Jedno z velkých témat, který se stále řeší v médiích, v politice a všude ve světe jsou klimatické změny. Je to rozsáhlé a složité téma a problémy, které způsobují, jsou již teď dostatečně viditelné. V tomto textu přináším zprávy spojené s vodou, protože Čínu trápí silné povodně, kvůli kterým evakuují desítky tisíc lidí, a naopak v Iráku se tak špatně vodohospodaří, že mají ve srovnáním s loňským rokem o 60 % méně vody. 

Zdroj: Reuters

Týdenní přehled 17. 6. – 23. 6. 2022

Z domova

Na pomoc domácnostem i firmám vyhradí vláda 66 miliard korun, také zruší poplatek za obnovitelné zdroje

Pro nadcházející topnou sezonu vyhradí vláda 66 miliard korun na pomoc domácnostem a firmám s energiemi. Přesnou podobu úsporného tarifu představí až v příštích týdnech. Na jednání vlády uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), že vláda zruší od října poplatek za obnovitelné zdroje. Vládu toto rozhodnutí bude stát 23 miliard korun. Také sdělil, že domácnosti, které elektřinou svítí, topí nebo vaří, mohou dosáhnout na jednorázovou státní podporu v hodnotě až 11 000 korun. Podobnou slevu získají i ti, kteří svítí elektřinou a topí plynem. O slevu domácnosti nebudou muset žádat, dostanou ji automaticky a projeví se na následném vyúčtování. Podle Hnutí Duha je tento tarif ale nedostačující. Vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh se k tomu vyjádřil takto: „Zaplatit seniorům a samoživitelkám 30 procent nákladů na energie, když účty mnohým vzrostly násobně, nebude stačit. A naopak na peníze dosáhnou lidé, kteří je nepotřebují… Řešení a pomoc pro nejpotřebnější tedy bude nutné dále hledat a čas se krátí.“ Více se dozvíte na iRozhlas.cz, ale pro bližší informace sledujte média nadále, protože rozhodnutí není ještě schválené. 

Zahraničí

Jih Číny se potýká se silnými záplavami. Vyhání z domovů desetitisíce lidé

Týdny vydatných dešťů souží jih Číny, který se nyní potýká se silnými záplavami. Agentura AP přinesla informaci, že se kvůli nim musí evakuovat desetitisíce obyvatel a zasažených jich je přes půl milionu. Řeky se vylily z koryt v provinciích Kuang-tung a Ťiang-si, kde v úterý zvýšili varování na nejvyšší stupeň. V zasažených provinciích se uzavírají školy, kanceláře a nejezdí žádná hromadná doprava. Rozvodněné řeky devastují úrodu, ničí domy i silnice. Záplavy ale také narušují výrobu, což může ovlivnit i svět za hranicemi Číny. Povodně jsou v letních obdobích na území Číny časté, ale kvůli klimatickým změnám jsou stále intenzivnější a častější. Meteorologové na další dny předpovídají další déšť. Další informace o povodních v Číně se dočtete na iRozhlas.cz.

Církev

První týden v červenci se Velehrad zaplní lidmi

První týden v červenci bude na Velehradě probíhat množství akcí, které se budou konat v návaznosti na sebe. Od 4. do 5. 7. se na poutním místě uskuteční 23. ročník Dnů lidí dobré vůle, na které v dalším dni naváže Národní synodální setkání. 7. - 8. července tento řetěz akcí ukončí 132. plenární zasedání České biskupské konference. Na účastníky Dnů dobré vůle bude čekat pestrý program, který zahájí modlitba za vlast a poté bude následovat benefiční koncert, kde nebude chybět Anna K., Adam Plachetka nebo Jiří Pavlica s Hradišťanem. Druhý den bude hlavním bodem programu poutní mše svatá. 6. července usednou v sále turistického centra čeští a moravští biskupové, zástupci všech diecézí a apoštolského exarchátu, ekumeničtí představitelé a další významní hosté, a to proto, aby zakončili národní fázi Synody o synodalitě. Na závěr bude v 17 hodin slavena mše svatá v bazilice. Další informace o akcích, které se konají v prvním červencovém týdnu na Velehradě, naleznete na zprávy.cirkev.cz.

Sport

Ukrajinský plavec vyhrál bronzovou medaili a daroval ji své zemi

Na mistrovství světa v závodě na 800 metrů získal plavec Mychajlo Romančuk brozovou medaili, kterou věnoval Ukrajině, kde na východní frontě bojuje jeho otec. Sdělil, že otec mu píše každý den, zda je v pořádku. Sám Romančuk chtěl po napadení narukovat, ale po domluvě s rodinou a manželkou se rozhodl svůj postoj přehodnotit a vyprávět svůj příběh skrz plavání. Přijal proto nabídku od německého plavce Floriana Wellbrocka, který ho pozval na společnou přípravu do Magdeburgu i přes to, že jsou dlouhodobí rivalové. „Bylo to těžké. Především myšlenkami jsem byl pořád ve válce. Spal jsem jenom tři nebo čtyři hodiny, protože jsem pořád četl zprávy,“ sdělil Romančuk své obtíže při přípravě na Mistrovství světa. Plavec se chystá ještě závodit na 1 500 metrů v bazénu a na pět a deset kilometrů v dálkovém plavání na jezeře Lupa. Více si o příběhu přečtěte na Aktuálně.cz.

Zdroj: Reuters

Kultura

Na pražském Výstavišti začal hudební festival Metronome Prague

Pátý ročník hudebního festivalu Metronome Prague, který začal ve čtvrtek a potrvá až do soboty, nabídne účastníkům na osmi scénách až padesát umělců. Jedna scéna z osmi bude přístupná i zadarmo. Třídenní akci zahájila ukrajinská kapela Go_A a poté také australský zpěvák Nick Cave se svou kapelou The Bad Seeds. Českou scénu bude v pátečním dni zastupovat Lenka Dsilová, Tata Bojs, Mňága a Žďrop, Čechomor nebo Mig 21 se symfonickým orchestrem. Součástí festivalu bude i nehudební program, do kterého jsou zařazeny tři filmové projekce a divadelní vystoupení od technologického projektu Brejlando. Podle pořadatelů návštěvnost stále stoupá a nyní chodí na festival přibližně 20 000 účastníků. Na prvním ročníku jich bylo pouhých 7 500. Bližší program a přehled všech zahraničních i českých kapel naleznete na Český novinách nebo na stránkách Metronome Prague.

V Nizozemsku nalezli 2 000 let starý římský chrámový komplex

Na východě Nizozemska poblíž návrší na soutoku Rýna s menší říčkou nalezli archeologové téměř plně zachovalý římský chrámový komplex. V římských dobách zde stály dva chrámy a podle archeologů zde římští vojáci uctívali své bohy mezi 1. a 4. stoletím. Zajímavým nálezem jsou pestře malované stěny, střešní tašky chrámu a desítky malých oltářů, u kterých vojáci uctívali Herkula, Jupitera nebo Merkura. Součástí chrámu byla i kamenná studna, v níž bylo schodiště, které vedlo až k vodě. Na místě se také našly kusy postrojů na koně, hroty kopí nebo další armádní výzbroj. Archeologové z toho vyvozuji, že místo pravděpodobně používali jenom vojáci. V Nizozemsku to není první římská svatyně, která tu byla nalezena. K prvnímu většímu objevu došlo roku 1985 během těžby jílu. Detailnější informace se můžete dočíst v Českých novinách

Věda

Irácké jezero Sáva je poprvé za stovky let vyprahlé 

Špatné vodohospodářství v Iráku násobené opakovaným suchem a změnou klimatu způsobilo vyschnutí jezera Sáva, které bylo po stovky let plné vody. Jezero nemá ani přítok ani odtok a dlouho nebylo odborníkům jasné, odkud se voda do jezera dostává. Nyní ví, že je napájeno z Eufratu systémem podzemních puklin. Toto vytížené turistické místo ale letos vychlo a „bývalá perla jihu je nyní tragédií“, řekl Akúlí z blízké Samávy, která je střediskem chudé provincie Musanna. Odborníci se domnívají, že tento stav není trvalý, ale mají strach z nelegálních studní, které hloubí majitelé blízkých cementáren a další podnikatelé. Na začátku června, kdy zemědělci ukončili sklizeň a přestali vodu odčerpávat, se začala voda pomalu vracet. Úbytek vody není problémem pouze jezera Sáva, ale i celého Iráku. Ministerstvo vodních zdrojů oznámilo, že ve srovnání s loňským rokem je o 60 procent méně vody. Další informace o problematice vody v Iráku naleznete na iRozhlas.cz.

Zdroj: Reuters