Další křesťanskou kapelou, která bude doprovázet Celostátní setkání mládeže v Hradci Králové, je Adorare. Ti do východočeského města přijedou až z Valašska a přivezou všem účastníkům své autorské písně. S vedoucí kapely Adorare Marií Hrnčiříkovou si povídáme o tom, jak u nich funguje tvorba autorských písní, jaké je jejich nové CD, a jak vůbec vnímají jako kapela liturgickou hudbu. 

Zdroj: www.adorare.cz

Můžete se nám na začátek představit? Jak dlouho je kapela na světě, a jak vůbec vznikla?

Jsme křesťanská hudební skupina, která evangelizuje a svědčí o svém vztahu s Bohem skrze vlastní tvorbu. Poprvé jsme pod názvem Adorare zahráli na hudebním festivalu Hradní tóny v roce 2006. Vznikli jsme ale už dřív. Jako společenství mladých z farnosti Valašské Klobouky jsme se pravidelně setkávali ve študlovském kostele na pátečních adoracích. Proto název Adorare – klanět se.

Kolik lidí nyní kapelu tvoří?

Celkem je nás kolem třiceti členů, málo kdy se ale sejdeme všichni.

Kam byste se žánrově zařadili?

Většina písní je v pop-rocku, ale snažíme se inspirovat v různých žánrech.

Co pro vás znamená liturgická hudba?

Je nedílnou součástí našeho hraní. Všichni jsme někdy hráli ve schole a asi polovina z nás se někdy podílela na vedení nějaké scholy. Z toho tedy vycházíme. Tam jsme si nejvíc vědomi toho, pro koho vlastně hrajeme. Proto je pro nás moc důležité se do této pozice vracet, abychom nezapomínali, proč to všechno děláme.

Jsou vaše písně především liturgické nebo jak byste je popsali?

Vždycky se snažíme zařadit na naše CD, co nejvíce písní vhodných k liturgii. Máme ale také spoustu písní, ve kterých si klademe otázky týkající se důležitých a hodnotných témat. Nezpíváme jenom o Bohu, ale i o hodnotách a smyslu života. Snažíme se ale, aby vždy vyznělo, že ta hlavní hodnota a smysl je právě Bůh.

Jak nahlížíte na spojování křesťanské hudby s moderními žánry, jako je např. rap, rock a jiné?

Tyto moderní žánry jsou blízké nám i našim posluchačům, proto to bereme jako naše přirozené hudební vyjádření. Rádi si občas zazpíváme kvalitní hudbu, například pana Ebena, Olejníka apod. Sami ale tvoříme písně v tom žánru, který je nám vlastní.

Zdroj: Facebook Adorare

Jak vzpomínáte na CSM ve Žďáře, které jste měli možnost doprovázet?

Ze současných členů nás tam bylo opravdu málo. Ale myslím, že jsme byli za tuto možnost opravdu vděčni. Nejen díky možnosti tímto způsobem sloužit, ale také díky našemu společenství, které se tam velmi sblížilo.

Co pro vás znamená doprovázet CSM v Hradci?

Vnímáme to především jako službu. Budeme vděčni, pokud si nás tam Bůh použije jakýmkoliv způsobem chce. 

Budete CSM doprovázet především svými autorskými písněmi nebo také sáhnete do tzv. „klasického křesťanského repertoáru“?

Zařadíme určitě spoustu svých věcí, ale chceme, aby se do modlitby všichni nějak zapojit, takže určitě zazní i mnoho známých písní.

Jaký je background vaší tvorby autorských písní? Jak to začíná, a jak to končí?

Funguje to tak, že kdokoliv něco složí, tak s tím přijde za mnou. Společně vyhodnotíme, jestli ta píseň vyzní v našem obsazení, jestli se nám na CD hodí, jestli na ní můžeme něco zlepšit, a jak si představujeme samotnou úpravu. Potom se ta píseň přednese kapele, a ta už vymyslí aranž. Podle úpravy pak ještě napíšu nějaký vícehlas sboru, popřípadě part pro smyčce. Je to ale velmi různé. Někdy je ta píseň vlastně hotová už při jejím vzniku. Autor má třeba ihned jasnou představu hlasů i aranže. Jindy se nám líbí nápad, ale hledáme společně cestu, jak tomu ještě pomoct. Někdy je to iniciativa jednoho muzikanta, který má představu, jak by to mohlo znít. Cesty od počátku až po hotovou píseň jsou tedy opravdu různé.

Za jakým účelem písně tvoříte? Je to jen kvůli tomu, že chcete tvořit hudbu nebo chcete něco předávat?

Vnímám to jako naše osobní svědectví. Máme nějakou zkušenost nebo zážitek s Bohem a chceme o něm zpívat. Určitě je tam i touha, ale především dar a talent tvořit.

Na předchozí otázku jsem se ptala proto, jestli si jako kapela uvědomujete, že svými písničkami můžete druhé ovlivňovat; samozřejmě to myslím v dobrém slova smyslu. Například mne píseň Probuzení z vašeho předposledního CD New Generation provedla celým rokem bakalářských státnic a byla to píseň (stále je), ke které jsem se utíkala v dobrém i ve zlém a která mi dávala obrovskou naději. Tak jestli si uvědomujete, že jako kapela tvoříte něco, co druhým může silně ovlivňovat život?

Uvědomujeme si to velmi dobře. Především díky zpětné vazbě. Někdy pochybujeme, jestli to má všechno větší smysl, a právě v těchto chvílích často přijde někdo, kdo nám poděkuje za naši službu.

Jste poměrně dost aktivní křesťanská kapela. Co si myslíte, že vám pomáhá v tom, abyste mohli stále něco tvořit?

Myslím, že je to náš osobní život s Bohem. Ten nás neustále motivuje k tvorbě.

Co vás baví nejvíc z vašich kapelních aktivit? Stále děláte hudbu, to ano, ale nehrajete pouze koncerty, ale také chvály, večery modliteb, nahráváte CD, a dokonce máte vlastní podcast.

To je opravdu různé. Chvály nás velmi naplňují. Je to duchovní zážitek pro všechny zúčastněné, nejde zde jenom o nějaký hudební projev. Tak to je i při koncertě, ale ta forma nás někdy pokouší myslet víc na svůj vlastní výkon. Je to boj o pokoru, tudíž je to náročnější. Jsme mnohdy nervózní, ale nakonec víme, že není důvod, protože i toto je pro nás duchovní záležitost. Při nahrávání zase nejsme nervózní vůbec. To je opravdu tvůrčí proces, ale i tam se musíme neustále hlídat a uvědomovat si, pro koho to všechno děláme.

Zdroj: Facebook Adorare

Pojďme se podívat na vaše nové CD. Co tam najdeme nového?

Toto CD je oproti předchozím výjimečné tím, že jsou tam veškeré písně vhodné k liturgii. Původní záměr byl zdroj inspirace pro scholy. Jsou tam písně k večeru chval, k adoraci i ke mši svaté. Uvidíme ale, jak si to Pán použije. 

Jak dlouho jste na něm pracovali?

Začali jsme právě s pandemií. Byla to příležitost, jak pokračovat v tvůrčí činnosti, když jsme nemohli koncertovat. Takže asi tři roky. Bylo to ale s přestávkami, jelikož jsme neměli vždy možnost se scházet.

Součástí žehnání vašeho nového CD bude také koncert 5. června. Co jste si pro své posluchače připravili?

Na koncertě zazní všech dvanáct nových písní, ale určitě i písně starší. Také se posluchači dozví, jak jednotlivé skladby vznikaly, a co jimi chtěl autor říct. 

A poslední otázkou se zeptám, kde si posluchači mohou pořídit vaše nové CD?

Po žehnání bude CD k zakoupení na našich webových stránkách adorare.cz.