Pokud sbíráte známky, nechte si poslat dopis z Ukrajiny. Jejich pošta vydala novou známku vtipně reagující na aktuální válečnou situaci. Rozlučte se s prohlížečem Internet Explorer a smiřte se s tím, že s plasty se naopak zřejmě už nikdy nerozloučíte. A co říkáte na vyznamenání, která tento týden rozdal kardinál Dominik Duka?

Zdroj: iRozhlas.cz

Týdenní přehled od 10. 6. do 16. 6. 2022

Zahraničí

Británie chce deportovat nelegální uprchlíky, Evropský soud zasáhl

Na úterý Londýn naplánoval let, kterým chtěl deportovat do Rwandy první migranty, kteří přišli do Spojeného království nelegálně. Na poslední chvíli byl však let zrušen, a to zásahem Evropského soudem pro lidská práva, který se zastal běženců. Britská vláda za tento deportační program zaplatila Rwandě 120 milionu liber (asi 3,5 miliardy korun), protože chce rozbít pašerácké sítě a odradit uprchlíky od přechodu přes Lamanšský průliv. Plán ale kritizují politici, charitativní spolky, anglikánská církev i mezinárodní organizace. Jako otřesné to také označil princ Charles. Britská vláda chce ale nadále pokračovat v plánu deportace. Britská ministryně vnitra Priti Patelová se vyjádřila: „Nenecháme se odradit a uděláme správnou věc, abychom ochránili hranice naší země.“ Další informace o problematice nelegálních běženců a deportace naleznete na iRozhlas.cz.

Ukrajinská pošta představila novou známku. Je na něm vyobrazen traktor táhnoucí tank

Ukrajinská pošta v předešlých dnech představila novou podobu poštovní známky. Na obrázku je namalovaný traktor s ukrajinskou vlajkou táhnoucí za sebou poničený ruský tank. O vzhledu známky se hlasovalo a do ankety se zapojilo téměř 834 00 lidí; pro verzi s traktorem a tankem jich hlasovalo přes 340 000. Známka nese jméno „Dobrý večer, jsme z Ukrajiny“ a k mání bude za měsíc. Ukrajinská pošta v souvislosti s ruskou agresí vytvořila speciální známku již dříve, a to na počest obránců Hadího ostrova. Je na ní vyobrazen voják na břehu hledící a ukazující prostředníček na ruskou vojenskou loď. Název nese podle onoho výroku „Ruská válečná lodi, idi na chuj“. Tato známka vyvolala na Ukrajině velký rozruch a lidé na ni čekali dlouhé fronty. Více se dočtete na iRozhlas.cz.

Zdroj: iDnes.cz

Církev

Kardinál Duka ocenil osobnosti arcidiecéze za jejich službu

Ve středu na svátek svatého Víta, patrona hlavního chrámu pražské arcidiecéze, ocenil kardinál Dominik Duka čtyři osobnosti za jejich služby církvi. Prvním oceněným, který získal stříbrnou medaili svatého Vojtěcha, je Jiří Strach. Udělena mu byla za jeho uměleckou práci v oblasti kinematografie a za jeho postoje, které dokládají, že katolická církev má schopnost vstupovat do současné tvorby a veřejných debat. Medaili svatého Jana Nepomuckého získal Romuald Štěpán Rob za jeho spolupráci při komunikaci pražského arcibiskupství s veřejností. Třetí oceněný Ronald Němec získal medaili biskupa Antonína Podlahy za odvážné hájení práva a cti katolické církve, a to v soudní síni, v médiích i v debatách. Stejné ocenění získal ředitel organizace Likvidace lepry Lubomír Hajas, který dál vede organizaci a pokračuje v boji s leprou, tuberkulózou a vředy buruli v Indii, Africe a Latinské Americe. Informace získáte z článku na zpravy.cirkev.cz.

Věda 

Končí prohlížeč Internet Explorer

Od středy americký Microsoft ukončil podporu webového prohlížeče Internet Explorer. Nebude k němu již vydávat žádné aktualizace, opravy a uživatele bude přesměrovávat na novější prohlížeč Edge. Explorer byl původně součástí operačního systému Windows, ale v roce 2010 musel Microsoft umožnit uživatelům přístup i k jiným prohlížečům. Od té doby začal růst Chrome od Google nebo Firefox. Chrome má nyní v tuzemsku největší podíl s 56 procenty trhu, poté je Edge s necelou desetinou a poté následuje ještě prohlížeč od Seznamu a Firefox. Explorer je v současnosti už pod jedním procentem podílu. Internet Explorer byl poprvé vydán v roce 1995 a tehdy vytlačil Netscape Navigator. O dvacet let později vyšla první verze Edge a od té doby se Microsoft snaží utlumovat a odstraňovat zastaralý Explorer. Více si přečtete na iRozhlas.cz.

Většina plastů se nerozloží, pouze se rozpadá na malé částečky

Mikroskopické plastové části se postupně uvolňují ze všech umělohmotných materiálů už jen tím, že je využíváme. S tím přišli vědci po výzkumech z Antarktidy, kde našli hlavně umělá vlákna, pravděpodobně z oblečení. Vlákna pochází z pevniny a přenáší se vzduchem i na velké vzdálenosti. Nakonec se se srážkami dostaly k zemi. Většina plastů se totiž v přírodě nerozloží, pouze se obrušuje a rozpadá na menší částice. Podle vědců jsou nanoplasty všudypřítomné, a to i v lidské krvi. Nalezli by se dokonce i v krvi ještě nenarozených dětí. Tomáš Cajthaml z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Mikrobiologického ústavu Akademie věd sdělil pro iRozhlas: „Naše těla zřejmě mikroplasty nedovedou vyloučit, pokud se do nich dostanou. Takže se kumulují a nikdo neví, s jakou koncentrací skončíme v našich tělech. Třeba se nahromadí preferenčně v konkrétním orgánu.“ Zatím se tato problematika zkoumá krátce a složitě, vědci ale ví, že tam toxicita je, ale jaká další se objeví o delší době, to zatím neví. Více o problematice plastů se dozvíte v článku od iRozhlas.cz.

Kultura

Zemřel Dalimil Klapka, hlas inspektora Columba

V úterý ve věku 89 let zemřel herec a dabér Dalimil Klapka. Svoji kariéru prožil zejména ve Švandově divadle, kde působil třicet tři let. Objevil se i ve filmech a seriálech, nejvíc ho však proslavily jeho dabérské schopnosti a hlas. Nejvíce si ho veřejnost může spojit s hlasem známého inspektora Colomba nebo dědy Abrahama Simpsona z animovaného seriálu Simpsonovi. Dalimil Klapka se narodil v roce 1933 v Praze, kde byl o dvacet let později přijat na DAMU, kterou úspěšně absolvoval. Následně se stal také vyučujícím na konzervatoři, kde učil téměř dvacet let herectví. Detaily se dozvíte v článku ze Seznam Zpráv

Zdroj: dvojka.rozhlas.cz

Začíná festival Rock For People. Pódia budou napájena sluncem, větrem i vodíkem

Na královohradeckém letišti začíná festival Rock For People. Pořadatelé očekávají až 30 000 návštěvníků. Čtyřdenní lístky jsou již vyprodané, nyní je možné se dostat na festival pouze na jeden den. Podle organizátorů je letošní rok zlomový v tom, že rozpočet akce překročil 100 milionů korun. Nejvíce očekávaní interpreti jsou kapely Green Day a Fall Out Boys. Součástí festivalu bude i doprovodný program na podporu Ukrajiny. Zároveň chce festival udělat osvětu ve spotřebě energie, která je na takových akcí vysoká, proto jsou stage poháněny vodíkem, sluncem a větrem. V prostorách festivalu stojí dvacet jedna metrů vysoká barevná věž, která dokáže vyrobit energii ze Slunce, ale i z větru. Návštěvníci se pod věží dozví, jak vzniká elektřina a další informace o obnovitelných zdrojích. Účastníci ale nemusí mít strach, že by za tmy v bezvětrném počasí neměli energii. „Za podiem je baterie, která samozřejmě udržuje celou aparaturu v chodu několik hodin. Kdybychom to srovnali s elektromobilem, tak na tuto baterii bychom dojeli přes 400 km,“ řekl ekologický manažer festivalu Jan Freidinger pro iRozhlas.cz. Další informace se dočtete na Českých novinách nebo na iRozhlas.cz.