Poslední kulturní tipy před prázdninami. Podcast, který můžete poslouchat po cestě na prázdniny, a třeba snít o tom, jaké by to bylo, letět na ně letadlem - protože právě letadel se týká. Pro ty, kteří chtějí i kulturu pojmout nenáročně, je tu tip na odpočinkový seriál. 

Zdroj: Flickr

Letecký podcast, Rosťa Kopecký

S podcasty se již před nějakou dobou roztrhl pytel. Každý dělá svůj pořad z určité oblasti a vlastně si dnes můžeme pustit do uší úplně cokoliv. Mě baví nacházet ty, které mají obsahovou hodnotu a přinášejí nějaké nové poznání. Často to nabízejí pořady, které mají formu rozhovoru, což je i tento případ. 

Rosťa Kopecký z Youtube kanálu flyRosta je hlavním moderátorem Leteckého podcastu a zve si do něj lidi, kteří pracují v letectví. Věřím, že pro mnoho z nás je tento svět zajímavý a kdekoho fascinuje létat do dalekých destinací a poznávat svět. Práce v letectví je ale zahalena určitým neznámem, protože sami většinou létáme párkrát do roka a moc do této oblasti nevidíme. Možná proto nás fascinuje nádherná letuška, která svižným krokem a s kufříkem v ruce vchází do letadla. Ale jaký je život letušky, pilota nebo leteckého mechanika doopravdy? Je opravdu tak nádherný, jak ho vidíme my, když zrovna čekáme na letišti? Možná vás překvapí, jak náročné to je, a že to není jen o krásném cestování. 

Já sama jsem si oblíbila epizody s letuškami, a to buď ze společnosti Emirates nebo Qatar Airways. Tyto ženy žijí v úplně jiných zemích, létají dálkové lety až na druhou stranu světa a domů se dostanou párkrát za rok. Jsou odříznuty od rodiny a žijí jen se svými letuškovými kolegy a kolegyněmi. No, mohla bych vám to tady všechno odvyprávět, ale raději si to pusťte sami a uvidíte. 

Anna Filipová

Zdroj:MediaGuru

Špunti na cestě - seriál

Česká republika, 2022, režie: Jiří Chlumský

Letní pohoda bohužel některé mine obloukem. Možná proto, že někteří jsou nemocní nebo musí chodit do práce. Častokrát máte nějaký volný čas doma a únava vám doporučí si raději něco pustit, než podnikat nějaké velké výlety v parném městě. A z toho důvodu přicházím s tipem na letní seriál, který vám prázninový klid a dobrodružství navodí i u vás pokojíku u televize. 

Třináctidílný seriál Špunti na cestě volně navazuje na film Špunti na vodě z roku 2017 a celý příběh se točí kolem jedné velké rodiny, která se skládá z rodin menších. Ty společně tráví prázdniny a jejich plány se v průběhu různě mění podle toho, co se zrovna děje. Situaci komplikují dědové, pubertální děti, ale někdy i samotní rodičové. Pohodový komediální příběh přináší spoustu vtipných, ale i smutných situací, s kterými se musí rodiny vypořádávat. Důležité ale vždy je, že jsou si navzájem oporou a dohromady si pomohou dostat se z každé šlamastiky. 

Anna Filipová