými členy, které odhalují praktiky uvnitř této církve, včetně sexuálního zneužívání.

Zdroj: Netflixer.cz

Fundamentalistická církev Ježíše Krista Svatých posledních dní (FLDS) je odnoží Církve Ježíše Krista svatých posledních dní, též známé jako mormoni. Ve fundamentalistické větvi této církve však stále přetrvává polygamie a její prorok (prezident) Warren Jeffs se dostal do hledáčku amerických úřadů nejen kvůli praktikování polygamie, ale také kvůli podezření ze sexuálního zneužívání, včetně zneužívání dětí. Osud Warrena Jeffse, jeho obětí a celé církve přinesla čtyřdílná dokumentární série na Netflixu. 

Seriál začíná sledovat osudy této mormonské církve, či chcete-li sekty, v dobách, kdy je jejím představitelem Warrenův otec Rulon Jeffs. On sám měl zhruba sedm desítek manželek, řídil život věřících a určoval, kdo se s kým ožení. Ještě před smrtí Rulona Jeffse však moc v církvi začíná přebírat jeden z jeho 33 synů – Warren. Za jeho vedení se pak pravidla uvnitř církve zpřísňují, což dopadá především na ženy, které mají povolené jen určité oblečení a několik účesů, které sestávají ze složitých copů, a musí být vždy perfektně upravené. To, co původně začalo jako velmi konzervativní, a možná trochu podivná, odnož křesťanství, během několika let přerostlo v kult.

V dokumentu promlouvají bývalí členové FLDS, především ženy, které byly nuceny provdat se proti své vůli ve velmi nízkém věku a zažily sexuální zneužívání. Jejich svědectví postupně odhaluje hrůzy, které se uvnitř uzavřené církve děly. Obzvláště znepokojující jsou zprávy o nucených manželstvích nezletilých dívek s muži, které určil Warren Jeffs. Sám Jeffs také pojal za manželky nezletilé dívky a oženil se navíc s několika vdovami po svém otci, tedy se svými nevlastními matkami.

Už samotné téma této série je šokující. FLDS je poněkud ukázkovým příkladem toho, co si lidé představí pod pojmem sekta – vůdce, který se prohlašuje za jediného správného proroka a svými následovníky manipuluje pomocí strachu a snaží se ovládat každičký aspekt jejich života. Vše pokračuje ohlášeným koncem světa, který nakonec nepřijde, a rozdělováním rodin a stěhováním dětí a vyvolených z Utahu na ranč v Texasu, který má být jakousi zemí zaslíbenou.

Zpracování dokumentu pak onen šokující pocit jen umocňuje. Obzvláště znepokojující jsou dobové materiály a nahrávky, které se v dokumentu objevují. Stojí však za uvážení, jak moc nutné bylo takovýmto způsobem zveřejňovat úryvky záznamu zneužívání, při kterém byla přítomna dvanáctiletá dívka. Sexuální násilí na nezletilých nakonec dostalo Warrena Jeffse v roce 2011 do vězení a tyto nahrávky posloužily jako důkaz.

Divákovi je už od začátku jasné, kdo má být v celém příběhu „dobrý“ a kdo „špatný“ a narativ se ničím neodlišuje od dokumentů podobného typu. Spíš než samotné provedení je na dokumentu nejvíc zajímavé a lákající právě téma, protože sekty jsou velmi uzavřená společenství a jen málokdy máme možnost detailněji nahlédnout do jejich působení. Dokument Modlit se, poslouchat, neodmlouvat je tak zajímavou sondou do toho, co se stane, když tisíce lidí následují jednoho samozvaného proroka, aniž by je, byť jen na okamžik, napadlo zpochybnit jeho učení.