Někdo o prázdninách vyhledává přírodu a fyzickou aktivitu, jiný by zase raději nějaké kulturní zážitky. Pokud chcete za jeden víkend stihnout všechno (nebo skoro) najednou, můžete vyrazit na některý z festivalů, které se spojují muziku, divadlo, sport, konají se v zajímavých přírodních lokalitách a ještě můžete získat spoustu vzpomínek s přáteli. Pokud máte na zážitky volný jen jeden večer, lze je získat prostřednictvím návštěvy divadelního představení. Jestli ještě nevíte, kam se v létě vydáte, nechte se inspirovat.

Zdroj: Multižánrový křesťanský festival UNITED 2019 - Církev.cz (cirkev.cz)

Srpnový UNITED si zapište do diářů

Každoročně v srpnu dorazí do Vsetína spoustu mladých lidí, kteří se jedou s očekáváním, že budou celé tři dny chválit Boha hudbou, modlit se a prožívat čas ve společenství mladých lidí. Akce se koná od 18. do 20. srpna 2022 ve městě Vsetín. Pořadatelé UNITEDu říkají, že záměr festivalu je vyjádřen ve 3P, a to tedy být Kristem Projeni, Proměněni a Povoláni. „Propojeni skrze víru v něj, proměněni do jeho charakteru a povoláni ke službě druhým.”

Pro rok 2022 si pro účastníky pořadatelé připravili z řad kapel a zpěváků kapelu ESPÉ, BCC Worship, Pavla Helana, Petra Špačka, Thabatu Oliver a další. Bible journaling, Survival, Křesťan v síti a Biblické tvořivé dílny, to jsou workshopy, které byli zatím odhaleny, a na které se můžete těšit. Součástí programů bude i spoustu seminářů a řečníku, které si můžete prohlédnout na webových stránkách UNITEDu

Jestli chceš jet na UNITED nejen jako účastník, můžeš se přihlásit jako dobrovolník a pomoci organizátorům tam, kde ti budou síly nebo talenty stačit. Přihlašovat se, jak k dobrovolnictví, tak jen jako účastník, se můžeš stále na jejich webových stránkách

Anna Filipová

Zdroj: Macbeth - Vizuál 2022 - foto: Pavel Mára (shakespeare.cz)

Shakespearovské slavnosti v plném letním proudu, stačí si vybrat

Asi každý zná Shakespeara a možná by byl schopen vyjmenovat nějaká jeho díla. Těžší už by bylo odvyprávět celý příběh a třeba hlavní postavy. To se však snaží změnit Letní shakespearovské slavnosti, které se snaží obecenstvu představit ony poněkud staré příběhy, ale s moderním nádechem, aby to oslovilo i mladé. Představení se konají ve třech městech České republiky, a to v Praze, Brně a Ostravě a také v hlavním městě Slovenska v Bratislavě. Jsou ozvláštněny tím, že se nekonají uvnitř divadel a kulturních domů, ale pod širým nebem, kdy si všichni mohou dosyta užívat letního vzduchu. Festival začíná koncem června a končí začátkem září. Můžete se těšit na hry Macbeth, Hamlet, Sen noci svatojánské, Mnoho povyku pro nic, Zimní pohádka, Zkrocení zlé ženy, Bouře a Veselé paničky windsorské. V hrách jsou obsazeni velice známí herci, například Martin Němec, Martin Hofmann, Veronika Arichteva, Saša Rašilov, Jaroslav Ples, Hynek Čermák, Lenka Vlasáková, Veronika Khek Kubařová a další, které můžete vídat nejenom na obrazovkách ve svém obýváku. Zjistit, které hry se kde hrají můžete na stránkách Shakespearovských slavností a rovnou si můžete i koupit lístky. 

Anna Filipová

Zdroj: Divadlo Víti Marčíka (vitamarcik.cz)

Festivaly, kde se nemusíte bát prasklých ušních bubínků a všudypřítomné zkaženosti ;-)

Velké davy, strašný randál a poblité toiky nejsou zrovna to, co by si člověk vybral, pokud plánuje víkend s rodinou (a možná ani tehdy, pokud jede s kamarády). Přesto existují hudební festivaly, na které jde vyrazit, i když se chystáte jet s kojencem nebo kamarády, kteří chtějí část dne strávit hraním šachů nebo povídáním. Nikdo neohluchne, nikoho nepohorší dění okolo a vy se můžete potkat se známými a poslechnout si zajímavou muziku. Osobně mám ráda tři takové festivaly. 

První jsou VlčkoviceFest - možná znáte někoho, kdo tam jezdí jako dobrovolník. Spolek Statek Vlčkovice se věnuje sociálním projektům, zároveň zachraňuje historické stavby statku a je obklopen desítkami dobrovolníků. Od roku 2005 pořádá v létě festival, kde se všichni i s kamarády a kamarády kamarádů sejdou a užijí si spoustu zábavy. Festival je skutečně zamýšlen pro celé rodiny, takže kromě divadel a her pro děti tam je i fotbalový turnaj pro tatínky - a divadla a výstavy a workshopy pro všechny. V neděli vše zakončuje mše sloužená Láďou Heryanem. Letošní program najdete na vlckovicefest.cz - mimo jiné na něm je Vypsaná fixa, Yellow sisters nebo Povodí Ohře. Festival se koná 15. - 22. 7. 2022.

O dva týdny později, 29. - 30. 7. 2022, se v Litoměřicích koná Pokořen. Navazuje na dřívější větší festival Litoměřický kořen. Koná se v areálu letního kina a mnozí si ho zpestřují koupáním v Labi - stanuje se přímo v parku na jeho břehu. Letos účinkují třeba Ty syčáci, Václav Koubek nebo Jiří Konvrzek. Na co dál se můžete letos těšit najdete na modryznebe.cz.

Prázdniny každoročně uzavírá festival Otevřeno Jimramov, letos to vychází na 26. - 28. 8. 2022. Program zřejmě ještě není znám, ale styl můžete odhadnout podle předchozích ročníků - hledejte na klubslunicko.cz. I zde je součástí bohoslužba, tady většina účastníků odchází na tu evangelickou. (Možná je to kulturní akce s největší koncentrací evangelických farářů na metr čtvereční.) 

Alena Theodora Dvořáková