Pro někoho byl tento týden klidný, pro jiného až moc náročný a hektický. Ve zpravodajství to ale bzučelo jako vždycky. Dělo se spoustu věcí zlých i dobrých. Já se vám pokusila znovu vybrat to zajímavé a důležité, ale samozřejmě je na vás, co si nakonec vyberete vy. Dnes vám nabídnu zrušení stavu pandemické pohotovosti, úmrtí Medy Mládkové, opravu Barrandovského mostu nebo sprintera, který je rychlejší než Usain Bolt. Takže co si z toho vás zaujme? 

Zdroj: iRozhlas.cz

Týdenní přehled 29. 4. – 5. 5. 2022

Domov

V půlce května začne rekonstrukce Barrandovského mostu, nejvytíženější komunikace v Česku

Oprava Barrandovského mostu započne v pondělí 16. května a první etapa potrvá 110 dní. Technická správa komunikací upřesnila hlavní a vedlejší objízdné trasy, aby pomohla řidičům se dostat na potřebné místo. Přes most totiž denně projede 144 tisíc aut, jde tedy o nejvytíženější komunikaci v Česku. Barrandovský most však nebude plně zavřený, ale bude se tam projíždět pouze třemi pruhy v obou směrech místo čtyř. V dopravní špičce může dojít až ke třicetiminutovému zpoždění. Při vjezdu do Prahy na Zbraslavi budou řidiči naváděni dvěma směry; buď mohou využít kratší cestu směrem do Braníku, nebo delší cestu směrem do Modřan nebo na Spořilov. Přesně popsané hlavní i vedlejší objízdné trasy po Praze si můžete nastudovat na iRozhlas.cz nebo na mapě, kterou připravila Technická správa komunikací. 

Zahraničí

Severní Korea odpálila střelu do Japonského moře. Letos je to počtrnácté

Do Japonského moře dopadla ve středu střela, kterou odpálila Severní Korea, informovala o tom podle agentur jihokorejská armáda. Podle japonské pobřežní stráže by mohlo jít o balistickou raketu. Zatím nejsou známy žádné informace o střele a japonská pobřežní stráž vyzvala lodě, aby se k částem střely nepřibližovaly. Tuto podobnou raketovou zkoušku podnikla Severní Korea již počtrnácté. Neobvyklé tempo, kterým KLDR zbraně testuje, podle agentury AP dokládá, že se snaží rozvíjet svůj raketový program a zároveň vytvořit tlak na Spojené státy kvůli rozhovorům, které uvízly v mrtvém bodě za vlády prezidenta Donalda Trumpa. Více se o této informaci dočtete na iRozhlas.cz

Církev

Armida Barelliová a Mario Ciceri jsou noví italští blahoslavení

V sobotu odpoledne perfekt Kongregace pro svatořečení, kard. Marcello Semeraro, zapsal během beatifikační liturgie v milánské katedrále mezi blahoslavené italskou laičku Armidu Barelliovou (1882-1952) a diecézního kněze o. Maria Ciceriho (1900-1945). Františkánka a terciářka Barelliová byla spoluzakladatelka italské Katolické univerzity a dlouholetou předsedkyní Katolické akce. Barelliová v první polovině dvacátého století zorganizovala ženské katolické hnutí, čímž významně ovlivnila postavení žen v Itálii. Kněz Mario Ciceri působil ve farnosti Brentana v obci Sulbiate až do své smrti při silniční nehodě. Mario se řídil heslem: „Žít výjimečný život, jako by byl ten nejobyčejnější.“ Staral se o mládež a tvořil pro ni různorodý program, věnoval se organizaci duchovních cvičení a setkání pro formaci nové generace. Během druhé světové války se staral o partyzány, uprchlíky i vojáky. Svou pomocí byl všestranný a obětoval svůj život Bohu za míru. Více o životech Armidy Barelliové a Maria Ciceriho se dočtete na Zprávách z církve. 

Zdroj: vaticannews.va

Koronavirus

Sněmovna schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti

Sněmovna ve středu schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti, který umožňoval vydávat protikoronavirová opatření bez vyhlášení nouzového stavu. Toto usnesení pro lidi znamená, že již končí povinnost nosit respirátory ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Dolní komora o tom rozhodla jednomyslně, a to tedy se 159 hlasy přítomných poslanců. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) se k tomu vyjádřil tak, že s ohledem na vývoj koronavirové situace již nejsou potřeba další plošná opatření. Ministr dodal, že roušky budou mít svůj smysl, a že by bylo dobré, kdyby lidé dál nosili roušky v ambulancích a na urgentních příjmech. Se zrušením stavu pandemické pohotovosti také končí možnost se nechat jednou za měsíc otestovat na covid-19. Zdravotní pojišťovny budou dál hradit jen ty testy, na které vystaví lékař žádanku. Více o změně naleznete na iRozhlas.cz

Sport

Americký sprinter Knighton je rychlejší než Bolt

Americký sprinter Erriyon Knighton zaběhl ve svých osmnácti letech dvoustovku za 19,49 sekund. Tímto výkonem nejenom překonal vlastní juniorský rekord z minulého roku, který činil 19,84, ale také v dané věkové kategorii i sprintera Usaina Bolta. V juniorce je nyní o půl sekundy rychlejší. S časem 19,49 se zařadil na čtvrté místo historických tabulek dvoustovky. Nejlépe ji zaběhl Usain Bolt (19,19), poté Yohana Blakea (19,26) a Michaela Johnson (19,32). Knighton bude za junior závodit ještě v příštím roce, uvidíme, zda si rekord na dvoustovce ještě zvládne posunout, když už nyní se mu to podařilo sedmkrát. Více se o nadějném sprinterovi dočtete na Aktuálně.cz.

Zdroj: Aktuálně.cz

Věda

Miliony včel zahynuly horkem na cestě na Aljašku

Pět milionů včel podniklo cestu na Aljašku, kde je chtěli využít místní farmáři k opylování jablečných sadů. Včely byly poslány ve 200 bednách o 350 kg pravidelným letem přes Seattle, který byl ale přetížený a aerolinka poslala zásilku přes Atlantu. Lety se ale zpozdily a včely strávily několik hodin v bednách na letišti. Sarah McElreaová, která si nechala včely zaslat, zjistila na letišti v Anchorage na Aljašce, že včely jsou v Atlantě. I přes to, že tam rychle dojeli místní včelaři, většina včel již byla mrtvá. Podle McElreaové je to „plýtvání a naprostá tragédie“. Farmáři na Aljašce jsou závislí na dovozu včel, protože to není přirozené prostředí tohoto hmyzu. Zároveň převoz je velice náročný, protože včely musí být během cesty v chladu a krmeny cukrovou vodou. McElreaová žádá od aerolinky Delta Airlines odškodnění v ceně 48 000 dolarů (1,2 milionů). Další informace se dočtete na iRozhlas.cz.

Kultura

V úterý zemřela česká mecenáška umění Meda Mládková

Ve věku 102 let zemřela v úterý česká mecenáška umění a významná žena novodobých dějin Meda Mládková. V posledních letech utrpěla zlomeninu kyčle, která ji znemožnila ve větší míře pohyb, proto už pobývala pouze ve svém bytě na Kampě, kde také zemřela. Meda Mládková byla výraznou kulturní ikonou, která celý život věřila myšlence: „Přežije-li kultura, přežije národ.“ Sdělil na Twitteru Jiří Pospíšil, předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových – Musea Kampa. Meda Mládková nejprve pomáhala v šíření děl českých spisovatelů a novinářů, poté začala sama díla českých umělců sbírat. Intenzivně shromažďovala díla Františka Kupky, kterého osobně znala, a v její sbírce je nyní 220 Kupkových obrazů a děl. Medina sbírka je pro veřejnost dostupná od roku 1997 v Sovových mlýnech. Více se dočtete o Medě Mládkové v článku od Seznam Zpráv