Mnoho zemí světa v posledních desítkách let řeší problém s uchováváním jaderného odpadu. Ten totiž vzniká nejen při štěpných reakcích v jaderných elektrárnách, ale také ve zdravotnictví a průmyslu. Konkrétně u nás na každého Čecha připadá za rok několik desítek gramů tohoto odpadu, což samo o sobě nezní jako veliké číslo, ale při skutečnosti, kdy musíme uchovat celkem stovky tun ročně po dobu mnoha let, nastává celkem dlouhodobý problém.

Skanzen Chanovice. Zdroj: mapy.cz

Obecně se v dnešní době zastává názor, že uložení reliktů v izolovaných nádobách do zemského masivu je nejlepší možnost. Konkrétně v Čechách žádná úložiště zatím nemáme, ale postupně ministerstvo životního prostředí vytipovalo několik lokalit, kde by bylo ideální jej vystavět. Časový horizont výstavby je zatím daleko v nedohlednu a nám je tak umožněno si místa prohlédnout před takto výrazným zásahem do krajiny. 

Oslava. Zdroj: mapy.cz

První z lokalit se nachází poblíž Třebíče a Velkého Meziříčí. Na jih od něj se nachází skupina vesnic mezi Oslavičkou a Budišovem s mnoha zajímavými cíli. Asi nejzajímavější je údolí podél řeky Oslavy, kudy vede naučná stezka s cyklotrasou a odbočkou na zříceninu hradu Templštejn. Nedaleká vesnice Budišov zase nabízí renesanční zámek s přilehlým parkem. V pěšky dostupné vzdálenosti je také zbytek větrného mlýnu, jehož návštěva je bohužel možná pouze po domluvě s majitelem. O kus dále najdeme lesnatou oblast s pomyslným centrem v podobě Valdíkovského rybníka. Celá oblast je relativně rovinatá a vhodná ať už pro turistiku nebo pro cyklisty, čemuž nahrává síť cyklotras.

Budišov. Zdroj: mapy.cz

Druhé zvažované místo leží nedaleko Horažďovic, konkrétně okolo vesnice Chanovice. Ta sama o sobě už toho nabízí mnoho, například skanzen lidové architektury s nedalekou barokní sýpkou nebo barokní zámek s knihovnou. Od vsi se táhne směrem na západ les s vrchem Chlum, na kterém je rozhledna s širokým výhledem na celou Šumavu. V okolí vede nespočet naučných stezek, jedna z nich s názvem Okolím Kadovského viklanu prochází mezi zajímavými skalními útvary a skalami. V regionu je také veliké množství vodních ploch, ať už rybníku nebo potoků, některých vhodných i ke koupání. 

Valdíkovský rybník. mapy.cz

Pokud Vám lokality samy o sobě nepřipadají dostatečně atraktivní, je možné, že se to právě s příchodem jaderného odpadu změní, protože spolu s ním do „zasažených“ obcí přiteče veliké množství peněz, které mohou okolí paradoxně výrazně zkultivovat. Bude rozhodně pozoruhodné pozorovat, jak se krajina v dané oblasti, kde nakonec sklad vznikne, promění. 

Zámek Chanovice. Zdroj: mapy.cz

Autorem textu je Petr Junek.

Naučná stezka Okolím Kadovského viklanu. Zdroj: mapy.cz