Do kdy by měl člověk dospět a urovnat si, co od života chce? Do maturity? Do pětadvaceti? Do třiceti? Stihli jsme to, nebo stále ještě tápete? Pokud si nejste jisti, kam svůj život nasměrovat, možná najdete pochopení pro hlavní hrdinku filmu, který vám doporučuje Lída. Nebo se vykašlete na pochopení a utečete do fantasy, které se líbilo Aničce. Nebo… se na to vybodněte úplně a jděte ven, je tam hezky. :-)

Zdroj: Nejhorší člověk na světě (csfd.cz)

Nejhorší člověk na světě

Julii se pomalu blíží třicáté narozeniny a stále hledá své místo v životě. Své vysokoškolské studium ukončila, protože jí nedávalo smysl, dala šanci medicíně i psychologii, ale ani v jednom z oborů nenašla smysl. Žila s partnerem Akselem, autorem animovaných příběhů, který si s ní přál založit rodinu. Ona si naopak vůbec nebyla jistá, zda chce mít děti, zda je chce přivést do světa, který podle všech vědeckých predikcí nečekají dobré vyhlídky.

Její neukotvenost se nakonec projeví i v jejím vztahu. Julie navštíví neznámou svatbu a seznámí se s mladým mužem Eivindem, balancují na hraně nevěry, a proto, aby se už nikdy neviděli, si vzájemně ani nevyzradí jména.

O pár týdnů později na sebe však narazí v knihkupectví, a přestože jsou oba zadaní, nemohou na sebe přestat myslet. Nakonec spolu opravdu nějakou dobu žijí. Navzdory očekávání Julie dokonce otěhotní. Jakkoliv se film v tuto chvíli tváří, že by Julie mohla najít nějakou stálost, není tomu tak. O dítě přirozenou cestou přijde a jeden z posledních záběrů je věnován Eivindovi s jeho manželkou, kterou není Julie, a dítětem.

Julie tak zůstává sama před téměř nekonečnem možností, co v životě dělat, až se nakonec rozhoduje se nerozhodnout. 

Mladý divák se tak může najít v mnoha tématech, která filmem prostupují. Ať už je to vybírání směru, kterým se v životě vydat, nejistota ohledně aktuálního směřování, dilema, zda žít single, nebo v páru, rozhodování, zda jednou mít děti. Těmito oblastmi potom prostupují globální problémy dnešního světa v popředí s klimatickou krizí. Právě toto prostupování světového dění do života jednotlivce mě na filmu bavilo a donutilo mě si položit několik otázek, na které hledám odpověď dosud.

Lída Blažková

Zdroj: Albatrosmedia.cz

Lynette Noni: Ranhojička (2022)

Kniha Ranhojička je fantasy příběh, odehrávající se v netypickém prostředí koncentračního tábora, respektive věznice Zalindov. Vězni zde pracují v dolech, v kuchyni, na poli nebo třeba ve zdravotnictví jako hlavní hrdinka Kiva, která je ranhojička.Ve věznici je již deset let a dostala se sem se svým otcem. Ten po nějakém čase zemřel a ona po něm přebrala funkci hlavního ranhojiče ve věznici. 

Základem příběhu je politická situace v zemi, kde vládnou královské rodiny, ale proti nim se bouří rebelové. Ve věznici se nacházejí nejčastěji samotní rebelové nebo ti, kteří s nimi byli viděni. Jeden den do věznice přivezou královnu rebelů, ta je ale velice nemocná a Kiva se o ni začne starat. Královna musí podstoupit zkoušku utrpením -  zkoušku čtyř živlů, aby mohla být osvobozena a uhájila si to, že je královnou. Jenže není schopna zkoušku splnit, protože je většinu času v bezvědomí. Vezme to tedy na sebe Kiva, která zároveň řeší vypuknutí epidemie ve věznici a onu zkoušku čtyř elementů, kterou málokdo přežije.

Součástí příběhu je samozřejmě i láska, ať už partnerská, rodičovská nebo přátelská. Láska, kvůli které lidé riskují a nebojí se obětovat svůj život. Láska, která dává sílu a odhodlání. 

Anna Filipová