Přemýšleli jste někdy nad tím, že byste si objednali jednu noc ve vesmírném hotelu, nebo že byste tam snad pracovali v nějaké kanceláři? Že ne? Nyní už můžete popustit uzdu svého snění, protože do tří let by měl být malý orbitální hotýlek hotový. Tohle ale není zdaleka jediná zajímá věc, o které nás média tento týden informovala. V Indii padají ptáci z nebe a nezvládají létat kvůli obrovský vedrům a dehydrataci. Další týdenní zprávy nebo detailnější informace o vesmírném hotelu a dehydrovaných ptácích naleznete níže.

Obsah obrázku exteriér, kovové nádobí, řetěz, kolo

Popis byl vytvořen automaticky
Zdroj: iRozhlas.cz

Týdenní přehled 6. – 12. 5. 

Domov

Pražští hasiči budují stanové městečko pro uprchlíky, vejde se tam až 150 lidí

Pražští hasiči v Troji staví stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky, které pojme až 150 lidí. Městečko je vybudované na stejném místě, na kterém stálo již v minulosti pro lidi bez domova v karanténě kvůli covidu. Hlavní problém, který město řeší, je velké množství romských uprchlíků, kteří nyní přebývají na hlavním nádraží. V nedůstojných podmínkách tam žijí stovky běženců, u kterých ale není jasné, zda mají nárok na dočasnou ochranu v Česku, protože mohou mít vedle ukrajinského občanství i maďarské. Městečko bude tvořeno vojenskými stany s provizorními lehátky. Stanů bude deset a spolu s nimi bude vystavěno sociální zařízení, sprchy a toalety. Budou zde také stany, ve kterých bude možné si něco uvařit a vydávat jídlo, jak sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kafka. Více si můžete přečíst na Aktuálně.cz.

Česko se stalo členem Rady OSN pro lidská práva

Česká republika nahradila Rusko v členství v Radě OSN pro lidská práva. Česko bylo jedinou zemí, která se o uvolněné místo ucházela, když Rusko na začátku dubna přišlo o členství kvůli invazi na Ukrajinu. Ministerstvo zahraničí odůvodnilo kandidaturu slovy, že lidská práva jsou pro zemi dlouhodobě prioritou. Česko dostalo během hlasování silnou podporu, když ze 180 států jich 157 hlasovalo pro a 23 se hlasování zdrželo. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) považuje výsledek za výborný; státy, které se zdržely, se Česko ani nesnažilo oslovovat a ani nečekalo jejich podporu. „Pomohlo nám, že jsme s kandidaturou přišli včas, byli jsme první, neměli jsme protikandidáta. Proto je důležitý ten vysoký výsledek. V principu ČR má širokou síť zastupitelských úřadů, pracovali na tom naši ambasadoři. Tam, kde je nemáme, nám pomohli naši partneři, které jsme oslovily, USA nebo třeba Izrael,“ popsal ministr zahraničí Lipavský. Více se dočtete na Seznam Zprávách.

Zahraničí

Indii zasáhla taková vlna veder, že z nebe padají vyčerpaní ptáci

Záchranáři v západoindickém státě Ganžarát sbírají denně desítky vyčerpaných a dehydrovaných ptáků, kteří padají z nebe na zem. Vlna veder spaluje zemi a zdroje vody pomalu vysychají. Veterináři na klinice v Ahmadábádu sdělili, že během posledních týdnů ošetřili tisíce ptáků. Záchranáři jim každý den nosí desítky ptáků, mezi kterými jsou nejčastěji holubi, luňáci nebo také orli. Veterináři se snaží ptákům pomoci multivitaminovými tabletami a podáním vody pomocí injekční stříkačky do zobáku. Horka zasáhla až 15 indických států a už v březnu se zde teplota vyšplhala na hodnoty okolo 40°C. V metropoli Dillí v půlce dubna dosáhla teplota na 43,5 stupně, což byla nejvyšší naměřená hodnota za posledních 12 let. Další informace se dočtete na iRozhlas.cz.

Zdroj: iRozhlas.cz

Církev

Novináři žádají o svého patrona. Má jím být Titus Brandsma

Více než 60 novinářů požádalo papeže Františka, aby se Titus Brandsma, který bude kanonizován 15. května, stal patronem žurnalistiky. Na dopise se podíleli tři novináři z Nizozemska, kde se Brandsma narodil, a jeden novinář z Belgie. Spolu s nimi žádost podepsalo více než 60 vatikánských zpravodajů. Brandsma zemřel v roce 1942 v koncentračním táboře Dachau po té, co se v katolických novinách rozhodl postavit proti povinné nacistické propagandě. V petici se píše: „My, katoličtí novináři, uznáváme v Titovi Brandsmovi profesního druha a souvěrce významného postavení. Někoho, kdo sdílel hlubší poslání, které by mělo být hnacím motorem žurnalistiky v moderní době: hledání pravdy a pravdivosti, podpora míru a dialogu mezi lidmi.“ Petici si můžete přečíst v článku od zprávy.cirkev.cz.

Věda 

Americká společnost plánuje vystavět ve vesmíru hotel, kanceláře i bar

Americká společnost Orbital Assembly Corporation přišla s plánem, že by do tří let chtěla postavit malý orbitální hotel. Na oběžné dráze se chystá vybudovat dvě stanice, ve kterých budou kanceláře, vědecké pracoviště, restaurace, bary, tělocvična a luxusní ubytování pro ty, kteří přiletí do vesmíru. Nápad to není úplně nový. S podobnou vizí přišel již před 70 lety německý konstruktér raket Wernher von Braun. Americká společnost se chlubí tím, že by do vesmíru ráda dostala lidi, kteří nejsou superbohatí. Odborník na kosmonautiku z Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl sdělil, že o projektu je poměrně málo informací a zatím jde pouze o hezké obrázky. Hlavní problém nevidí v ceně pobytu ve vesmíru, ale spíše ve startu a v dopravě na oběžnou dráhu. Více si můžete přečíst v článku od iRozhlas.cz.

Spršky kosmického záření nově zachycují teleskopy v Ondřejově

Ondřejovská hvězdárna nedaleko Prahy představila dva nové zobrazovací Čerenkovy teleskopy vysokoenergetického záření gama. Jde o první jedinečnou instalaci na území České republiky, ale v zemi budou pouze dočasně. Dalekohledy jsou nabarvené na červeno a dosahují při pozorování výšky až 9 metrů. Uvnitř jsou duté a na jedné straně se nachází zrcadlo, které je složené z menších šestiúhelných zrcadel. Ve špičce je poté umístěna kamera, která je nejnákladnější částí celého teleskopu. Kamera vypadá jako včelí plástev a funguje milionkrát rychleji než běžná kamera, takže vědci zjistí v řádech nanosekund, co se děje na obloze. Teleskopy se zaměřují na zkoumání vysokoenergetického záření částic, takzvané gama fotony, které pochází z nejbouřlivějších oblastí ve vesmíru, například po hvězdných explozích. Další informace o teleskopu zjistíte na iRozhlas.cz.

Zdroj: iRozhlas.cz

Kultura

Nejdražším vydraženým dílem 20. století je portrét Marilyn Monroe

Slavný portrét Marilyn Monroe pojmenovaný „Shot Sage Blue Marilyn“ zhotovený Andy Warholem se ze středy na čtvrtek prodal v aukční síni Christie’s v New Yorku za 195 milionů dolarů (4,63 miliardy korun). Jedná se dosud o nejvyšší cenu, za kterou bylo dílo z 20. století vydraženo. Nejdražším veřejně prodaným obrazem je Spasitel světa od Leonarda Da Vinciho. Ten se prodal za 450 milionů dolarů (10,67 miliardy korun). Obraz Marilyn Monroe měli ve sbírce sourozenci Thomas a Doris Ammannovi, kteří dali k aukci ještě dalších 36 děl od význačných malířů z minulého století – Roberta Rymana, Cy Twomblyho nebo Francesca Clementeho. Kdo si zakoupil obraz dosud není jasné, byl to ale člověk, který se aukce osobně účastnil v sále, nebyl připojený přes telefonní linku. Více o obrazu si můžete přečíst na Českých novinách