Končí týden, který se točil kolem velkých lidí. Francouzské volby vyhrál znovuzvolený prezident Emmanuel Macron a nechal za sebou svou protikandidátku Marinu Le Penovou. Na památku Jana Pavla I. se oficiálně otevřel jeho rodný dům, do kterého mohou návštěvníci nahlédnout a zesnulý hudebník David Stypka se svou kapelou Bandjeez převálcoval ceny Anděl svým albem Dýchej. Další zajímavé věci, které se v tomto týdnu odehrály si můžete přečíst již o kousek níž. 

Zdroj: Frontman.cz

Týdenní přehled 22. – 29. dubna

Domov

Vláda chce změnit rodičovskou. Teď přidala pět tisíc na každé dítě určitým rodinám

Vláda se shodla, že vyplatí jednorázový příspěvek 5 000 korun na každé dítě pro domácnost, která má roční příjem do milionu korun. Oznámil to po středečním jednání premiér Petr Fiala (ODS). Vláda chce také změnit pravidla pro rodičovskou dovolenou. Rodiče s nižším příjmem by podle nich mohli dostávat měsíční příspěvek 13 000 korun, což je o tři tisíce více než nyní. Vláda chce motivovat zaměstnavatele ke zřizování zkrácených úvazků úlevou na odvodech a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny. Příspěvek 5 000 korun se týká více jak dvou milionů dětí do osmnácti let; rodiny s příjmem do milionu korun čistého by měly podporu dostat nejpozději do konce srpna. Příspěvek by měl upravit zákon, který připraví ministerstvo práce. Po schválení ho vláda předá Parlamentu. Více se dočtete na Seznam Zprávách

Do sbírky potravin se zapojilo přes tisíc prodejen

Do jarní potravinové sbírky se zapojilo 1 194 kamenných prodejen, což je o 400 více než v minulém roce. Obchody zároveň na víkend zvýšily počet zaměstnanců; ti pomáhali s výběrem potravin. Podle organizátorů jsou potravinové banky pod velkým náporem. Důvodem je zdražování potravin a narůstající počet lidí, kteří jsou ohroženi chudobou. Pomoc také potřebují ukrajinští uprchlíci, pro které lidé v minulých měsících vybrali skoro 100 tun potravin. Potravinová sbírka se koná dvakrát ročně a minulý rok na podzim se vybralo kolem 580 tun potravin. Letošní jarní sbírka započala již v úterý v on-line obchodech potravin, kde je možné darovat potraviny ještě v následujících dvou týdnech. Pro další informace o potravinové sbírce si rozklikněte článek na iRozhlasu.

Zahraničí

Prezidentské volby ve Francii vyhrál opět Emmanuel Macron

V neděli 24. dubna se konalo druhé kolo prezidentských voleb ve Francii. Kandidáty na prezidenta byl dosavadní prezident Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Prezidentem se nakonec stal znovu Emmanuel Macron, který získal 58,2 procent hlasů. Macrona volili především Pařížané a lidé z okolí hlavního města, častěji ho volily ženy (58 %) než muži a senioři (68 %). Naopak nejnižší základnu voličů měl u lidí ve věku 25 až 59 let. Pokud jde o povolání voličů, měl Macron velice vysokou podporu u manažerů (72 %), nízkou u dělníků (30 %). Ti spíše podporovali Le Penovou. V průzkumu, který publikovala agentura Ipsos, se respondentů ptají, kdo by byl lepší prezident ve vztahu k nějakému tématu. Macron podle voličů lépe reprezentuje zemi v zahraničí a v domácí ekonomice, Le Penová má naopak lepší výsledky v tématu sociální nerovnosti, kriminality nebo důchodů. Nezaměstnanost, školství a zdravotnictví byly oblasti, ve kterých těsně zvítězil Macron. Další informace o volbách a průzkumech naleznete na Seznam Zprávách.

Zdroj: Vaticannews.va

Církev

V severoitalských Alpách oficiálně otevřeli rodný dům Jana Pavla I. 

Návštěvníci severoitalské alpské vísky Canale d´Agordo mohou již zavítat do muzea v rodném domě papeže Jana Pavla I. Jedná se o další etapu k zářijové beatifikaci tohoto papeže, který tuto funkci zastával pouhých třicet dní. Než návštěvníci vstoupí do muzea, přivítá je socha Jana Pavla I. s argentinskou holčičkou, která se na základě jeho přímluv zázrakem uzdravila. V místě, kde je nyní velký přednáškový sál, se Albino Luciani v roce 1912 narodil. Sál je doplněný o fotografie z návštěvy vísky papežem Janem Pavlem II. Ten přijel do vesnice v roce 1979, rok po náhlé smrti Albina Lucianiho. V rodném domě je možné spatřit každodenní předměty z dílny Lucianiho otce, který byl elektrikář, tesař i zedník, nebo papežův rodný pokoj a pokoje jeho sourozenců. Více o rodném místě Jana Pavla I. se dočtete na zpravy.cirkev.cz.

Věda

Archeologové nalezli v Třeboni 27 koster. Některé dokonce ve zvláštních polohách

Při rekonstrukci parku Na Rybníčku, jehož dominantou bude kašna ve tvaru pětiúhelníku, odhalily bagry pod zeminou za hřbitovní zdí lidské kostry. Místní archeolog Jan Kocina iRozhlasu sdělil, že nález koster nečekali i přes to, že se říká, že za hřbitovní zdí byli pohřbíváni delikventi a sebevrazi. Archeologicky to totiž potvrzené nebylo. S datací hrobů archeologům pomohly předměty, které byly nalezeny u pohřbených těl. V jednom z hrobů se nalezl krejcar Marie Terezie z roku 1762, takže hrob bude o něco mladší, sdělila archeoložka Muzea Jindřichohradecka Gabriela Kocinová. Anomálií některých pohřbených byla poloha jejich těl. Někteří byli pohřbeni ve dvojici se spletenýma rukama, jiní měli ruce poskládané různě po svém těle a další kostra byla otočená břichem dolů. Proč byli lidé takto pohřbeni zatím archeologové neví, netuší ani důvod, proč byli pohřbeni za hřbitovní zdí, pouze přemýšlejí o určitých teoriích. Další informace naleznete v článku od iRozhlasu.

Zdroj: iRozhlas

Vědci objevili nový typ hvězdné exploze

Astronomové přišli s novým typem nejslabší známé hvězdné exploze. Fenomén se nazývá mikronova a objevuje se u typu vyhořelých hvězd známých jako bílí trpaslíci. Jedná se o termonukleární reakci, která probíhá v mnohem kratších časových intervalech, než je známo u fenoménu nova, kde výbuch trvá měsíce. Podle agentury Reuters vypadají mikronovy ze zemského povrchu jako „světelné záblesky“, které trvají zhruba 10 hodin. Astronomové zaznamenali mikronovy na třech bílých trpaslících vzdálených od Země několik tisíc světelných let. Nejbližší byla od naší planety vzdálená asi 1 680 světelných let. Detailnější informace o explozích ve vesmíru a samotné mikronově naleznete v článku od iRozhlasu.

Kultura

Kdo si odnesl ceny Anděl? Nejvíc jich získal zesnulý David Stypka za své album Dýchej

Ve středu večer se ve Veletržním paláci v Praze předávaly ceny Anděl v několika kategorií. Nejvíce kategorií obsadil zesnulý David Stypka, který podlehl na začátku minulého roku těžké nemoci. David Stypka s kapelou Bandjeez získal hudební cenu za album Dýchej, za skladbu Farmářům a za sólového interpreta. Další cenu Anděl získala kapela Mirai za nejlepší skupinu a Ewa Farna za sólovou interpretku. Objevem roku se stala Annabelle. Dále se hodnotili kategorie videoklip, alternativa a elektronika, folk, jazz, klasika, rap, rock a slovenské album. Výsledky těchto kategorií zjistíte v článku od Českých novin. O držitelích ceny Anděl rozhodují od roku 1991 členové České hudební akademie, ve které se nacházejí hudebníci, producenti, dramaturgové, novináři a osobnosti známé v hudebním světě. Letos o vítězích rozhodovalo 461 akademiků.