Historicko-sportovní drama z prostředí českých hor, ve kterých se odehrála lyžařská tragédie. Dvacátého března roku 1913 se v Krkonoších uskutečnil náročný mezinárodní běžkařský závod na 50 km, ve kterém zahynul legendární český lyžař Bohumila Hanč a jeho kamarád Václav Vrbata. A právě tento příběh přibližuje snímek debutujícího režiséra Tomáše Hodana, jenž je známý spíše jako scenárista, například satirického seriálu Kancelář Blaník nebo pohádky Čertí brko. Pokud budeme brát v potaz, že se jedná o jeho filmovou prvotinu, musíme rozhodně autora a jeho tým pochválit za výborně odvedenou řemeslnou práci. Co se týče samotného vyprávění, tam Hodan ztrácí půdu pod nohama.

Poslední+závod_foto_02.jpg
Zdroj: Bontonfilm

Přitom začátek filmu vypadá velmi slibně. V prvních záběrech sledujeme zasněženou krajinu, která navozuje tu správnou atmosféru česko-německých hor. Ocitáme se v Krkonoších roku 1912 v Rakousku-Uhersku, kde se vše připravuje k tradičnímu závodu na padesát kilometrů, kterého se však odmítají účastnit místní Němci. Český běžkař Hanč (Kryštof Hádek) nakonec dobíhá do finiše jako první, ačkoli ještě těsně před cílem vidíme, že je druhý za norským závodníkem (samotné předjetí mohlo být přímo znázorněno a ne ukryto někde ve střihu mezi záběry). Následují gratulace vítězi od těhotné manželky Slávky (Judit Bárdosová), nejlepšího přítele Vrbaty (Vladimír Pokorný) i poraženého soupeře, pražského kamaráda německého původu Emericha Ratha (Marek Adamczyk). Čeští běžci vyrážejí do nedaleké hospody a zasedají ke stolu, k němuž se připojuje na jejich pozvání také norský závodník. Vše vypadá idylicky až do momentu, kdy do krčmy vstoupí Němci a začnou se navážet do Nora a poté i do Čechů, kteří se samozřejmě brání. Konfrontace se stupňuje, až musí zasáhnout hostinský a uklidnit své hosty. Výsledkem je zpěv národních písní v obou znepřátelených táborech.

Zdroj: Bontonfilm

Střih. Najednou se nacházíme pro změnu v Krkonoších roku 1959, kdy pozorujeme bosého muže, běžícího k horské chatě. Zjišťujeme, že se jedná o nového topiče, Emericha Ratha (tentokrát již s tváří Oldřicha Kaisera), jenž začíná vyprávět o slavném lyžaři Bohumilu Hančovi a tragické události, které byl svědkem.

Úvodní pasáže představují dvě příběhové linie filmu, ovšem ani jedna nedokáže dokonale a po celou dobu strhnout. Navíc se navzájem vhodně nedoplňují, jak by bylo patřičné, ale naopak jedna ruší druhou, především ta z 50. let zbytečně vyrušuje od dění v hlavní zápletce snímku. 

Poslední+závod_foto_20.jpg
Zdroj: Bontonfilm

Nic proti ztvárnění Ratha Oldřichem Kaiserem, který je jinak velmi dobrý, ale samotná postava nemá prostor, aby děj snímku někam posunula a tudíž působí dost zbytečně, stejně jako celá dějová linka. Jasně, dozvíme se, že Rath je vegetarián a také to, že obdržel dopis od mezinárodní olympijského výboru ve francouzštině, aby se dostavil jako čestný host na olympiádu do Paříže. Tyto informace se sice zdají podezřelé správci chaty, avšak nic zásadního se nestane. Nejzajímavějším momentem je proto asi krátké cameo olympijské vítězky, snowboardistky Evy Samkové, která se mihne v pár záběrech. 

Poslední+závod_fotografie_01_3.jpg
Zdroj: Bontonfilm

Co se týče příběhu odehrávající na počátku 20. století, tam je situace o poznání lepší, ačkoli trailer sliboval, že film odhalí skutečný příběh tří ústředních postav, tedy Hanče, Vrbaty a Ratha, a snímek ukazuje jenom Hanče: jako neúnavného lyžaře, věrného manžela a muže, jenž se musí vyrovnat s potratem své ženy. Škoda jen, že v tomto ohledu film nešel ještě více do hloubky. Vůbec nic se nedozvíme třeba o tom, jak se spřátelil s Vrbatou či Rathem, nebo jak se dostal k závodění a vypracoval se až na běžkařského mistra. Stejně tak se snímek nevěnuje ostrému rivalství mezi Čechy a Němci v horském pohraničí. Tento motiv je pouze nastíněn v úvodu.

Poslední+závod_foto_5.jpg
Zdroj: Bontonfilm

Tím klíčovým, čím film především boduje a díky čemuž se zvedá z průměru, je onen osudný poslední závod v závěrečné třetině. V ní ukazuje pravou sílu, jak v audio-vizuálním zpracování, tak v hereckých výkonech všech protagonistů, pro něž to musela být náročná produkce v externích přírodních lokacích.  

Poslední+závod_foto_3.jpg
Zdroj: Bontonfilm

Poslední závod je bezpochyby kvalitní snímek, který se bude líbit mnoha divákům, avšak jeho celkové zpracování mohlo dopadnout mnohem lépe.

 

Poslední závod                Hodnocení: 60 %

 

Česko, 2022, 102 min 

 

Režie: Tomáš Hodan

Scénář: Tomáš Hodan
Kamera: Jan Baset Stítežský
Střih: Anna Johnson Ryndová
Hudba: Jakub Kudláč
Hrají: Kryštof Hádek (Bohumil Hanč), Judit Bárdos (Slávka Hančová), Marek Adamczyk (Emerich Rath), Oldřich Kaiser (Emericha Rath), Vladimír Pokorný (Václav Vrbata), Jan Hájek (správce chaty), Vladimír Javorský, Jaroslav Plesl, aj.