Pokud bydlíte v Praze nebo v jejím okolí, možná jste se dostali do fáze, že přírodní lokality v dostupné vzdálenosti jste již vyčerpali a dál ze Středočeského kraje se vám jezdit nechce. O něco blíže než oblíbené Brdy se nachází Křivoklátská vrchovina, táhnoucí se od Kladna směrem na Plzeň. Na jejím území byla v sedmdesátých letech ustanovena chráněná krajinná oblast Křivoklátsko, která nabízí krásnou přírodu a dle mého názoru není, až na okolí kaňonu Berounky, tak častým cílem turistů.

Rozhledna Velká Buková. Zdroj.

Budu se zaměřovat především na cíle, které nejsou v přímém centru Křivoklátska. Jedním z takových může být třeba zámek Zbiroh, který se svou polohou v jižním cípu vrchoviny mírně vyčnívá. Jedná se o novorenesanční stavbu obklopenou zámeckou zahradou. Objekt byl do roku 2005 nepřístupný z důvodu okolního vojenského prostoru. V zámku je možné se dokonce ubytovat nebo alespoň absolvovat prohlídku vnitřních prostor s průvodcem. Okolí nabízí další různorodé vyžití, jako například lanové centrum v blízkém lesoparku. Nedaleko se nachází také Čertova vyhlídka, na kterou se dá dostat po červené turistické značce.

Zámek Zbiroh. Zdroj: regiontourist.cz

Na severním cípu území se nachází další z architektonických zajímavostí. Jedná se o atypickou rozhlednu Mackova hora u Nového Strašecí.  Nabízí rozhled nejen na celé Křivoklátsko, ale také na oblast Středohoří. O trochu jižněji, již na území chráněné oblasti, nalezneme uprostřed lesů pozoruhodný relikt z minulých století: původní trasu koněspřežné železnice. Najdeme ji podle do skal vytesané stezky, která se tyčí nad potokem Klíčava. 

Koněspřežka. Zdroj.

Zajímavostí, nacházející se o něco více v centru vrchoviny, je atypická rozhledna Velká Buková s trojúhelníkovým půdorysem. Tyčí se na okraji stejnojmenné vesnice a v uctivé vzdálenosti od Berounky. Je z ní možno vidět i na Křivoklát, rozkládající se o něco východněji na soutoku Rakovnického potoka a samotné řeky. 

Výhled z Mackovy hory. Zdroj.

Ač jsou tato místa poněkud dál od sebe, je bezpochyby možné jejich návštěvu stihnout v jednom dni. Přispět tomu může i hustá síť cyklostezek, které protínají nádherné bukové lesy v celém Křivoklátsku.

Typické bukové lesy na Křivoklátsku. Zdroj: Wikimedia.org

Autorem textu je Petr Junek.