NoProblema je další schola, která rozezpívá CSM svým hraním a zpěvem. Přijede do Hradce Králové až z ostravsko-opavské diecéze, a právě teď pracuje nejenom na písních od Střípků, ale i na vlastních překladech křesťanských skladeb v angličtině. Ještě jste nestihli poznat tuto mladou scholu? Nyní máte možnost si přečíst rozhovor se členem kapely Jakubem Ligockým. 

Zdroj: NoProblema

Nejprve Vás poprosím, zda byste mi mohl v krátkosti popsat, kdo je kapela NoProblema?
Naši scholu bych popsal jako skupinu mladých přátel. Sdílíme společnou radost pro hudbu a hlavně humor, který nás drží pohromadě a v dobré náladě. Neméně hlavním pojítkem je také kostel, který dává celé naší skupině vlastně smysl. Snažíme se hrát jak tradiční, tak i populární křesťanskou hudbu, na kterou jsou lidi zvyklí a k tomu vymýšlíme a vytváříme vlastní aranžmá. Talentu je u nás požehnaně, a tak se nám společně dobře pracuje a tvoří.

Jak dlouho společně hrajete?

Už to budou neuvěřitelné čtyři roky našeho působení. 

Už jste se za tu dobu stačili nějak obměnit – někdo přišel, někdo zas odešel?

Samozřejmě, fungujeme jako každá jiná schola na dobrovolnosti. A tak se neobejdeme bez příležitostných odcházejících členů. K našemu štěstí ovšem máme i nové příchozí, většinou z řad známých již stálých členů. Obsazení tak není stoprocentně původní jako před čtyřmi lety, ale neméně kvalitní díky novým přírůstkům.

Jaké nástroje u vás v kapele najdeme?

Naše kapela je poměrně dobře zastoupena. Jako každé jádro kapely tvoří rytmická sekce čili klávesy, akustická kytara, basa a bicí. Nebojíme se však implementovat elektrické kytary a v neposlední řadě i smyčcové a dechové nástroje, například flétny nebo klarinet. Poslední novinkou je pro nás saxofon. 

Doprovázeli jste CSA v Chotěboři. Co vám tato zkušenost jako mladé kapele dala?

Byla to naše první velká akce na odehrání. Člověk, když začíná, neví, s čím vším má počítat. Byla to pro nás krásná, ale náročná zkušenost od samého začátku. Museli jsme se nově poprat se zvučením kapely a zpěvů. Vlastně to byly také první zkušenosti pro společné zkoušky a přípravu, jak se někdy zdá, „jednoduchých písní“. I takové totiž dokážou paradoxně svojí jednoduchostí potrápit celou scholu. Řekl bych ale, že celkově nám to pomohlo pochopit, v jakém měřítku a jakým způsobem bychom zhruba chtěli hrát.

Jaké byly vaše první pocity, když jste zjistili, že budete hrát dokonce i na CSM?

Je to pro nás velká čest, zahrát si po boku už známějších schol. Vnímáme to jako další skvělou příležitost vyzkoušet si něco nového a většího, než jsme zvyklí. A proto jsme to s pokorou a poctivostí přijali jako výzvu a snažíme se co nejlépe připravit a samozřejmě nacvičit co nejkvalitnější program. 

Zdroj: NoProblema

Jak vypadají nyní vaše přípravy, a co všechno za nimi stojí?

Momentálně máme rozplánované víkendy, na kterých se sjedeme a společně cvičíme. Dolaďujeme vytvořené aranže a připravujeme nové. Tím, že nemáme jedno centrum, na kterém bychom se mohli pravidelně scházet, tak jsou s tím spojené povinnosti jako doprava aparatury. Nejtěžší v takovém počtu je ale najít společné termíny, času nemá nikdo nikdy dost, a tak doslova cvičíme, kdy můžeme. 

Jak tedy řešíte místo na cvičení, když nemáte jedno stálé?

Jak už jsem zmínil, bohužel nemáme jedno, i když by nám to moc pomohlo. Štěstím v neštěstí je, že máme spoustu známých, vřelých a štědrých kněží, kteří nám půjčují prostory na svých farách. Je to svým způsobem i zajímavý zážitek. Máme tak možnost navštívit různá místa a farnosti v diecézi a na oplátku jim zahrát na tamních nedělních mších. 

Když začínáte trénovat novou písničku, jak postupujete? 

Prvním krokem bývá naposlouchání nové písně. Stává se často, že skladby už známe, a tak si třeba pustíme jen verzi, které se chceme přiblížit. Poté se domluvíme, jak bychom si představovali naše provedení. Následuje už jenom nacvičit případné hlasy, určit sólo, pokud ho písnička má, vedle toho nacvičí kapela doprovod, a nakonec si to dohromady přehrajeme a doladíme poslední mouchy.

Kolik nových písniček si pro účastníky CSM připravujete?

Je jich hned několik. Máme v plánu pokusit se i o vlastní překlady zahraničních písní (Lion and the Lamb nebo Mighty to Save), ale ještě uvidíme, jestli je nakonec použijeme. Rádi bychom měli pro účastníky CSM nějaké překvapení.

Můžeme očekávat i nějakou autorskou píseň?

Ta zatím zůstává stále jedna a tu už posluchači od nás mohli slyšet. Dokonce existuje nahrávka na internetu. Jedná se o hymnu k CSA Chotěboř z roku 2019 – Tak neměj strach a běž.

Necháváte se inspirovat Střípky? Přece jenom to byli takoví průkopníci křesťanských kapel u nás a jejich vznik byl právě v ostravsko-opavské diecézi.

Určitě jsou pro nás velkou inspirací. Hrajeme od nich nejednu píseň a myslím si, že můžu říct, že i pro nás jsou vzorem, jako pro mnoho jiných schol. Čerpáme, učíme se od nich, a protože nechceme jen přehrávat, snažíme se i o vlastní pojetí některých písní. Zkrátka, když nás napadne píseň zahrát jinak, jednoduše to zkusíme.

Máte v kapele nějakou oblíbenou písničku právě od Střípků?

Nenapadá mě jediná písnička, ale hned několik. Asi nejhranější u nás byla písnička Zář tváře tvé nebo Tobě patří chvála, na kterých jsme často zvučili a hodně je hráli. Momentálně bych řekl, že je pro nás nejzajímavější Vzdejme Pánu díky, na které teď pracujeme a moc se nám líbí úprava, kterou jsme pro ni vymysleli. 

Už víte, kdy přesně budete na CSM hrát?

Víme. Budeme se na vás těšit v úterý na společné mši svaté, kterou budeme doprovázet a také ve středu a ve čtvrtek během programu.

Mohou si vás lidé přijít poslechnout ještě před CSM, popřípadě kam a kdy?

Určitě. Rádi všechny uvidíme na neméně známé akci Studentský Velehrad od 6. do 8. 5. 2022, 
kde budeme doprovázet sobotní mši svatou v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatého Cyrila a Metoděje. 

Zdroj: NoProblema