Asi každý občas řeší, co komu dá k narozeninám. Moc si přejeme druhého potěšit, ale je pro nás hrozně těžké vymyslet dárek, který udělá radost, když daného člověka příliš neznáme, anebo už jsme mu dali tolik dárků za život, že nevíme, co mu dalšího dát. Proto pro vás mám seznam patnácti univerzálních dárků, které by s velkou pravděpodobností mohly udělat radost každému. Dárky jsem rozdělila do tří kategorií, a to podle toho, kolik času na nákup dárku máte. Pokud můžete, ověřte, jestli obdarovaný náhodou danou věc už nevlastní nebo konkrétní zážitek již neprožil. Jinak by mělo být všechno v suchu a vy budete mít další narozeniny vyřešené.

Zdroj: Unsplash.com

Mám jen pár minut na nákup dárku

Probudili jste se s myšlenkou, že dneska má někdo blízký narozeniny, ale že jste na to úplně zapomněli? Kde rychle sehnat dárek? V tomhle je obrovským pomocníkem internet, protože zde jste schopni sehnat dárek za pár minut.

Předplatné multimédií je velice vděčný dárek, ale musíte vědět, co ten druhý již má předplacené a co nikoliv. Můžete darovat členství ve vaší rodině na Spotify, na Netflixu či HBO. Oslavenci můžete předplatit službu třeba na rok a jen ho informovat nějakým hezkým přáním, že mu tuto službu darujete. 

Předplatné tisku je pro milovníky informací a novinek a pro ty, kteří rádi každý den čtou. Můžete darovat předplatné novin nebo časopisů podle tématiky, kterou má oslavenec rád. Já mohu doporučit z novin Deník N a z časopisů třeba Vogue - pro milovníky módy, Téma - pro ty, co se zajímají o vše nebo Všechno, co mám ráda pro tvořivé ženy. 

Vstupy do fitness nebo na cvičící lekce naleznete skoro v každém městě. Stačí zjistit, jestli oslavenec má rád sport a o kterém mluví, ale ještě se mu nevěnuje. Darovat můžete i permanentku na squash s vaší společností nebo permanentku do bazénu. Sportovního vyžití je spoustu a myslím si, že nejednomu předplacené vstupy udělají radost. 

Lístek na sportovní událost ocení každý vášnivý sportovní fanoušek. Je ale vhodné zvolit nějakou vyšší sportovní soutěž než okresní přebor. Má oslavenec v oblibě fotbal, hokej nebo bojové sporty? To vezměte v úvahu a potom nakupujte. Jestliže se ale jedná spíš o sportovní typ člověka, který se sám rád účastní závodů, zaplaťte mu účast na konkrétním běžeckém závodě nebo na Gladior či Spartan race. Inspirovat se můžete i Beskydskou sedmičkou nebo třeba půlmaratonem.

Večer ve sklípku na Moravě je sen snad každého Čecha. Asi tímhle dárkem neuděláte radost Moravákovi, ale Čechovi určitě. Naplánujte třeba „tour de sklípky“ nebo objednejte jednu noc s koštováním v nějakém malém útulném sklípku. Užijete si s oslavencem společný čas a zažijete něco nového. Jako doplňující atrakci můžete naplánovat výlet po okolí, abyste viděli víc než jen víno. 

Lístek na koncert potěší hudebníky a milovníky vybraného interpreta. Víte, koho oslavenec rád poslouchá, a na jaký koncert či festival by se rád podíval? Tak neváhejte a kupujte mu lístek. To samé můžete zařídit i pro milovníky divadel, kin nebo jiného kulturního vyžití. 

Zdroj: Unsplash.com

Mám den až dva

Mít den až dva na nákup dárku, to není vůbec špatný. Už máte čas zajít do nějakého obchodu, podívat se, co kde mají, a popřípadě se zeptat na doporučení svých blízkých. Máte-li tolik času, nestresujte se, můžete toho ještě spoustu vymyslet.

Bydlíte ve městě a nemáte to daleko do knihkupectví? Skočte tam a kupte oslavenci třeba novinku na trhu. Důležité je vědět, jaký žánr daného člověka baví. Kniha udělá vášnivým čtenářům vždycky radost. Podívejte se, co v daném žánru zrovna frčí, přečtěte si pár recenzí, jestli nákup konkrétní knihy stojí za to, a šup do knihkupectví. 

Jestli rádi pečete, mohli byste udělat dort. Mě to napadne skoro vždy a často se k tomu přikloním. Oslavenec vidí, že jste na dárku pro něj pracovali, dali do něho srdce, a ještě je taaak dobrý. Já mohu doporučit citrónový dort od Děvče u plotny, který vždycky sklidil úspěch. 

Velkým trendem jsou pokojové rostliny. Asi jimi neuděláte radost muži, i když i tací jsou, ale u žen to skoro vždy funguje. Buď můžete zaběhnout do květinářství a zakoupit ji na místě podle vaší volby, nebo můžete darovat klasický dárkový poukaz či roční poukaz od Dej mi pokojovku, který zajistí, že obdarovanému přijde každý měsíc jedna pokojová rostlina až domů. Za mě je to skvělý dárek plný překvapení. 

Společenskou hru sežene stejně jako knihy v knihkupectví. Mají tam většinou výběr těch nejhranějších a nejprodávanější. Máte-li v rodině nebo mezi přáteli někoho, kdo hry dost hraje, zeptejte se ho na recenzi a na doporučení. Jinak se vám může stát, že koupíte hru, která nebude moc zábavná nebo bude hrozně těžká. Doporučení vám pomůže se zorientovat a koupit tu nejlepší. 

Když už nevíte co, udělejte pro oslavence balíček se sladkostmi, uzeninami, sýry nebo třeba kosmetickými prostředky, záleží na tom, co má rád, a z čeho dokážete balíček udělat. Za mě to vždycky udělalo oslavenci radost, protože mu nedarujete pouze jeden dárek, ale spoustu menších.

Zdroj: Unsplash.com

Mám týden a víc

Začnete-li dárek řešit včas, je to výhra, protože můžete využít nákup přes internet s dodáním. Pomůže to hlavně těm, kteří nebydlí v dosahu velkého města a nemohou vše pořídit v nákupním centru.

Zvlhčovač možná jen tak někoho nenapadne jako dárek, ale lidé žijící v paneláku ho většinou ocení. Suchý vzduch totiž podporuje přežívání virů a bakterií, způsobuje onemocnění dýchacích cest, vysušuje pokožku a má vliv na nekvalitní spánek. Do některých zvlhčovačů můžete kápnout i aroma, díky kterému se domácnost příjemně rozvoní. Věřím, že tahle technologie nejenom udělá radost, ale i pomůže k lepšímu zdraví. Mezi výborné zvlhčovače, s kterými mám sama zkušenost, patří ty od Conceptu. Mnoho milovníků pokojových rostlin také kupuje zvlhčovače pro lepší prostředí k růstu rostlin.

Sada skleniček nebo hrníčků je možná pro někoho zbytečná věc. Každý jich má dostatek. Domnívám se ale, že když zakoupíte nějaké ručně vyráběné hrnečky, ve kterých bude vepsaná originalita a udržitelnost, můžete přeci jen potěšit. Já jsem například dostala od své sestry sadu skleniček od značky Srna - ty se vyrábí ze starých láhví od vína. Jsou nádherné, jednoduché, udržitelné a každou návštěvu vždy potěší, když jim dám pít z něčeho, co sami doma nemají. Můžete se ale zaměřit i na jiné nádobí, šperky či na jiné vyráběné věci, které dělají čeští výrobci a je v nich vepsaná láska. Nejenom, že podpoříte lokální výrobce, ale také darujete druhému něco originálního.

Veselé ponožky v dnešní době zná asi každý. Buď máte obě ponožky stejné, ale jsou v bláznivých barvách či s bláznivým obrázkem, nebo můžete být větší fajnšmekři s každou ponožkou jinou. Takové ponožky prodává třeba značka Dedoles. Zde si ale dejte pozor, až rozkliknete jejich stránky, budete si chtít pořídit celou zásobu ponožek, protože jsou nádherné. 

Poslední dárek, který zmíním, již nebude konkrétní. Chci vás tímhle posledním tipem přivést k přemýšlení, abyste se zastavili a zamysleli se, co jste s daným člověkem prožili, co pro vás znamená, a jaký ten člověk je. V tu chvíli vás napadne, že mu darujete něco hlubšího, třeba zhmotněné vzpomínky ve formě alba fotek nebo videa. Třeba jste zdatní v malování, skládání básní nebo písní a na míru tomu danému člověku něco vyrobíte či složíte. Darujte druhému i trochu sebe.