Oslavy konce druhé světové války už jsou za námi, ale až se vám nebude chtít jít spát, můžete si i tak připomenout, jak těžké válečné období začínalo. A pokud nechcete sedět doma, můžete navštívit výstavu, kde na vás exponáty mluví. Třeba uslyšíte, co jste ještě neslyšeli.

Zdroj: Olomoucký kraj (olkraj.cz)

Výstava: Kriticky ohrožené jevy našich nářečí

Ve Vlastivědném muzeu v Olomouci probíhá od 1. května do 30. června 2022 výstava s názvem Kriticky ohrožené jevy našich nářečí. Výstava se koná při příležitosti 70. výročí existence dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR v Brně, které se dlouhodobě věnuje výzkumu dialektů.

Moderní audiovizuální a interaktivní prvky zprostředkovávají jedinečný zážitek a příležitost slyšet i zaniklé, či velmi vzácné nářeční jevy. Mezi exponáty lze najít četné mapy, které zachycují nejohroženější nářeční jevy i jevy stále živé. Některé mapy jsou ozvučené a návštěvníci zde uslyší jedinečné zvukové záznamy. Na zvukových nahrávkách je pak demonstrována proměna nářečí během posledních padesáti let.

Výstava je určena široké veřejnosti i školám všech stupňů, přičemž jsou zde pro žáky připraveny edukační materiály a pracovní listy. Výstava by mohla zaujmout všechny zájemce o český jazyk, folklór a historii.

Martina Mátlová

Zdroj: ČSFD.cz (csfd.cz)

Všichni moji blízcí

Režie: Matěj Mináč Česko / Slovensko / Polsko, 1999, 91 min.

Vynikající český film, ačkoli je dost tíživý až skličující. 
Snímek pojednává o jedné bohatší židovské rodině Silbersteinových, která si v poklidu žije v Praze těsně před druhou světovou válkou a okupací Československa. Po vpádu nacistů se jim však ze dne na den mění život. Před rodiči stojí zásadní otázka, zda poslat nejmladšího syna vlakem do Velké Británie za pomoci Nicholase Wintona, jehož znají, a zachránit ho tak před blížícími se hrůzami nebo ne. 
Působivé je samotné vykreslení jednotlivých členů rodiny a jejich partnerské či vztahové vazby. Houslový virtuóz Samuel, který si našel o dost mladší ženu a chce si ji vzít; jeho bratr Jakub, uznávaný doktor, jenž se svou manželkou Irmou vychová syna Davida a dceru Hedviku, která je zase po uši zamilovaná do místního promítače filmů; navrátivší se strýc Max, dobrodruh a cirkusák, který se vrací do Čech nebo další z bratrů vynálezce Marcel. 
Největší výsadou je skvostné obsazení hlavních i vedlejších rolí. Samozřejmě nejvíce jsou vidět Jiří Bartoška, Josef Abrahám, Libuše Šafránková nebo Ondřej Vetchý, ale i ostatní jsou výborní, zejména dětští herci. 
Rozhodně nečekejte film, který by přímo zobrazoval strach a krutost války, o tom snímek není. Je ale o rodinné blízkosti, vztazích a o těžkých a nelehkých rozhodnutích, které změní dosavadní životy.

Zdeněk Červenka