Máj, lásky čas, už sice skončil, ale červen se svým hezkým počasím a dlouhými teplými večery přeje vztahům, jejich navazování a prožívání právě tak. Pokud bychom netrávili všechen čas se svou drahou polovičkou, můžeme se v oblasti vztahů povzdělat. A nebo třeba máme polovičku, která s námi půjde do poslechu tématických podcastů s námi? Pokud ovšem na lásku kašleme, můžeme si místo poslechu třeba pustit film.

Zdroj: mojebilemisto.cz

Láska a jiné srandy, podcast od Kuby a Monči Vejmělkových 

Možná znáte modlitební knížky „Modlím se za svou milou“ a „Modlím se za svého milého“, které v sobě skrývají modlitbu na každý den za konkrétní oblast vztahu a za toho druhého. Jednatřicet modliteb, které můžete neustále točit dokola každý měsíc, a nebo si náhodně či záměrně vybírat, čemu svou modlitbu věnujete. Tyto knížky sepsali manželé Vejmělkovi a tím se trochu dostali do povědomí u křesťanské mládeže. Na základě toho si vytvořili podcast Láska a jiné srandy, kde se věnují různým tématům spojeným s partnerskými vztahy. 

První epizody se věnují tomu, jak poznat tu svou pravou lásku. Do toho se prolíná i jejich příběh a zkušenosti, které za život nabrali. Po třech epidách, které se věnují chození a začátkům vztahu si manželé Vejmělkovi vždy vyberou nějaké téma a tomu se do detailů věnují. Některé z témat epizod jsou vztah na pauze, důvody pro rozchod, city a emoce, řešení konfliktů, antikoncepci, vztazích na dálku, vztah křesťana a nekřesťana, modlitba ve vztahu apod. Občas také zařadí nějaké téma, kterému věnují více dílů, protože je složité nebo je potřeba se na něj podívat z vícero úhlů; to třeba byl sex. Také do podcastu zařadili tři epizody, kde popisují svůj příběh, co si všechno zažili a stále zažívají. Zatím mají 36 epizod, ale podcast je v plném proudu a manželé Vejmělkovi stále přidávají nové díly, takže se máme na co těšit.

Láska a jiné srandy – Podcast – Podtail

Anna Filipová

Zdroj:csfd.cz

Berani (Hrútar)

Režie: Grímur Hákonarson, Island / Dánsko, 2015, 93 min

Zajímavý islandský snímek, jehož název přesně vystihuje celý film. Napjatý a nekompromisní vztah starších mužů, dvou bratrů, Kiddiho a Gummiho, kteří spolu nepromluvili už přes čtyřicet let., jenž je zasazen do tvrdé a nepříliš přívětivé islandské krajiny. Jediné, co bratry spojuje, kromě rodinného pouta, je až neuvěřitelná láska a péče o své stádo ovcí, potažmo beranů, se kterými dokonce soutěží. A když právě berani dostanou klusavku a je nutné je všechny pobít, je to katastrofa, která otřese všemi, včetně nesmiřitelných bratrů. Je opravdu hodně pozoruhodné proniknout do tohoto prostředí a kultury, ve které jsou právě berani tím nejdůležitějším. Vztah dvou bratrů s tím však jde ruku v ruce. A přestože je jejich sourozenecké pouto značně vyostřené, najdou se v něm i silné bratrské vazby, které se v nejtěžších chvílích projeví. Film sází na ústřední hereckou dvojici, realistické pojetí severské mentality i místy absurdní humor. Silné drama vypovídající o svízelném vztahu dvou bratrů v surové a nevlídné atmosféře Islandu, kde slovo berani nemusí nutně znamenat zvířecí tvory chované pro hustou vlnu.

Zdeněk Červenka