Po přečtení titulku si možná říkáte: „Co se to zase děje?“ A vlastně je to asi nejvýstižnější věta k dnešnímu týdennímu přehledu. Naleznete zde spoustu rozličných témat a spoustu zajímavých a nových informací. Dovolte mi ve zkratce osvětlit titulek a zároveň vám dát ochutnávku toho, co vás čeká níže v textu. Za prvé EU se rozhodlo, že všechny telefony a tablety budeme nabíjet pouze jedním typem nabíječky. Dále vývojáři z Hané přišli se zemědělským robotem, který bude dělat všechno sám a na konec samice myší vysílají v březosti a při kojení hormon, který smrdí po banánech a odpuzuje samce. 

Zdroj: Ondřej Vaňura, Český rozhlas

Týdenní přehled 3. 6. – 9. 6. 2022

Domov

Vězeňská služba má nedostatek zaměstnanců. Chybí jim stovky lidí

Vězeňská služba nabízí téměř 900 volných míst pro zájemce o práci. Nejvíce zaměstnanců chybí v Praze Ruzyni, na Pankráci a také ve Valdicích. Počty neobsazených míst se ale stále zvyšují a trh práce postrádá potřebné zaměstnance. Důvodem nedostatku personálu je podle bývalého dozorce chování odsouzených, ale také řešení stížností od vězňů ze strany inspekce. Kvůli této problematice dal dozorce po deseti letech výpověď. „Už byl velký tlak vězňů, přerůstalo to přes hlavu a člověk už opravdu neměl nic, čím by je potrestal. Vězeň má mít ustláno a vy tam jdete třikrát: ,Hele, ustelte si, nebo nepůjdete na televizi, nepůjdete volat.‘ A oni: ,My si napíšeme stížnost, a to teda půjdeme, to budete koukat‘,“ sdělil dozorce konkrétní příklad problematického chování vězňů. IRozhlas se zeptal mluvčí vězeňské služby Markéty Prunerové, jestli by mohl nedostatek dozorců omezit fungování věznic, to však mluvčí nechtěla odhadovat. Více si přečtěte na iRozhlas.cz.

Zeman jmenoval nové členy rady České národní banky a viceguvernérku

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu nové členy rady České národní banky a viceguvernérku, kterou se stala poprvé žena. Mezi jmenovanými do rady je ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait a hlavní analytička Hospodářské komory a poradkyně premiéra Petra Fialy (ODS) Karin Kubelková. Viceguvernérkou České národní banky a předsedkyní Národní rozpočtové rady se stala Eva Zamrazilová. Tito jmenovaní nahradí od července stávajícího guvernéra banky Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu. Zamrazilová po jmenování řekla, že věří, že nová bankovní rada bude zárukou „kontinuity a zároveň důvěryhodnosti ČNB“. Premiér Petr Fiala se k tomu vyjádřil tak, že jmenovaní členové jsou zkušení odborníci a že to považuje za rozumnou volbu pro nadcházející nelehké období. Další informace o jmenování nových členů rady ČNB zjistíte v článku od iRozhlas.cz.

Zdroj: Aktuálně.cz

Zahraničí

Od podzimu 2024 EU zavede jednu nabíječku pro mobily a tablety

Na dobití telefonů a tabletů prodávaných v zemích Evropské unie bude od podzimu 2024 stačit jeden typ nabíječky. V úterý se členské státy EU dohodly, že výrobci elektroniky budou muset přizpůsobit své produkty standardu USB-C. Cílem této směrnice je především usnadnit život spotřebitelům, ale také omezit množství elektronického odpadu. Návrh získal podporu i přes nesouhlas předního amerického výrobce elektroniky Apple. Evropská komise pracuje na snížení počtu koncovek nabíječek již řadu let, loňským návrhem se jim podařilo počet snížit na tři. Nyní chtějí už pouze jednu. Pravidla se nebudou týkat pouze telefonů a tabletů, ale také digitálních fotoaparátů, elektronických čteček knih, reproduktorů či sluchátek. Počítá se ale, že výrobce již nebude přidávat ke každému produktu novou nabíječku, jak se to dělá dnes, právě kvůli snížení elektronického odpadu. Bližší informace ohledně nabíječek naleznete na iRozhlas.cz.

Církev

Hrobka blahoslaveného Carla Acutise je trvale otevřena pro veřejnost

V Assisi ve Svatyni odříkání mohou návštěvníci opět navštívit hrobku blahoslaveného Carla Acutise, prvního tisíciletého blahoslaveného katolické církve, který je oblečený v teniskách a džínách. Prvního června byl odkryt arcibiskupem Domenicem Sorrentino panel zakrývající Acutisův hrob a znovu ho otevřel k uctívání veřejnosti. Svatyně se nachází na místě, kde František z Assisi údajně odložil své bohaté šaty a oblékl chudý hábit. Již v roce 2017 papež František označil toto místo jako „vzácné místo, kde mohou mladí lidé získat pomoc při rozlišování svého povolání“. Blahoslavený Carlo Acutis byl jinak mladý italský katolík s vášnivou oddaností Ježíši přítomnému v eucharistii a nadáním pro programování. V roce 2006 ve věku 15 let zamřel na leukémii a obětoval své utrpení za papeže a církev. Více o blahoslaveném Carlo Acutisovi a místě, kde se nachází, si přečtěte na zprávy.cirkev.cz.

Zdroj: zprávy.cirkev.cz

Vědy

Myši odhánějí své nápadníky hormonem páchnoucím po banánech

Vědci z McGillovy univerzity v Montrealu zjistili, že myší samečci pociťují stres v blízkosti samiček, které jsou březí nebo kojí. Nejvíce ve stresu jsou ti samečci, kteří se ještě nepářili. Od kontaktu je ale odrazuje zápach hormonu, který myší samičky vypouští. Do mozku samců látka připomínající vůni banánů vysílá negativní signál, který je nutí si od samiček držet odstup. Ta samá látka je i u banánů, ta zas odpuzuje hmyz, má tedy repelentní účinky. Tento účinek může také sloužit před infanticidou, což je záměrné usmrcení potomka, ve zvířecí říši velice častý jev. Etolog Jan Havlíček pro iRozhlas vysvětluje, že podobně to mají i ženy, které během těhotenství mají jiný pachový profil. V minulosti etolog zkoumal pokles testosteronu u mužů, když jsou v přítomnosti těhotných žen. Hladina mužského hormonu klesá i nastávajícím otcům. Látky v myší moči mohou mít i jiné účinky, třeba tišení bolesti, o tom si můžete přečíst na iRozhlas.cz.

Tento týden zemědělci prováděli experiment s robotem, který na polích sám zaseje, sklidí i vypleje

U Litovle na Olomoucku vyjel tento týden poprvé na pole autonomní zemědělský robot nazvaný Cronos Quadro, za kterým stojí vývojáři z Hané. Od robota chtějí, aby zcela sám zvládl setí, postřik rostlin nebo plečkování – odstranění plevele. Při experimentu vývojáři ještě ovládají robot pomocí dálkového ovladače, jednou by měl ale po poli jezdit úplně sám pomocí GPS, kamer a senzorů. Stroj tedy pozná jakoukoliv překážku včetně zvířat nebo člověka. Jakub Kejduš, který má na starost tento startup, vysvětluje ideu: „Hlavní idea je, že to bude pomocník pro menší až střední farmy. Bude plečkovat, sít, vozit zeleninu z pole…V budoucnosti tyto stroje mohou mít podobnou funkci jako robotické vysavače doma.“ Vývojáři počítají, že by příští rok mohli mít již nasazený funkční kus u nějakého zemědělce. Globální nasazení ale očekávají až za pár let. Více zjistíte na iRozhlas.cz.

Kultura

Národní muzeum bude restaurovat vzácné předměty ze Sýrie

Národní muzeum přivezlo ze Sýrie dvacet vzácných předmětů, z nichž jsou některé až 4 000 let staré. Pochází z doby bronzové a antiky. Odborníci předměty z Damašku převezli do Terezína za doprovodu Armády České republiky. Mezi artefakty je například poškozená socha a tři kamenné náhrobní reliéfy z Palmýry nebo bronzová jehlice z Ugaritu. Národní muzeum spolupracuje se syrskými památkáři již pět let v rámci vládní pomoci. Česká republika byla mezi prvními zeměmi, které nabídli pomoc v době válečného konfliktu. „Čeští odborníci poskytli materiály k záchraně předmětů. Teď převezli vzácné díly, které budou restaurovány a následně vystaveny. Doufám, že spolupráce bude příkladem pro jiné státy, aby se podílely na záchranně kulturního dědictví, které nepatří jen Sýrii, ale celému světu,“ uvedl pro České noviny zástupce velvyslanectví Sýrie Samir Masad. Syrští odborníci přijedou do Terezína v létě a budou se od těch českých učit moderním metodám restaurování a budou dohlížet na restaurování syrských předmětů. Více si můžete přečíst v Českých novinách.