„Co se to zase děje?“ Tohle může kdekomu běžet hlavou, když čte zpravodajství. Největším šokem tohoto týdne jsou nejspíš opičí neštovice, o kterých média vehementně informují. Není ale důvod panikařit, protože jak se dozvíte níže, není tak lehké tuto nemoc chytit a hlavně, už dlouho na ni existuje lék. A co se zde dozvíte dál? Třeba to, že Hurvínek doletěl na oběžnou dráhu nebo že známe podobu ženy ze starší doby bronzové.

Zdroj. iRozhlas.cz

 

Týdenní přehled 20. - 26. 5.

Z domova

Ministerstvo obrany plánuje nové logistické centrum u letiště v Mošnově

Ministerstvo obrany plánuje výstavbu nového logistického centra u ostravského letiště v Mošnově na Novojičínsku. Na základně by mohla působit část vojáků z logistické jednotky v Rakovníku. V červnu má ministerstvo v plánu podepsat memorandum s Moravskoslezským krajem, díky čemuž dojde k bezúplatnému převodu pozemků poblíž letiště. Ministerstvo obrany uvedlo, že základna bude sloužit k logistickým účelům, nikoliv bojovým. Podle ministerstva obrany umožní projekt armády vybudovat logistické centrum, které bude unikátní svým napojením na současnou leteckou, železniční a silniční dopravní infrastrukturu. Letiště je schopné přijímat i dopravní letouny. Výstavba by měla začít v roce 2024. Více se můžete informovat na iRozhlas.cz.

V Česku se objevily dva případy opičích neštovic. Riziko rozšíření infekce v populaci je velmi malé

Česká republika má již dva případy opičích neštovic. Nemoc se začala v posledních dnech objevovat napříč USA i Evropou. Důvodem velkého rozšíření je festival ve Španělsku, kde se nemoc vyskytla a kde byli navzájem v blízkém kontaktu. Následně se návštěvníci rozjeli do všech částí Evropy i světa, odkud jsou teď hlášeny případy nakažených. Riziko, že se člověk nakazí přímo v Česku je malé. Neštovice se šíří velice úzkým kontaktem s nakaženou osobou a jeho kožními lézemi. Nejvíce se přenáší při sexuálním styku. Nešíří se tedy tak snadno, jako tomu bylo v případě covidu. Opičí neštovice jsou jinak vzácné virové onemocnění podobné lidským neštovicím, pouze s horším průběhem. Nemoc se projevuje horečkou, zimnicí a běžnými chřipkovými příznaky. Trvají zhruba čtyři týdny a na kůži se po několika dnech vyskytnou léze – puchýřky a vřídky. Na opičí neštovice již existuje účinný lék – antivirotikum Tecovirimat. Více se o nemoci dočtete v rozhovoru s lékařem Infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Milanem Trojánkem nebo v jiných článcích od Seznam Zpráv

Církev

Giovanni Battista Scalabrini bude prohlášen za svatého. Je apoštolem migrantů

Papež František svolal konzistoř spojenou s hlasováním o kanonizaci blahoslaveného zakladatele Misionářů a misionářek sv. Karla, Giovanniho Battisty Scalabriniho, a udělil dispens od druhého zázraku. Nebude se jednat o ekvipolentní kanonizaci, ale proběhne formální obřad svatořečení bez nutnosti uznání druhého zázraku, jako tomu bylo třeba u papeže Jana XXII. Giovanni Battista Scalabrini (1839-1905) byl biskupem italské diecéze Piacenza a založil již zmíněnou kongregaci, jejímž posláním bylo sloužit migrantům. Přesné datum kanonizace bude upřesněno po zasedání konzistoře, kde se bude taktéž hlasovat o svatořečení Artemide Zattiho, italského laika, lékaře a misionáře v Patagonii, kterého již blahořečil Jan Pavel II. před 20 lety.  Více o blížícím se svatořečení se dočtete na zpravy.cirkev.cz.

Věda

Český Hurvínek vzlétl do vesmíru s raketou SpaceX

Ve středu kolem půl desáté vypustila raketa Falcon 9 společnosti SpaceX na oběžnou dráhu svůj náklad, ve kterém byla i česká družice Planetum-1. Součástí družice jsou kamery, čidla, vysílačky a také miniaturní skleněná loutka Hurvínka. Podle organizátorů projektu je Planetum-1 první edukativně zaměřený satelit na světě. Postava Hurvínka má studentům přiblížit fungování satelitu ve vesmíru. Žáci se budou v pražském planetáriu seznamovat s tím, jak družice vysílá povely a jak od ní přijímají signály zde na zemi. Vysokoškolští studenti budou moci využívat údaje z čidel a výsledky měření do svých bakalářských a diplomových prací. Hurvínek není první postavou, která se dostala do vesmíru. V roce 2011 a 2018 se vydal na oběžnou dráhu Krteček s americkým astronautem Andrewem Feustelem. Více o fiktivních postavách ve vesmíru a o družici Planetum-1 si přečtěte na iRozhlas.cz.

Zdroj: plus.rozhlas.cz

Díky včelám a ptákům se zvyšuje kvalita kávy

Studie na třiceti pokusných farmách v Kostarice a USA přišla s informací, že kdyby na kávovníkových plantážích nespolupracovali včely a ptáci, farmáři by měli o čtvrtinu horší úrodu. Včely se starají o opylované květy a ptáci zase o škůdce, které sežerou. Ochrana přírody se tady dá v některých případech přepočítat i na peníze, protože ptáci a včely zlepšují vzhled, kvalitu a tím pádem také cenu kávy. Vědci vyčíslili možnou ztrátu. Kdyby se opylovači nepodíleli na zlepšování kávy, ztráta by byla v hodnotě 1 066 dolarů za hektar. Vědec David Král sdělil, že nejlepší by bylo budovat menší farmy daleko od sebe a mezi nimi vytvořit biokoridory nutné pro přežívání ptáků a včel. Další informace o výsledcích studie naleznete na iRozhlas.cz.

Kultura

Ve Zlíně začal festival pro děti a mládež. Nabídne až 276 snímků

62. ročník mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež začal ve čtvrtek ve východomoravském městě Zlín. Bude trvat až do 1. června. Nabídne 276 snímků ze 49 zemí, z nichž bude několik premiér nebo distribučních předpremiér. Festival je nejstarším a největším svého druhu a zájem o něj je veliký. Kinosály jsou kompletně zaplněné pro školní projekce a stejné je to také s dopoledními workshopy. Organizátoři vzhledem k aktuální situaci zařadili do filmového programu pásmo animovaných filmů v ukrajinštině pro děti z Ukrajiny. Vstup na projekce je pro ukrajinské rodiny zdarma. V programu je také zařazená digitálně restaurovaná verze filmu Šíleně smutná princezna, jejíž projekce se zúčastní i Václav Neckář. Další informace o týdenní filmové akci naleznete na Českých novinách.

Odborníci vrátili tvář ženě z doby bronzové

Odborníkům se podařilo zrekonstruovat podobu ženy ze starší doby bronzové, jejíž hrob s mimořádně bohatou výbavou nalezli v Mikulovicích u Pardubic. Unikátním nálezem byl jantarový náhrdelník se stovkami korálků. Rekonstruovaná žena má světlou pleť a hnědé oči, podle odborníků patřila k elitě. „Zvolili jsme možná lehce povýšený výraz, hlavně kvůli bohatství, které jsme v hrobě našli,“ sdělila antropoložka Eva Vaníčková z Laboratoře antropologické rekonstrukce Moravského zemského muzea, která na rekonstrukci spolupracovala se sochařem Ondřejem Bílkem. Žena zemřela zhruba v pětatřiceti letech a patrně celý svůj život prožila v okolí Mikulovic. Ty byly podle odborníků uzlovým bodem na nějaké dálkové obchodní trase. Žena byla drobnější s maskulinními rysy – výrazná brada a široce posazené oči. U sebe v hrobě měla kromě jantarového náhrdelníku ještě pět bronzových náramků, tři bronzové jehlice a dvě zlaté záušnice. Rekonstrukci ženiny podoby bude Akademie věd ČR využívat pro popularizační účely při akcích a výstavách. Více se dočtete na Českých novinách

Zdroj: Svitavský deník